Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Αξιωματούχοι ΗΠΑ: Θα στηρίξουμε το Ισραήλ σε περίπτωση επίθεσης εναντίον του Ιράν


Κινεζικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Xinhua
15 Αυγούστου 2012

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα στηρίξουν το Ισραήλ σε περίπτωση που το δεύτερο αποφασίσει να χτυπήσει από μόνο του τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν, ανέφερε σε δημοσίευμά της η δεύτερη σε πωλήσεις ισραηλινή εφημερίδα Ma'ariv τη Δευτέρα, 13/08, επικαλούμενη πρόσφατες δηλώσεις ανώτερων Αμερικανών αξιωματούχων.

Σύμφωνα με την ίδια εφημερίδα, αρκετά «σκοτεινά» μηνύματα τόσο από Ρεπουμπλικανούς όσο και από Δημοκρατικούς αξιωματούχους δείχνουν ότι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, θα αναγκαστεί να ταχθεί στο πλευρό του Ισραήλ, αν ξεκινήσει μια στρατιωτική επιχείρηση κατά του Ιράν πριν τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου.

Ανάμεσα στους ανώνυμους αξιωματούχους πίσω από τις δηλώσεις συπεριλαμβάνονται πολιτικοί σύμβουλοι του υποψήφιου με το ρεπουμπλικανικό κόμμα Μιτ Ρόμνι, αλλά και συνεργάτες του προέδρου Ομπάμα. Ο Ρόμνι αποφάνθηκε ότι ο πρόεδρος δεν θα είναι σε θέση να αγνοήσει την ισραηλινή επίθεση, πόσο μάλλον μια σκληρή«απάντηση» του Ιράν κατά του Ισραήλ.

Αν μείνει στο περιθώριο, ενώ το Ισραήλ θα έχει εμπλακεί σε πόλεμο, ο Ομπάμα ενδέχεται να χάσει τις εκλογές. Από την άλλη πλευρά, οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ εκτιμούν ότι η στήριξη του Ομπάμα προς το Ισραήλ θα τον βοηθήσει να εξασφαλίσει μια δεύτερη προεδρική θητεία.

Δήλωσαν, επίσης, ότι ο στρατός των ΗΠΑ είναι πιθανόν να ενισχύσει μια ισραηλινή επίθεση μέσω αεροπορικών δυνάμεων και αποστολής προσωπικού, αλλά και να συμβάλει στην ενίσχυση της άμυνας του Ισραήλ σε περίπτωση πυραυλικής επίθεσης από τη Χεζμπολάχ από Ιράν και Λίβανο.

Ο απεσταλμένος του Ισραήλ στην Ουάσιγκτον, Μάικλ Όρεν, έχει διαβιβάσει παρόμοιες εκτιμήσεις στην Ιερουσαλήμ, μετά από συζητήσεις με ανώτερα στελέχη του διπλωματικού σώματος, καθώς και ανώτερα στελέχη της Αμερικανοϊσραηλινής Επιτροπής Δημοσίων Θεμάτων, γνωστής ως «εβραϊκό λόμπι της Ουάσιγκτον», η οποία διατηρεί τακτικές επαφές με ανώτερους αξιωματούχους στο Καπιτώλιο, σύμφωνα με την εφημερίδα Μaariv.

To δημοσίευμα συνέπεσε χρονικά με τις ολοένα συχνότερες συζητήσεις στο Ισραήλ υπέρ και κατά μιας επίθεσης, με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης είτε να πλαισιώνουν είτε να επικρίνουν τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και τον υπουργό Άμυνας Εχούντ Μπαράκ για τις επιθετικές δηλώσεις τους σχετικά με το ιρανικό ζήτημα.

Μια δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε την Κυριακή από τον τηλεοπτικό σταθμό Channel 10 έδειξε ότι ένας μεγάλος αριθμός Ισραηλινών –46%- αντιτίθεται σε μια μονομερή επίθεση από το Ιράν, χωρίς την υποστήριξη των ΗΠΑ, ενώ το 32% είναι υπέρ.

Τα αποτελέσματα της έρευνας συνάδουν με πρόσφατα δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία η στρατιωτική ηγεσία του Ισραήλ είναι κατηγορηματικά αντίθετη με την ιδέα μιας μονομερούς επίθεσης κατά του Ιράν, επικαλούμενη φόβους ότι μια τέτοια επίθεση θα προκαλέσει πιθανόν μια περιφερειακή σύγκρουση με τραγικές επιπτώσεις.

Ωστόσο, τόσο ο Νετανιάχου όσο και ο Μπαράκ δήλωσαν πρόσφατα ότι ο χρόνος εξαντλείται για τις ό,ποιες προσπάθειες να πεισθεί η Τεχεράνη μέσω διεθνών κυρώσεων και διπλωματίας να σταματήσει το επίμαχο πυρηνικό της πρόγραμμα, το οποίο το Ισραήλ και οι περισσότερες χώρες της Δύσης πιστεύουν ότι προσανατολίζεται προς την παραγωγή ατομικής βόμβας. Οι δύο Ισραηλινοί τόνισαν ότι το Ισραήλ θα αποφασίσει τελικά για τον καλύτερο δυνατό τρόπο άμυνάς του από ό,τι αντιλαμβάνεται ως υπαρξιακή απειλή.

Στρατιωτικοί αναλυτές ανέφεραν ότι ένα από τα κύρια διλήμματα των Νετανιάχου και Μπαράκ είναι μια προληπτική επίθεση χωρίς την συμβολή των ΗΠΑ, οπότε το Ισραήλ θα μπορέσει ίσως να καθυστερήσει το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν κατά 1-2 χρόνια, στην καλύτερη περίπτωση.

Από αυτή την άποψη, το ερώτημα εάν και κατά πόσον ο Ομπάμα θα αποφασίσει να συμμετάσχει σε μια στρατιωτική επιχείρηση κατά του Ιράν είναι ζωτικής σημασίας.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Eli Berdenstein, βετεράνου ισραηλινού πολιτικού σχολιαστή, σε προχθεσινό του άρθρο (13/08), «Μια στρατιωτική επέμβαση από τον στρατό των ΗΠΑ μπορεί να καθυστερήσει σημαντικά το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν».

Νετανιάχου και Ομπάμα πρόκειται να συναντηθούν στα πλαίσια της συνόδου των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη στις 27 Σεπτεμβρίου, όπου αναμένεται να τεθεί το ιρανικό ζήτημα.

Η σύνοδος θα λάβει χώρα καθώς η εξέλιξη του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν πλησιάζει ένα κρίσιμο όριο: αυτό της ανάπτυξης των αναγκαίων μέσων για την κατασκευή πυρηνικών όπλων.

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]