Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Τρέμει ο Ερντογάν τους Κούρδους


Οι άγριες συγκρούσεις στη Συρία και ιδιαίτερα η συγκλονιστική μάχη για το Χαλέπι δείχνουν ότι η χώρα βαδίζει προς τη μεγάλη τελική αναμέτρηση με το καθεστώς του Μπασάρ ελ Άσαντ!

Οι εξεγερμένοι (και οι... offshore συνεργάτες τους) διεκδικούν σπιθαμή προς σπιθαμή τον έλεγχο του εδάφους, το διπλωματικό παιχνίδι των μεγάλων δυνάμεων συνεχίζεται με αλληλοκατηγορίες, αλλά οι εξελίξεις αναδεικνύουν ένα περιφερειακό διακύβευμα τεράστιας σημασίας: Πρόκειται για τις κουρδικές περιοχές της Συρίας, οι οποίες από την αρχή των συγκρούσεων φαίνεται ότι πέρασαν κάτω από τον έλεγχο των Κούρδων.

Το γεγονός αποτελεί νέα πηγή ανησυχίας για την κυβέρνηση του Ρατζίπ Ερντογάν!

Αν κάποιος ρίξει μια ματιά στον χάρτη και στις περιοχές των Κούρδων της Συρίας, δηλαδή τις περιοχές που βρίσκονται στο βόρειο και βορειοανατολικό τμήμα της χώρας, τότε καταλαβαίνει ότι πρόκειται για το δεύτερο τμήμα της ευρύτερης περιοχής του Κουρδιστάν που τείνει να αυτονομηθεί.

Η απειλή

Έτσι, η Άγκυρα, ενώ βοηθά με κάθε τρόπο την εξέγερση ενάντια στο καθεστώς του Άσαντ, βλέπει ξαφνικά να ξεφυτρώνει στο μαλακό υπογάστριό της μια νέα απειλή.

Έτσι εξηγούνται οι σκληρές δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού, ο οποίος τόνισε: «Δεν θα επιτρέψω σε μια τρομοκρατική οργάνωση να εγκαθιδρύσει στρατόπεδα στη βόρεια Συρία και να απειλεί την Τουρκία». Τα πράγματα όμως είναι περισσότερο περίπλοκα από ό,τι εμφανίζονται από την τουρκική κυβέρνηση. Η Άγκυρα έχει αναπτύξει στενές σχέσεις με την ηγεσία του ιρακινού Κουρδιστάν και ελπίζει ότι ο ηγέτης του, Μασούτ Μπαρζανί, θα μεσολαβήσει προς την πλευρά των Κούρδων της Συρίας και θα τους αποτρέψει από το να συμμαχήσουν με το ΡΚΚ…

Η αλήθεια είναι, όμως, ότι στις κουρδικές περιοχές της Συρίας κυριαρχεί το Κουρδικό Εθνικό Συμβούλιο στο οποίο συμμετέχουν τουλάχιστον μια δωδεκάδα κουρδικών κομμάτων της Συρίας και ανάμεσά τους ορισμένα από αυτά διατηρούν καλές σχέσεις με το ΡΚΚ. Η Άγκυρα βλέπει ότι η αναπόφευκτη κατάρρευση του συριακού καθεστώτος, είτε οδηγήσει στην πλήρη κυριαρχία των σουνιτών είτε καταλήξει σε έναν παρατεταμένο εμφύλιο, αναμφίβολα θα συμβάλει στην ενίσχυση της προοπτικής να δημιουργηθεί μια αυτόνομη περιοχή Κούρδων.

Γι’ αυτό, η κυβέρνηση Ερντογάν προσπαθεί από τώρα να εξασφαλίσει τις προϋποθέσεις ώστε αυτό το αυτόνομο τμήμα των Κούρδων της Συρίας να είναι εχθρικό προς το ΡΚΚ και βέβαια να αποκαταστήσει σχέσεις συνεργασίας με την Τουρκία.

Ποτέ δεν είναι αργά

Εάν η Άγκυρα είχε σπεύσει εδώ και χρόνια - ιδιαίτερα όταν η κυβέρνηση Ερντογάν είχε μεγαλύτερη δυναμική - να αναγνωρίσει τα δικαιώματα των Κούρδων της και να τους προσφέρει όσα δικαιούνται ως ξεχωριστή εθνοτική ομάδα, τότε δεν θα κινδύνευε από κάθε εξέλιξη στον περίγυρό της και δεν θα φοβόταν μήπως οι Κούρδοι του Ιράκ ή της Συρίας, ή κάποιοι άλλοι, διεκδικήσουν το δικαίωμα της αυτονομίας ή και της ανεξαρτησίας μέσα στην ίδια την Τουρκία! Ποτέ δεν είναι αργά για τον Ερντογάν να διδαχθεί ότι δεν αρκούν τα μεγάλα λόγια, ιδιαίτερα προς τους γείτονες, αλλά χρειάζονται έργα και αποφάσεις στο εσωτερικό της Τουρκίας, για να μπορεί με μεγαλύτερη άνεση να κάνει… κηρύγματα στους άλλους.


Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]