Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Φόρος – στούκας

Χαράτσι της ΔΕΗ και το ΕΤΑΚ σε έναν φόρο για τα ακί­νητα ετοιμάζουν για χριστουγεννιάτικο δώρο στους ιδιο­κτήτες κάθε είδους ακινήτων οι ιθύνοντες. Ειδικότερα ο σχεδιασμός της κυβέρνησης περιμένει να λάβει το πρά­σινο φως της τρόικας για να δημιουργήσει έναν ενιαίο φόρο που θα τα ενσωματώσει.

Τον φόρο θα πληρώνουν ετησίως από το 2013 οι ιδιο­κτήτες διαμερισμάτων, μονοκατοικιών, γραφείων, κατα­στημάτων, αποθηκών και για πρώτη φορά αγροτεμαχίων και ιδιωτικών δασικών εκτάσεων.

Ο Ενιαίος Φόρος Ακινήτων θα επιβαρύνει κάθε φυσι­κό πρόσωπο χωριστά για το σύνολο της οικογενειακής περιουσίας, με αφορολόγητο όριο 100.000 ευρώ για κάθε φορολογούμενο.

Ο φορολογικός συντελεστής έχει καθοριστεί από την κυβέρνηση στο 0,1% για συνολική αντικειμενική αξία από 100 έως 200 χιλιάδες ευρώ (100 ευρώ φόρος) και ανεβαίνει κλιμακωτά μέχρι το 1% για ακίνητη περιουσία άνω των 2.100.001 ευρώ (φόρος 10.000 ευρώ).

Ο Ενιαίος Φόρος Ακινήτων θα αντικαταστήσει τους δύο βασικούς φόρους που επιβαρύνουν σήμερα την πε­ριουσία των Ελλήνων, ενώ δεν υπάρχει σκέψη ούτε για κατάργηση των τελών και των φόρων που εισπράττουν οι δήμοι, αλλά ούτε και να υπάρξει ριζική αλλαγή στον φόρο μεταβίβασης ακινήτων.

Ακόμη, «κλειδωμένη» φαίνεται να είναι η απόφαση να μην αυξηθούν οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, αλλά να επεκταθεί ο αντικειμενικός προσδιορισμός σε όλη την επικράτεια και σε κάθε είδους ακίνητο, όπως εί­ναι για παράδειγμα τα αγροτεμάχια.
Άλλωστε και ο αρμόδιος υφυπουργός Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης είχε δηλώσει προσφάτως ότι η κυβέρνηση δεν εξετάζει την αύξηση των υφιστάμενων τιμών ζώνης, αλλά την επέκταση του συστήματος εκεί που δεν υπάρ­χει αντικειμενικός προσδιορισμός.

Παράδειγμα 1ο
Ο ενιαίος φόρος ακινήτων θα επιβαρύνει κάθε φυσι­κό πρόσωπο χωριστά και θα υπολογίζεται επί του συνό­λου της οικογενειακής περιουσίας. Αυτό σημαίνει ότι με αφορολόγητο 100.000 ευρώ έγγαμοι που έχουν ακίνη­τη περιουσία συνολικής αντικειμενικής αξίας 200.000 ευρώ και ποσοστό συνιδιοκτησίας 50% δεν θα επιβαρυνθούν με φόρο.
Η αξία της περιουσίας θα προκύπτει από άθροισμα του συνόλου των ακινήτων για κάθε φυσικό πρόσωπο και στη συνέχεια θα φορολογείται με βάση τη νέα κλί­μακα. Για παράδειγμα, έστω ότι κάποιος έχει ακίνητη πε­ριουσία συνολικής αξίας 400.000 ευρώ. Θα φορολογη­θεί ως εξής: για τα πρώτα 100.000 ευρώ μηδέν φόρος, για τα επόμενα 100.000 ευρώ 100 ευρώ φόρος και για τα υπόλοιπα 200.000 ευρώ 400 ευρώ φόρος. Σύνολο: 500 ευρώ.

Παράδειγμα 2ο
Με την εφαρμογή του αφορολόγητου ορίου 100.000 ευρώ οι περισσότεροι ιδιοκτήτες που έχουν μόνο μία κα­τοικία δεν θα επιβαρυνθούν με τον νέο φόρο, σε αντί­θεση με αυτό που ισχύει με το χαράτσι της ΔΕΗ. Για πα­ράδειγμα, έστω ότι κάποιος έχει διαμέρισμα δεκαετίας 110 τ.μ. στο Περιστέρι αντικειμενικής αξίας 82.500 ευρώ. Για το χαράτσι της ΔΕΗ θα πληρώσει 440 ευρώ, ενώ για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων δεν θα πληρώσει καθόλου φόρο.
Μικρότερο φόρο θα πληρώσει κάποιος που έχει νεόδ­μητο διαμέρισμα στο Μαρούσι 120 τ.μ. αντικειμενικής αξίας 216.000 ευρώ. Το χαράτσι θα του έρθει εφέτος 900 ευρώ και ο Ενιαίος Φόρος Ακινήτων από το 2013 θα ανέλθει σε 132 ευρώ.

Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

2 σχόλια :

  1. ΜΑΓΚΕΣ ΠΑΡΤΕ ΧΑΜΠΑΡΙ ΤΟ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΑΛΙΟ.
    ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ.ΣΕ ΕΝΑ ΚΡΑΤΟΣ ΠΟΥ Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ
    ΑΔΙΚΙΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΚΑΘΕΣΤΩΣ Η ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΕΙΝΑΙ
    ΚΑΘΗΚΟΝ ΤΩΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΜΕ ΘΑΡΡΟΣ ΚΑΙ ΦΡΟΝΗΣΗ
    ΔΙΟΤΙ ΕΛΟΧΕΥΟΥΝ ΚΑΙ ΠΟΝΗΡΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ.
    ΠΡΟΤΙΣΤΩΣ ΝΑ ΣΩΘΕΙ ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΚΑΙ ΒΛΕΠΟΥΜΕ .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Στο κολάζ ταιριάζει στον Κουβέλη μια φρατζόλα ψωμί κι ένα γαρύφαλο αντί για μπαλτά. Νομίζει -και μ' αυτό το πλευρό κοιμάται κάθε βράδυ - ότι είναι κομμουνιστής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]