Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Το... πραξικόπημα των Πορτογάλων και... άλλα παραμύθια!


Επανέρχομαι στο θέμα του… «πραξικοπήματος που ετοιμάζουν οι Πορτογάλοι στρατιωτικοί», όπως το παρουσίασε κάποια ιστοσελίδα και το προώθησαν με… ενθουσιασμό αρκετοί συνάδελφοι, με τον εντυπωσιακό τίτλο «Οι Πορτογάλοι διδάσκουν τι σημαίνει έντιμος στρατιωτικός, πιστός στο Σύνταγμα».

Χθες, με μήνυμά μου (είναι πιο κάτω) σχολίασα το εν λόγω άρθρο και επισήμανα τις ανακρίβειες και τις υπερβολές. Παράλληλα επικοινώνησα με φίλο Πορτογάλο Σχη ε.ε., του εξήγησα σχετικά και τον ρώτησα τι συμβαίνει. Έπεσε από τα σύννεφα! Δεν μπορούσε να πιστέψει ότι μια απλή ανακοίνωση (ενός συνδέσμου κάποιων χαμηλόβαθμων στρατιωτικών, όπως μου γράφει) θα ήταν δυνατόν να πάρει τέτοιες διαστάσεις και να φθάσει να εξηγηθεί ως προοίμιο πραξικοπήματος!!!

Σήμερα το πρωί έλαβα την απάντησή του με το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, την οποία παραθέτω αυτούσια (τα κίτρινα δικά μου):

«This paper is a statement of the lower rank armed forces association that claims concerning the new fiscal measures that will take place soon in my country (which I don’t know). These measures will take place because of the recently inspection made by the “troika”.
This is the usual statement that this association does when new austerity measures takes place. They have the lower salaries in the armed forces so they feel it in greater depth.
To sum up, the statement condemns the government policy, because the measures they have failed and invites the primer-minister to resign and to emigrate. This statement it is not offensive and does not appeals to violence».

Νομίζω ότι θα πρέπει να μάθουμε να ξεχωρίζουμε την αλήθεια από την υπερβολή και να πάψουμε να πέφτουμε θύματα του κάθε φαντασιόπληκτου δημοσιογράφου ή μη, προωθώντας αδιακρίτως κάθε τι που βλέπουμε στο διαδίκτυο, χωρίς να το περνάμε από το φίλτρο της απλής λογικής..

Να είστε όλοι καλά

Γιάννης Παρίσης

Το μήνυμα ενημέρωσης για την επικοινωνία με τον Πορτογάλο Συνταγματάρχη

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Διαβάζω εδώ και μέρες το παρακάτω μήνυμα που λαμβάνω από πολλαπλές κατευθύνσεις, σχετικά με την παρέμβαση των Πορτογάλων στρατιωτικών προς την κυβέρνηση της χώρας τους. Μου κάνει εντύπωση ο υπερβολικός αλλά και παραπλανητικός τρόπος που παρουσιάζεται το θέμα από τον ηλεκτρονικό τύπο.

Που είδαν την «απειλή κινήματος»; Πού είδαν την «κατάσταση έκτακτης ανάγκης»; Τα χρησιμοποιούν προφανώς ως κράχτες για να «τραβάνε» αναγνώστες. Δεν τους ενδιαφέρει το επίπεδο και η ακρίβεια της πληροφορίας. Βάζουν και μια εντυπωσιακή φωτογραφία Πορτογάλων καταδρομέων, παντελώς άσχετη με το θέμα αι αυτό λέγεται ενημέρωση

Προσέξτε τώρα τι συμβαίνει:

Το συγκεκριμένο site δημοσιεύει την είδηση της ανακοίνωσης των Πορτογάλων στρατιωτικών, με σχόλια δικής του εμπνεύσεως (εμφανώς υπερβολικά) δίνοντας εσφαλμένες εντυπώσεις περί «κινήματος» κλπ. Προφανώς αν ερωτηθούν οι ίδιοι οι συντάκτες της ανακοίνωσης θα μείνουν με το στόμα ανοικτό.

Στη συνέχεια το παίρνει το κάθε άσχετο περί το θέμα blog και το περιφέρει αυτούσιο. Έτσι δημιουργείται η εντύπωση ότι οι Πορτογάλοι ετοιμάζουν κίνημα, ενώ μάλλον οι άνθρωποι θα τα έχουν «πάρει» με τις υπερβολές αυτές, όπως τα «πήραν» και οι Έλληνες στρατιωτικοί τον περασμένο Νοέμβριο με τις ηλιθιότητες (διάβαζε σκοπιμότητες) Παπανδρέου - Μπεγλίτη περί πραξικοπήματος.

Άρα: αν βγάλουν μια παρόμοια ανακοίνωση οι Έλληνες στρατιωτικοί θα δικαιολογείται (κατά το εν τω εν λόγω άρθρο) κάθε δημοσιογράφος να μιλάει για επικείμενο πραξικόπημα και ότι «αρχίζουν τα όργανα» και στην Ελλάδα. Κάτι που φυσικά θα είναι εκτός πραγματικότητας και θα εξοργίσει κάθε στρατιωτικό.

Συμπέρασμα: Ενώ με αυτά τα e-mails προφανώς λένε «κοιτάξτε τους Πορτογάλους στρατιωτικούς – αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση, μιμηθείτε τους», από την άλλη ακυρώνουν κάθε ενδεχόμενο να τους μιμηθούν οι Έλληνες στρατιωτικοί, αφού αμέσως θα κατηγορηθούν ότι ετοιμάζουν κίνημα!

Άποψή μου: Δεν θα πρέπει ακρίτως και χωρίς σκέψη να περιφέρουμε στο διαδίκτυο και να αναμεταδίδουμε κάθε υπερβολή ή ανακρίβεια που δημοσιεύει – από άγνοια ή σκοπιμότητα - ο καθένας.

Γιάννης Παρίσης
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]