Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Πιέσεις από Ουάσιγκτον σε Ευρωζώνη για πιο «αποφασιστικά» μέτρα


Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τίμοθι Γκάιτνερ αποπειράθηκε να πιέσει περισσότερο τους ηγέτες των κρατών-μελών της Ευρωζώνης προκειμένου να αναλάβουν πιο αποφασιστική δράση για την επίλυση της κρίσης χρέους, μειώνοντας τα κόστη δανεισμού των χωρών εκείνων που αντιμετωπίζουν τα σοβαρότερα προβλήματα, ενόψει μιας συνόδου του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας η οποία χαρακτηρίζεται κρίσιμη.

Ο Γκάιτνερ, σε μια συνέντευξη που έδωσε στην τηλεοπτική υπηρεσία του πρακτορείου οικονομικών ειδήσεων Bloomberg χθες και μεταδόθηκε σήμερα, είπε πως η ΕΕ πρέπει να κάνει βήματα προκειμένου «να μειωθούν τα επιτόκια στις χώρες οι οποίες προβαίνουν σε μεταρρυθμίσεις και να διασφαλίσει ότι τα τραπεζικά τους συστήματα μπορούν να παρέχουν τις πιστώσεις τις οποίες χρειάζονται οι οικονομίες τους».

Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών έκανε την δήλωση αυτή μία ημέρα μετά τις συναντήσεις που είχε με τον Γερμανό ομόλογό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι.

Η Ιταλία κι η Ισπανία -που έχουν την τέταρτη και την τρίτη σε μέγεθος οικονομία στην Ευρωζώνη, αντίστοιχα- κινδυνεύουν να απωλέσουν την πρόσβασή τους στις αγορές δανεισμού καθώς τα επιτόκια/ασφάλιστρα κινδύνου που απαιτούν οι επενδυτές για να αγοράσουν τα ομόλογά τους αντί για εκείνα της Γερμανίας, που θεωρούνται ασφαλή, έχουν αυξηθεί σε επίπεδα που θεωρούνται μη βιώσιμα μακροπρόθεσμα.

Ο Ντράγκι είχε δηλώσει την περασμένη εβδομάδα ότι η ΕΚΤ θα κάνει «ό,τι χρειαστεί» για να προασπίσει το ευρώ, δημιουργώντας προσδοκίες ότι θα αποφασιστούν πιο δραστικές κινήσεις στην αυριανή σύνοδο του διοικητικού της συμβουλίου. Ο Γκάιτνερ είπε πως οι Σόιμπλε και Ντράγκι του παρουσίασαν τα σχέδια που θα εφαρμόσουν για την επίλυση της κρίσης, αλλά προειδοποίησε ότι τα μέτρα που θα ληφθούν δεν πρέπει να αναμένεται να ανακοινωθούν άμεσα.

«Βάσει όσων έχει πει η Ευρώπη (. . .) είναι δεσμευμένη να κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για να παραμείνει η Ευρωπαϊκή Ένωση ενωμένη. Πιστεύω απόλυτα ότι έχουν τα μέσα για να το καταφέρουν». Επισήμανε παράλληλα ότι η προηγούμενη οικονομική κρίση έδειξε ότι όσο μεγαλύτερη είναι η καθυστέρηση στη λήψη μέτρων τόσο μεγαλύτερο είναι το κόστος ».

Πιστεύω πως το αντιλαμβάνονται αυτό. Αυτός είναι ο λόγος που επισήμαναν ότι προτίθενται να προχωρήσουν περαιτέρω. Αλλά πάλι, θα χρειαστεί χρόνος», είπε ο Γκάιτνερ.

Οι προσδοκίες των αγορών για μια αποφασιστική κίνηση εξασθένισαν χθες, με τις μετοχές να καταγράφουν πτώση έπειτα από ημέρες ανόδου και την ελαφριά μείωση των επιτοκίων των ισπανικών και των ιταλικών ομολόγων να σταματά.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]