Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Χρειάζονται 7,5 δισ. μέχρι και τον Μάρτιο του 2013

Το καθαρό ποσό που θα χρειασθεί η Ελλάδα για να πληρώσει τόκους και χρεολύσια μέσα στο επόμενο εξάμηνο μέχρι δηλαδή και το α’ τρίμηνο του 2013 δεν ξεπερνά τα 7,5 – 8 δισ. ευρώ! Και αφορά κυρίως αποπληρωμές υποχρεώσεων έναντι του “επίσημου τομέα” δηλαδή διμερή κρατικά δάνεια και –κυρίως – υποχρεώσεις σε κεντρικές τράπεζες και ΕΚΤ…

Τα νούμερα αυτά είναι ήδη “ψηλά” στην ατζέντα του ΟΔΔΗΧ και του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, καθώς, προς το παρόν, είναι ανελαστικά. Αλλά την ίδια στιγμή αποτελούν το πλέον αβέβαιο στοιχείο πολιτικής διαπραγμάτευσης σε περίπτωση που η Ευρωζώνη αποφασίσει να παίξει το χαρτί της πολιτικής διευκόλυνσης προς την Ελλάδα, όπως πιέζει το ΔΝΤ.

Μέχρι το τέλος του έτους το “καθαρό” αυτών των οφειλών είναι περί τα 5,2 δισ. ευρώ και αφορούν σε μισό δισ. τον Οκτώβριο, περί τα 4 δισ. ευρώ τον Νοέμβριο και κάτι λιγότερο από ένα δισ. τον Δεκέμβριο.

Με άλλα λόγια η μεγάλη πίεση υπάρχει για τον Νοέμβριο. Για τον λόγο αυτό άλλωστε έχει τεθεί μέγιστο χρονικό όριο για το ξεκαθάρισμα της εκταμίευσης της επόμενης δόσης ο μήνας Νοέμβριος, γιατί το ποσό αυτό είναι αδύνατο να προκύψει από την εξοικονόμηση πόρων στο εσωτερικό…

Στη συνέχεια ακολουθεί ένα τρίμηνο με σχετικά χαμηλές υποχρεώσεις που δεν ξεπερνούν συνολικά τα 2 – 2,5 δισ. ευρώ “καθαρά”… Τον Ιανουάριο είναι μόλις 140 εκατ. ευρώ, τον Φεβρουάριο οι καθαρές πληρωμές είναι κάτι λιγότερο από 2 δισ. ευρώ και τον Μάρτιο λιγότερο από μισό δισ. ευρώ.

Τα “νούμερα” που προαναφέρονται προκύπτουν βέβαια, όπως σημειώνουν από τον ΟΔΔΗΧ, μόνο υπό την προϋπόθεση ότι οι εκδόσεις εντόκων γραμματίων θα συνεχίσουν να ανακυκλώνουν τον βραχυπρόθεσμο δανεισμό (με την βοήθεια των τραπεζών και του ELA ή της ΕΚΤ) εκτός του μηνός Νοεμβρίου στον οποίο ένα μέρος των εντόκων θα πρέπει να πληρωθεί, είτε από εσωτερικούς πόρους, είτε από την επόμενη δόση…

Του Γιάννη Αγγελή από την εφημερίδα Κεφάλαιο
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]