Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Αγοράζουν χρόνο που τον πληρώνουν με αίμα...


Γράφει ο Βασίλης Βιλιάρδος

Η απόφαση του συνταγματικού δικαστηρίου της Γερμανίας δεν έλυσε το πρόβλημα της Ευρωζώνης - όπως δεν το έλυσε και η απόφαση της ΕΚΤ, για αγορά ομολόγων. Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας έκανε αυτό που συνήθως κάνουν οι συνάδελφοί του διεθνώς: αγόρασε χρόνο για τους πολιτικούς - είτε για αυτούς που υποστηρίζουν την πολιτική και δημοσιονομική ένωση της Ευρωζώνης (η θετική πλευρά), είτε για τη Γερμανία.

Περαιτέρω, η αγορά ομολόγων εκ μέρους της ΕΚΤ είναι μια προσπάθεια να λυθεί ο γρίφος, χωρίς να καταρρεύσει η Ευρωζώνη: ειδικότερα, πως είναι δυνατόν να ενισχύει κανείς εκείνα τα ελλειμματικά κράτη, τα οποία είναι πολύ μεγάλα για να διασωθούν (όπως η Ισπανία και η Ιταλία), χωρίς να μειώνεται η πίεση για μεταρρυθμίσεις στις οικονομίες τους;

Η αλλαγή στάσης της Ισπανίας, αμέσως μετά την απόφαση της ΕΚΤ, μάλλον δηλώνει πως κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατόν - αν και οφείλει κανείς να περιμένει, πριν την τελική του ετυμηγορία.

Η λύση του γρίφου εκ μέρους της ΕΚΤ προϋποθέτει την υπαγωγή σε καθεστώς επιτήρησης εκείνων των κρατών, τα οποία θα θελήσουν να αγοράζει η ΕΚΤ τα ομόλογα τους - όπου το νέο ταμείο, το ESM δηλαδή, θα επιβλέπει την τήρηση των δεσμεύσεων, ενδεχομένως υπό την ηγεσία του ΔΝΤ.

Όμως, αφενός μεν η κυριαρχική θέση της πρωσικής Γερμανίας και στους δύο αυτούς οργανισμούς (ΕΚΤ, ESM), αφετέρου οι εμπειρίες των τελευταίων ετών, δεν επιτρέπουν μεγάλη αισιοδοξία.

Σε κάθε περίπτωση τα παραπάνω δεν αλλάζουν το γεγονός ότι, η μακροπρόθεσμη επιβίωση του κοινού νομίσματος εξαρτάται αποκλειστικά και μόνο από τη δυνατότητα να δημιουργηθεί ένας άριστος νομισματικός χώρος στην Ευρώπη (ελεύθερη διακίνηση αγαθών, ανθρώπων και κεφαλαίου όπου, για παράδειγμα, οι εργαζόμενοι θα μετακινούνται απροβλημάτιστα εντός της ΕΕ, ανάλογα με τη δυνατότητα εύρεσης εργασίας), αντίστοιχος με αυτόν στις Η.Π.Α. - χωρίς να υπάρχουν κράτη ηγεμόνες, χωρίς εθνικιστικά συναισθήματα και χωρίς να υποφέρει η δημοκρατία.

Είναι αλήθεια κάτι τέτοιο δυνατόν ή μήπως αποτελεί μία ακόμη ουτοπία;
Ο χρόνος θα το δείξει.



Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. ΞΥΠΝΗΣΤΕ!!! ΞΥΠΝΗΣΤΕ!!! ΞΥΠΝΗΣΤΕ!!!

    Ο μόνος λόγος που αναφέρουν αυτούς που φοροδιαφεύγουν, είναι γιατί σύντομα θα έρθει μεγάλο κύμα φοροδιαφυγής, αφού αυτό είναι το μόνο ηθικό και ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΕΝΝΟΜΟ πράγμα που μπορούμε να κάνουμε ως Λαός, μπροστά στην ΧΟΥΝΤΑΡΑ!

    Ναι μεν οι απατεώνες κάθε τύπου φοροδιαφεύγουν και είναι αηδιαστικό. Όμως η χώρα βρίσκεται σε κατάσταση ΚΑΤΟΧΗΣ!!!

    Όσο λοιπόν, είναι ΙΕΡΟ ΧΡΕΟΣ να πληρώνουν ΟΛΟΙ τους φόρους τους (αναλογικά με τις δυνατότητές τους), σε περίοδο Δημοκρατίας, ΤΟΣΟ ΕΙΝΑΙ ΙΕΡΟ ΜΑΣ ΧΡΕΟΣ ΤΩΡΑ ΝΑ ΜΗΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΤΙΠΟΤΑ, ΟΥΤΕ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ, ΟΥΤΕ ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ, ΟΥΤΕ ΣΕ ΛΙΓΟ ΘΑ ΔΕΧΟΜΑΣΤΕ ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΧΑΡΤΙΑ.

    Στην ΚΑΤΟΧΗ της Γερμανίας, τα φορολογικά έγγραφα ήταν ΝΟΜΙΜΑ;;; ΟΧΙ ΒΕΒΑΙΑ!!! ΕΤΣΙ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΝΟΜΙΜΑ, ΟΤΑΝ ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΚΑΙ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΝΟΜΟΙ!!!

    ΟΠΟΙΟΙ ΝΟΜΙΖΟΥΝ ΟΤΙ ΑΥΤΗ Η ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ/ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΘΑ ΕΠΙΦΕΡΕΙ ΧΑΟΣ, ΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΛΟΙΠΟΝ ΚΑΙ ΤΟ ΧΑΟΣ ΘΑ ΕΡΘΕΙ ΕΤΣΙ ΚΑΙ ΑΛΛΙΩΣ...

    Και γιά όσους ακόμα απαιτούν να κόβουν τιμολόγια και ζητούν αποδείξεις, και απαιτούν και από τους άλλους να κάνουν το ίδιο, ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΛΑΜΟΓΙΑ ΟΙ ΑΛΛΟΙ, να ξέρουν το εξής:

    ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ!!! ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ!!!

    ΟΙ ΦΟΡΟΙ ΣΑΣ ΠΟΥ ΠΛΗΡΩΝΕΤΕ, ΟΙ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΚΛΠ ΚΛΠ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΣΩΣΟΥΝ ΤΗΝ ΧΩΡΑ!!!

    ΑΠΛΑ ΚΑΙΓΟΝΤΑΙ ΑΜΕΣΩΣ ΣΤΗΝ ΤΟΚΟΓΛΥΦΙΚΗ ΤΡΥΠΑ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ! ΟΥΤΕ ΚΑΝ ΑΠΟΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΤΟ ΧΡΕΟΣ. Η ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΕΣΟ ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΣ ΚΡΑΤΑΝΕ ΩΣ ΡΑΓΙΑΔΕΣ!!!

    ΟΙ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ, ΟΥΤΕ ΚΑΙ ΤΙΣ ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ!!! ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ, ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΧΑΣΟΥΝ ΤΗΝ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥΣ!!! ΚΑΙ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΕΧΟΥΝ ΓΙΑΤΙ ΔΕΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΣΥΝΑΛΛΑΣΣΟΜΑΣΤΕ ΜΑΖΙ ΤΟΥΣ ΑΚΟΜΑ.

    ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΤΑΝ ΠΑΜΕ ΝΑ ΤΟΥΣ ΠΟΥΜΕ ΟΤΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ, ΕΙΝΑΙ ΣΑΝ ΝΑ ΤΟΥΣ ΛΕΜΕ ΟΤΙ, ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ, ΔΕΝ ΣΥΜΦΩΝΩ, ΔΕΝ ΑΝΤΕΧΩ, ΑΛΛΑ....
    ΣΕ ΑΠΟΔΕΧΟΜΑΙ ΩΣ ΚΑΘΕΣΤΩΣ!

    ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Η ΘΑΝΑΤΟΣ ΕΙΠΑΝ ΟΙ ΠΡΟΓΟΝΟΙ ΜΑΣ!!! ΑΥΤΟΙ ΔΕΝ ΦΟΒΗΘΗΚΑΝ ΟΥΤΕ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ!!!

    ΕΜΕΙΣ ΟΜΩΣ....
    ΦΟΒΟΜΑΣΤΕ ΝΑ ΑΝΤΙΣΤΑΘΟΥΜΕ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ!!! ΦΟΒΟΜΑΣΤΕ ΝΑ ΘΥΣΙΑΣΟΥΜΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΜΙΚΡΟ ΣΑΝ ΤΗΝ "ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΟΤΗΤΑ" ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΜΑΣ!!!

    ΠΟΛΙΤΕΣ!!!!
    ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΤΗΝ ΕΚ ΤΩΝ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ(DE FACTO) ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΚΑΤΟΧΙΚΟΥ ΚΑΘΕΣΤΩΤΟΣ ΜΕ ΤΙΣ ΣΥΝΔΙΑΛΛΑΓΕΣ ΣΑΣ ΜΑΖΙ ΤΟΥ!!!

    ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ!!!
    ΟΤΑΝ ΑΠΑΙΤΕΙΤΕ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΦΟΡΟΥΣ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ, ΒΟΗΘΑΤΕ ΤΗΝ ΧΟΥΝΤΑΡΑ!!! ΑΝΤΙΣΤΑΘΕΙΤΕ, ΚΑΝΤΕ ΑΝΥΠΑΚΟΗ.

    ΑΝ ΔΕΝ ΤΟ ΚΑΝΕΤΕ, ΘΑ ΕΙΣΤΕ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ, ΠΟΥ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΤΡΑΓΙΚΟΤΑΤΕΣ!!!

    ΑΦΗΣΤΕ ΤΙΣ ΣΑΧΛΑΜΑΡΕΣ ΜΕ ΤΙΣ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΝΟΥΣΙΕΣ ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΣΕ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ!!!

    ΕΑΝ ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ ΤΟ ΣΘΕΝΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΘΑΡΡΟΣ ΝΑ ΜΗΝ ΠΛΗΡΩΝΕΤΕ ΦΟΡΟΥΣ, ΤΙ ΚΑΘΕΣΤΕ ΚΑΙ ΜΙΛΑΤΕ ΓΙΑ ΒΙΑ;;;

    ΕΑΝ ΔΕΝ ΚΑΝΕΤΕ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ, ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΑΣ ΘΑ ΣΑΣ ΚΡΙΝΟΥΝ!!!

    ΞΥΠΝΗΣΤΕ!!! Η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΔΕΝ ΑΠΟΚΤΙΕΤΑΙ ΧΩΡΙΣ ΘΥΣΙΕΣ!!!
    ΞΥΠΝΗΣΤΕ!!! Η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΔΕΝ ΑΠΟΚΤΙΕΤΑΙ ΧΩΡΙΣ ΘΥΣΙΕΣ!!!
    ΞΥΠΝΗΣΤΕ!!! Η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΔΕΝ ΑΠΟΚΤΙΕΤΑΙ ΧΩΡΙΣ ΘΥΣΙΕΣ!!!
    ΞΥΠΝΗΣΤΕ!!! Η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΔΕΝ ΑΠΟΚΤΙΕΤΑΙ ΧΩΡΙΣ ΘΥΣΙΕΣ!!!
    ΞΥΠΝΗΣΤΕ!!! Η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΔΕΝ ΑΠΟΚΤΙΕΤΑΙ ΧΩΡΙΣ ΘΥΣΙΕΣ!!!
    ΞΥΠΝΗΣΤΕ!!! Η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΔΕΝ ΑΠΟΚΤΙΕΤΑΙ ΧΩΡΙΣ ΘΥΣΙΕΣ!!!

    ΟΡΓΑΝΩΘΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΤΑΘΕΙΤΕ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΠΟΝΑΕΙ, ΜΑΖΙΚΑ!!!
    ΓΕΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΩΡΑ!!!
    ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΝΥΠΑΚΟΗ ΤΩΡΑ!!!

    ΚΑΛΗ ΛΕΥΤΕΡΙΑ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]