Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Γερμανοί οικονομολόγοι: Προσωρινή έξοδος από το ευρώ για τις χώρες του νότου

Ο πρόεδρος του γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών Ifo, Χανς - Βέρνερ Ζιν και ο Φρίντριχ Σελ, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου, προτείνουν προσωρινή έξοδο των δοκιμαζόμενων χωρών της νότιας περιφέρειας της Ευρώπης από το ευρώ με τρόπο προστατευμένο και συντεταγμένο.

Αναλυτικότερα, σε άρθρο τους στους Financial Times, οι Ζιν και Σελ παρουσιάζουν την πρόταση να δοθεί στις χώρες που αντιμετωπίζουν δυσχέρειες η δυνατότητα εξόδου από το καθεστώς των συνδεδεμένων μελών της ΟΝΕ και να τους επιτραπεί να υιοθετήσουν προσωρινά το δικό τους νόμισμα με την επιλογή να επιστρέψουν στο ευρώ σε μεταγενέστερο στάδιο.
Στο πλαίσιο του σχεδίου αυτού οι δύο προβεβλημένοι οικονομολόγοι προτείνουν την έξοδο των χωρών από την ΟΝΕ με τρόπο που θα περιορίζει τις υπερβολικές διακυμάνσεις των συναλλαγματικών ισοτιμιών στην εσωτερική αγορά. Συγκεκριμένα, προτείνουν την επιστράτευση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Συναλλαγματικών Ισοτιμιών II (διαδέχθηκε το παλαιό Ευρωπαϊκό Νομισματικό Σύστημα) στον οποίο ήδη βρίσκονται η Δανία, η Λετονία και η Λιθουανία κράτη που δεν έχουν ακόμα υιοθετήσει το ευρώ.


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]