Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Το επαναλαμβανόμενο μαρτύριο της δόσης

Το γνώριμο σκηνικό ασφυκτικών πιέσεων της Τρόικας πριν από την έγκριση κάθε δόσης επαναλαμβάνεται, σύμφωνα με τις πληροφορίες του πρακτορείου Dow Jones, το οποίο μετέδωσε χθες ότι οι ελεγκτές της Τρόικας θα παραμείνουν στην Αθήνα καθ’ όλη τη διάρκεια του Σεπτεμβρίου. Στη συνέχεια, θα παρουσιάσουν την έκθεσή τους στο Eurogroup της 8ης Οκτωβρίου (και όχι στα μέσα Σεπτεμβρίου, όπως αναμενόταν) και μέχρι τότε η Ελλάδα δεν θα λάβει τη δόση-μαμούθ των 31,5 δισ. ευρώ.

Μάλιστα, ο αξιωματούχος που μετέφερε ανώνυμα στο Dow Jones τις πληροφορίες αυτές δεν παρέλειψε να σημειώσει ότι «απομένει ακόμα αρκετή δουλειά» για την οριστικοποίηση των περικοπών δαπανών της προσεχούς διετίας. Η δόση των 31,5 δισ. ευρώ είναι πολύτιμη για την ελληνική οικονομία, αφού, πέρα από τη στήριξη των ταμειακών διαθεσίμων, θα διοχετευθεί στην ανακεφαλαιοποίηση των εγχώριων τραπεζών (25 δισ. ευρώ) και στην κάλυψη μέρους των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα (τα χρέη αυτά φθάνουν τα 6,6 δισ. ευρώ).

Το τηλεγράφημα του ειδησεογραφικού πρακτορείου μεταδόθηκε λίγη ώρα μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στο υπουργείο Οικονομικών, όπου επιβεβαιώθηκε ότι, προκειμένου να κλείσει το πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ για τη διετία 2013-2014, παραμένουν επί τάπητος τόσο η εφεδρεία στο Δημόσιο όσο και οι περικοπές σε μισθούς, συντάξεις και κοινωνικά επιδόματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στόχος της κυβέρνησης είναι να προσδιοριστούν ως την Παρασκευή 2 από τα 4 δισ. ευρώ για τα οποία δεν υπάρχει η συγκατάθεση της Τρόικας, ώστε στη συνέχεια να υπάρχει χρόνος μέχρι τα τέλη Αυγούστου για τα τελευταία και δυσκολότερα 2 δισ. ευρώ περικοπών.

Είναι σαφές ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών δεν βιάζονται να εγκρίνουν τη δόση, αντιθέτως με τις διαρκείς αναβολές ανεβάζουν το βαθμό πίεσης προς την κυβέρνηση προκειμένου να ορίσει τις επώδυνες μειώσεις σε συντάξεις, επιδόματα και μισθούς του Δημοσίου. Όμως η μετάθεση των αποφάσεων της Τρόικας για τον Οκτώβριο έχει και μία άλλη πτυχή, που δεν σχετίζεται με τους συνήθεις εκβιασμούς των τρίμηνων ελέγχων. Η Ευρώπη έχει μπροστά της το ζήτημα της Ισπανίας, το οποίο θα πρέπει να αντιμετωπίσει άμεσα πριν πάρει εκρηκτικές διαστάσεις για το σύνολο της ευρωζώνης. Ήδη φημολογείται ότι η κυβέρνηση Ραχόι θα υποχρεωθεί να ζητήσει την ένταξη της χώρας του στο μηχανισμό διάσωσης, καθώς τα επιτόκια δανεισμού στις αγορές διατηρούνται σε απαγορευτικά επίπεδα.

Η καυτή πατάτα για την ευρωζώνη αυτή την περίοδο δεν είναι η χώρα μας αλλά η Ισπανία, και για το λόγο αυτό οι Ευρωπαίοι δεν βιάζονται να λάβουν αποφάσεις για την πορεία του ελληνικού προγράμματος. Αυτό αντίστοιχα σημαίνει ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να ζητήσει αλλαγή του Μνημονίου με επιμήκυνση κατά δυο χρόνια πριν παρουσιάσει ένα αξιόπιστο πακέτο μέτρων δημοσιονομικής προσαρμογής. Η συγκυρία δεν είναι ευνοϊκή για την Ελλάδα, αφού εκκρεμεί το ζήτημα της Ισπανίας, αλλά σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει τις αλλαγές που δεν περιγράφονται στο Μνημόνιο αλλά σχετίζονται με την απελευθέρωση των αγορών και τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης με καταργήσεις και συγχωνεύσεις φορέων.

Η εφεδρεία

Ο θεσμός της εφεδρείας έχει πέσει στο τραπέζι από ελληνικής πλευράς σαν αντίβαρο στις πιέσεις της Τρόικας για απολύσεις στο Δημόσιο. Ωστόσο, πρόθεση της κυβέρνησης είναι:

1 Να συμφωνηθεί ένα μοντέλο εφεδρείας που δεν θα έχει καμία σχέση με την αναποτελεσματική συνταγή που είχε επιχειρήσει να εφαρμόσει το ΠΑΣΟΚ. Το στίγμα προς αυτή την κατεύθυνση έδωσε χθες ο ίδιος ο πρωθυπουργός, λέγοντας: «Δεν πρόκειται να επιστρέψουμε σε λύσεις που έχουν αποτύχει στο παρελθόν».

2 Να εφαρμοστεί ο θεσμός κατά προτεραιότητα στους περίπου 5.500 υπαλλήλους οργανισμών και φορέων του Δημοσίου που θα κλείσουν ή θα συγχωνευθούν το προσεχές διάστημα.

Το μοντέλο

Το σχέδιο που μελετά το οικονομικό επιτελείο σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία προβλέπει σταδιακή ένταξη 45.000 δημοσίων υπαλλήλων στην εφεδρεία με ηλικιακά κριτήρια:

* Για υπαλλήλους άνω των 50 ετών, εφεδρεία με τον βασικό μισθό μέχρι τη συνταξιοδότησή τους, εκτός αν βρουν αλλού εργασία

* Για υπαλλήλους 40 έως 50 ετών, εφεδρεία για δύο τριετίες.

* Για υπαλλήλους 30 έως 40 ετών, εφεδρεία για μία τριετία.

Πηγή Ελεύθερος Τύπος




Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

2 σχόλια :

  1. Γνωστή και κλασσική συνταγή......
    Τι είχες Γιάννη, τι είχα πάντα.....
    Και μόνο αυτή η αισχρή και εκβιαστική συμπεριφορά των "φίλων και συμμάχων" μας, αποτελεί το μέσο να τους στείλουμε ΤΩΡΑ στο διάβολο καθότι δεν τηρούν αυτοί την συμφωνία και να ξεμπερδέψουμε οριστικά από την φιδοφωλιά αυτή.
    Δεν πρόκειται ποτέ να βγούμε από το θανάσιμο αυτό εναγκαλισμό, αν συνεχίζουμε έτσι....
    Πάντα ταπεινωμένοι και ικέτες των τοκογλύφων με τις "δημοκρατικές" πράξεις και μέτρα των δωσιλόγων και προδοτικών εγκαθέτων τους....
    Μια τόσο πλούσια Ελλάδα με εξαίρετο ανθρώπινο δυναμικό με τέτοιο μοναδικό πολιτισμό και διαχρονικές αξίες, να έχουμε φθάσει στην κατάντια αυτή και να μας λοιδωρούν όλα τα απολίτιστα βάρβαρα τομάρια.
    Οι κύριοι υπεύθυνοι που μας κατάντησαν έτσι, ατιμώρητοι όλοι τους......εξακολουθούν να μας κανοναρχούν και να ακούμε τα καθημερινά ψέμματά τους και όλα τα άλλα αηδιαστικά.
    Πρέπει τώρα να εξεγερθούμε όλοι οι πολίτες ομονοούντες, ότι φορολογία όποια χαράτσια όποια μέτρα και αν προσπαθήσουν να επιβάλουν, ΕΜΕΙΣ ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ να μη πληρώσουμε τίποτα.....
    Πόσους θα φυλακίσουν 5-6.000.000 ?
    Ταυτόχρονα να κατεβούμε όλοι στους δρόμους και να τους στείλουμε στο διάβολο οριστικά όλους αυτούς τους Εθνοπροδότες και καθαρματίες.
    ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΠΑΛΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΑΣ !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]