Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

FT: Τα τρία σημεία διαφωνίας της Γερμανίας με την ΕΚΤ

Για το νέο πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων που σχεδιάζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα

Σε τρία σημεία εστιάζονται οι διαφορές απόψεων στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) σχετικά με το νέο πρόγραμμα παρεμβάσεών της στις αγορές κρατικών ομολόγων, το οποίο αποσκοπεί στη μείωση του κόστους δανεισμού των χωρών της περιφέρειας και στη διατήρηση της συνοχής της Ευρωζώνης, αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times.

Την περασμένη εβδομάδα παρουσιάσθηκαν στο εκτελεστικό συμβούλιο της ΕΚΤ οι εισηγήσεις των τριών επιτροπών που είχαν συσταθεί, με τη συμμετοχή εκπροσώπων από τις 17 εθνικές κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης, για τον σκοπό αυτό.

Οι εισηγήσεις παρουσιάζουν ένα πολύ μεγάλο εύρος απόψεων σχετικά με το πώς θα έπρεπε να λειτουργήσει το πρόγραμμα, σύμφωνα με πληροφορίες από αξιωματούχους που έχουν γνώση των συζητήσεων, αφήνοντας στο εκτελεστικό συμβούλιο της ΕΚΤ το δύσκολο έργο της σύνταξης ενός σχεδίου που θα λαμβάνει υπόψη του αυτές τις διαφορές.

Το σχέδιο του εκτελεστικού συμβουλίου θα παρουσιασθεί μέσα στο Σαββατοκύριακο ή στις αρχές της επόμενης εβδομάδας στους επικεφαλής των 17 εθνικών κεντρικών τραπεζών, οι οποίοι μετέχουν στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ, πριν από την κρίσιμη συνεδρίαση του που θα αρχίσει το απόγευμα της ερχόμενης Τετάρτης. Το πιθανότερο σενάριο, σύμφωνα με το δημοσίευμα, είναι ότι σχεδόν το σύνολο των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ θα είναι σε θέση να συμφωνήσουν στο σχέδιο την Πέμπτη, 6 Σεπτεμβρίου.

Η εφημερίδα σημειώνει, ωστόσο, ότι υπάρχει ένας αυξανόμενος βαθμός αμφιβολίας ως προς το αν θα δημιουργηθεί μία επαρκώς ισχυρή συναίνεση για κάποιες από τις λεπτομέρειες λειτουργίας του προγράμματος.

Το πιο επίμαχο από τα τρία σημεία που υπάρχουν διαφορές απόψεων είναι το πώς θα μπορεί η ΕΚΤ να επιβάλει τους όρους (οικονομικής πολιτικής) που θα θέσει η ΕΕ στις χώρες που θα ζητήσουν την αγορά των ομολόγων τους από τη Φρανκφούρτη.

Ο Πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι έχει δηλώσει σε πολλές περιπτώσεις ότι η αγορά των ομολόγων από την ΕΚΤ προϋποθέτει την συμφωνία των χωρών στην ανάληψη δεσμεύσεων για να μειώσουν τα δημοσιονομικά ελλείμματά τους και να εφαρμόσουν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Ωστόσο, ορισμένα μέλη του διοικητικού συμβουλίου ανησυχούν ότι η ΕΚΤ θα αναγκασθεί να συνεχίσει τις αγορές των ομολόγων, ακόμη και αν μία χώρα δεν επιτύχει τους στόχους που θα έχουν τεθεί από την ΕΕ. Θεωρούν ότι, αν σταματήσουν οι αγορές ομολόγων ταυτόχρονα με την αποτυχία των στόχων, οι αποδόσεις των ομολόγων θα μπορούσαν να εκτοξευθούν στα ύψη και αυτό θα έφερνε την ΕΚΤ σε μία θέση που θα έπρεπε να δράσει για να αποφύγει μία χρηματοπιστωτική κατάρρευση.

Διαφορές απόψεων υπάρχουν μεταξύ των εθνικών κεντρικών τραπεζών και σχετικά με το αν η ΕΚΤ θα έπρεπε να ανακοινώσει ρητά ένα πλαφόν στα spreads (τις διαφορές) μεταξύ των αποδόσεων των γερμανικών ομολόγων και των ομολόγων των άλλων χωρών.

Ο επικεφαλής της γερμανικής κεντρικής τράπεζας (Bundesbank) Γενς Βάιντμαν δήλωσε το Σαββατοκύριακο ότι δεν πιστεύει πως είναι το μόνο μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ που αισθάνεται άβολα με την ιδέα ενός ρητού πλαφόν.

Το τρίτο σημείο διαφωνίας εστιάζεται στο πώς θα μετρά η ΕΚΤ τον βαθμό που οι αποδόσεις των ομολόγων ενσωματώνουν τον «κίνδυνο μετατρεψιμότητας» ο οποίος συνδέεται με μία ενδεχόμενη διάσπαση της Ευρωζώνης, τον οποίο θέλει να αντιμετωπίσει ο κ. Ντράγκι.

Πηγή: ΑΜΠΕ


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]