Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η Κίνα αγοράζει χρυσό και "απειλεί" το δολάριο



Τα φαινόμενα επαληθεύουν τις πληροφορίες που διέρρευσαν από την φετινή σύνοδο της Βilderberg στο Chantilly της πολιτείας Virginia...

Μια αξιοπρόσεκτη τάση, η οποία μπορεί να αλλάξει τις ισορροπίες και τους μελλοντικούς συσχετισμούς στις παγκόσμιες αγορές, καταγράφεται μέσα στο 2012. Η Κίνα... πατά φρένο στις αγορές αμερικανικών κρατικών ομολόγων και, ταυτόχρονα, αυξάνει τα αποθέματά της σε χρυσό.

Σύμφωνα με στοιχεία του πρακτορείου Bloomberg, οι εισαγωγές χρυσού της Κίνας μέσω του Χονγκ Κονγκ αυξήθηκαν στους 75,8 τόνους τον περασμένο Ιούλιο, έναντι 68 τόνων τον Ιούνιο. Οι ποσότητες από μόνες τους δεν «ζαλίζουν», πόσω μάλλον αν συγκριθούν με τους 103,6 τόνους που εισήγαγε η Κίνα τον περασμένο Απρίλιο.

Το στοιχείο που έχει, όμως, πολύ μεγαλύτερη σημασία είναι οι συνολικές εισαγωγές χρυσού του ασιατικού γίγαντα από την αρχή του χρόνου, οι οποίες διαμορφώνονται στους 458,6 τόνους, δηλαδή σε τετραπλάσια επίπεδα από την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Και, αν υποθέσουμε ότι οι εισαγωγές χρυσού συνεχίστηκαν περίπου με τον ίδιο ρυθμό τον Αύγουστο, τότε η Κίνα αγόρασε, μόνο το πρώτο οκτάμηνο του 2012, χρυσό ίσο με τα συνολικά αποθέματα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, τα οποία διαμορφώνονται στους 502 τόνους.

Στο μεταξύ, όπως δείχνουν τα επίσημα στοιχεία της αμερικανικής κυβέρνησης, η Κίνα, ο μεγαλύτερος πιστωτής των ΗΠΑ, στο πρώτο εξάμηνο του 2012 έχει αυξήσει τις θέσεις σε αμερικανικά κρατικά ομόλογα μόλις κατά 12,4 δισ. δολάρια, από τα 1,152 τρισ. δολάρια στο τέλος του 2011 στα 1,164 τρισ. δολάρια τον Ιούνιο του 2012.

Πρόκειται για τον μικρότερο ρυθμό αύξησης των «αποθεμάτων» αμερικανικών ομολόγων από τότε που ξεκίνησε η Κίνα να «επενδύει» το πλεόνασμά της σε τίτλους των ΗΠΑ.

Η μείωση των αγορών αμερικανικών ομολόγων είναι πολύ πιθανό να οφείλεται σε καθαρά δημοσιονομικούς λόγους, όπως η μείωση του εμπορικού πλεονάσματος, αλλά, όπως και να ΄χει, η αγορά 458,6 τόνων μέχρι τον Ιούλιο κόστισε στην Κίνα 25 δισ. δολάρια. Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία που οι εισαγωγές χρυσού της Κίνας είναι διπλάσιες από τις... εισαγωγές αμερικανικών κρατικών ομολόγων.

Βέβαια, οι κινεζικές Αρχές είναι... μυστικοπαθείς, καθώς δεν τηρούν τους άτυπους κανόνες γνωστοποίησης των στοιχείων για τα αποθέματα χρυσού. Τελευταία φορά που υπήρξε επίσημη ανακοίνωση ήταν τον Απρίλιο του 2009.

Αυτό σημαίνει ότι είναι πολύ πιθανό η Κίνα να συγκεντρώνει τεράστιες ποσότητες χρυσού τα τελευταία τρία χρόνια. Σε αυτήν την εκτίμηση συνηγορεί δημοσίευμα κινεζικής εφημερίδας τον Δεκέμβριο του 2009, που φιλοξενούσε δηλώσεις μέλους του συμβουλίου επικρατείας της χώρας, σύμφωνα με τις οποίες είχε δημιουργηθεί μια «Task Force» ειδικών από το Πεκίνο και τη Σανγκάη, με σκοπό την αύξηση των αποθεμάτων χρυσού της Κίνας.

ΠηγήΚεφάλαιο


Διαβάστε (οπωσδήποτε) επίσης:

Έκθεση Bilderberg 2012 (Mέρος Γ'): Υποδεχθείτε το ευρωδολάριο...
Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. Αν νομίζουν εκεί στη Λέσχη Βilderberg ότι οι Κινέζοι δεν μαθαίνουν όσα διαρρέουν και κάτι παραπάνω... να η έκπλήξη. Ο αρχαίος λαός είναι αλλιώς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]