Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Στο σφυρί τα Ελληνικά λιμάνια με την Τουρκία να χλευάζει…


"Οι Έλληνες θα πουλήσουν ακόμη και τη θάλασσα", γράφουν οι Τούρκοι

Οι συνεχείς απαξιωτικοί χαρακτηρισμοί εις βάρος της Ελλάδας συνεχίζονται απρόσκοπτα. Ιδιαίτερη έμφαση, όμως, με υψηλή δόση κυνισμού αλλά και πικρής αλήθειας, είναι τα όσα δημοσιεύονται στον τουρκικό τύπο για την Ελλάδα του σήμερα, προσπαθώντας να αντιμετωπίσουν την ισχυρή αντίδραση του ΚΚΕ, το οποίο καταγγέλλει τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις για το ξεπούλημα λιμανιών και μαρινών.
«Αν ο λαός δεν τους εμποδίσει, κυβέρνηση και ΕΕ είναι ικανοί να εκχωρήσουν στους εφοπλιστές και στους μεγαλοεπιχειρηματίες, όχι μόνο τα λιμάνια, αλλά και την ίδια τη θάλασσα» αναφέρεται σε σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για τις ιδιωτικοποιήσεις των λιμανιών.

Δυστυχώς, η πραγματικότητα κατατείνει υπέρ της «Δημοκρατίας της Μπανανίας», έκφραση που χρησιμοποίησε η Milliyet, θέλοντας να καυτηριάσει την στάση της Ελληνικής αντιπολίτευσης στο φαινόμενο πώλησης και ιδιωτικοποίησης λιμανιών και μαρίνων που βρίσκονται στην Ελλάδα και ιδιαίτερα στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Βέβαια, η τουρκική εφημερίδα προσεγγίζει το θέμα της πώλησης – ιδιωτικοποίησης από την πλευρά της Τουρκίας (και καλά κάνει, αφού προωθεί τα τουρκικά συμφέροντα ως τουρκική εφημερίδα).
Όμως, η αλήθεια, είναι πολύ σκληρή για την Ελλάδα, αφού η κυβέρνηση της Αθήνας σκοπεύει να ξεπουλήσει λιμάνια μείζονος εθνικού και οικονομικού ενδιαφέροντος, ενώ οι τοπικοί δήμαρχοι των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου τρέχουν να προλάβουν και να πουλήσουν μαρίνες (που φτιάχτηκαν με ευρωπαϊκά προγράμματα) και να κλείσουν συμφωνίες με τούρκους επιχειρηματίες, πριν προλάβει η τρόικα να «βάλει χέρι» και να πουλήσει η ίδια συγκεκριμένα σημεία ελλιμενισμού ιδιωτικών –κυρίως- σκαφών. Δεν γνωρίζουμε εάν υπάρχουν συμφωνίες κάτω από το τραπέζι (δεν θέλουμε να πιστέψουμε πως μπορεί Έλληνες δήμαρχοι να εκποιούν λιμάνια και μαρίνες ύψιστου εθνικού ενδιαφέροντος προς ίδιον όφελος), τις οποίες οι Δήμαρχοι σκοπεύουν να επωφεληθούν, αφαιρώντας από την τρόικα αυτή την δυνατότητα.

Κινούμενη παράλληλα με την Milliyet, η επίσης τουρκική εφημερίδα Turkiye προσεγγίζει το θέμα της αντίδρασης του ΚΚΕ για τις πωλήσεις λιμανιών και μαρινών με τον τίτλο «Αντίδραση στις ιδιωτικοποιήσεις. Η Ελλάδα μπορεί να πουλήσει ακόμα και την θάλασσα». Και συνεχίζει γράφοντας ότι η Ελλάδα που επιτάχυνε τις ιδιωτικοποιήσεις για να αυξήσει τα έσοδά της, ξεκίνησε το χρονοδιάγραμμα για την πώληση λιμένων και μαρίνων. Το ΚΚΕ – γράφει – αντιδρά έντονα στις ιδιωτικοποιήσεις και είπε ότι σε περίπτωση που δεν αντιταχθεί ο λαός, η κυβέρνηση θα πουλήσει ακόμα και την θάλασσα. Σημειώνεται επίσης ότι ενώ συνεχίζονται οι επικρίσεις, η Επιτροπή Ιδιωτικοποιήσεων άναψε το πράσινο φως για να ξεκινήσει διαγωνισμός για την ιδιωτικοποίηση 23 μικρών λιμένων και μαρίνων.

Στο ίδιο θέμα αναφέρεται η Haberturk με τον τίτλο «Θα πουλήσουν ακόμα και την θάλασσα».
Η Aksam γράφει για το θέμα με τον τίτλο « Εξοργισμένοι οι Έλληνες Κομμουνιστές. Αν το επιτρέψουμε θα πουλήσουν ακόμα και την θάλασσα».
Η Yeni Safak γράφει για το θέμα με τον τίτλο «Φεύγουν τα λιμάνια και οι μαρίνες του γείτονα».

Είναι, όμως, θέμα πολιτικής της αντιπολίτευσης ή κυβερνητικής πωλητικής; Σύμφωνα με τα όσα διαδραματίζονται στις ιδιωτικοποιήσεις των λιμανιών και των μαρινών μάλλον είναι θέμα λαμογιών που έχουν τρέξει να εκμεταλλευθούν στον μέγιστο βαθμό, αδιαφορώντας για τα συμφέροντα της Ελλάδας. Γνωρίζουμε πως τράπεζες έχουν αναλάβει την αξιολόγηση των λιμένων και προχωρούν τάχιστα οι διαδικασίες για την υλοποίηση της πώλησής τους. Οι πληροφορίες μας αναφέρουν, εκτός από λιμάνια νησιών του ανατολικού Αιγαίου, μέχρι και την Μύκονο και την Σαντορίνη, για τα λιμάνια των οποίων δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον μεγάλης επιφάνειας τούρκοι επιχειρηματίες.

Δεν γνωρίζουμε τις εξελίξεις που πρόκειται να υπάρξουν, αλλά διατηρούμε την επιφυλακτικότητά μας τόσο για τις αξιολογήσεις, όσο και για τις συμφωνίες μεταξύ Δημάρχων και αγοραστών ή μεταξύ της κυβέρνησης Σαμαρά και υποψήφιων ιδιοκτητών λιμανιών. Είναι πολλά τα λεφτά και οι «προμήθειες» που υπάρχουν. Μεγαλύτερη όμως είναι οι προσβολές που δέχεται η χώρα, εξαιτίας του «μαζί τα φάγαμε», αλλά και του «πληρώνουν όσοι δεν φάγανε»… Θεωρούμε, δε, απολύτως βέβαιο πως οι συγκεκριμένες αγοραπωλησίες θα γίνουν στο μέλλον αντικείμενο εισαγγελικών ερευνών, με πολύ δυσάρεστα αποτελέσματα για όσους «και σήμερα τρώνε»…


Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

2 σχόλια :

  1. Κάτι ξέρουν οι "γείτονες" μήπως που δεν το ξέρουν οι περισσότεροι από εμάς; Δεν θα 'ναι η πρώτη φορά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. "Οι Τουρκοι θα το μαθουν τρις μερες γρηγοροτερα" .

    Πουσαι ΝΙΚΗΤΑΡΑ Τουρκοφαγε !
    Πουσαι να δεις φιλιες !

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]