Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ένα παραμύθι πριν τη χρεοκοπία


Γράφει ο Μάνος Χωριανόπουλος

Όταν ξεσπά μια κρίση, οι κυβερνήσεις κάνουν αυτό που είναι (ή παρουσιάζουν ως) αναγκαίο για να την αντιμετωπίσουν.

Επικαλούνται μάλιστα τις «έκτακτες συνθήκες» για να υποβαθμίσουν τη σημασία της δημοκρατίας, της συναίνεσης και επομένως της νομιμοποίησης των ενεργειών τους.

Με αυτό τον τρόπο μπορεί κάποιος να λέει «λεφτά υπάρχουν» και στη συνέχεια να παραδίδει τη χώρα στους δανειστές ή να κερδίζει τις εκλογές με το σύνθημα της «επαναδιαπραγμάτευσης», έχοντας ξεχάσει να μας ενημερώσει ότι θα προηγηθούν μέτρα.

Τις τελευταίες εβδομάδες, ζούμε για μια ακόμα φορά το γνωστό κακοπαιγμένο δράμα. Η τρόικα έρχεται διαπιστώνει ότι το πρόγραμμά δεν βγαίνει (κάτι γνωστό από την πρώτη μέρα εφαρμογής του) πιέζει για νέα μέτρα και η κυβέρνηση καμώνεται ότι αντιστέκεται για να προχωρήσει στη συνέχεια σε οριζόντιες περικοπές.

Μόνο αποτέλεσμα, η εξαθλίωση

ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ πήραν τις εκλογές, προειδοποιώντας για τον κίνδυνο εξόδου από το ευρώ και με τη δέσμευση για αλλαγές στο μνημόνιο.

Οι δανειστές μας γνώριζαν ότι δεν θα γίνει επαναδιαπραγμάτευση και ότι τα μέτρα που λαμβάνονται, οδηγούν βαθύτερα στην ύφεση, ωστόσο χαιρέτισαν την ανάληψη της εξουσίας από τα τρία κόμματα, τα οποία εγγυώνται την εφαρμογή της νεοφιλελεύθερης συνταγής.

Χωρίς να μπούμε σε θεωρίες συνωμοσίας και εξετάζοντας μόνο τα αποτελέσματα των μνημονίων, εύκολα διαπιστώνουμε ότι τα τρία χρόνια που εφαρμόζεται η συγκεκριμένη πολιτική στην Ελλάδα έχουμε:

* Παραγωγή φθηνών και εξαθλιωμένων εργατών
* Μείωση της αξίας της δημόσιας περιουσίας, που θα ξεπουληθεί κομμάτι κομμάτι και με το μαχαίρι στο λαιμό
* Εγκατάλειψη των αδύναμων και διάλυση της κοινωνικής συνοχής
* Καταρράκωση της εικόνας της χώρας

Έχουμε με άλλα λόγια, τα αποτελέσματα της εφαρμογής μιας θεραπείας σοκ, χωρίς φυσικά πραξικόπημα (βλέπε Λ. Αμερική), αλλά με εκπτώσεις στη Δημοκρατία, αυταρχισμό, ιδεολογική τρομοκρατία και απροκάλυπτα ψέματα.

Πες μου ένα ψέμα, ν’ αποκοιμηθώ

Αν οι Έλληνες πολιτικοί υπήρξαν ανίκανοι να αντισταθούν ή συνεργάστηκαν γνωρίζοντας πού οδηγούν τον λαό τους, θα το κρίνει η ιστορία και ίσως τα δικαστήρια.

Γεγονός όμως είναι ότι το σύστημα έχει παίξει πια όλα τα χαρτιά του και το παραμύθι της επαναδιαπραγμάτευσης, ίσως είναι το τελευταίο που θα ακούσουμε με το ευρώ στην τσέπη.

Τα τελευταία τρία χρόνια, είχαμε αρχικά μια «σοσιαλιστική κυβέρνηση» με χρόνο ανοχής για να εφαρμόσει τα πρώτα σκληρά μέτρα.

Στη συνέχεια, ήρθε ο εναγκαλισμός του συστήματος με το κίνημα των ακίνδυνων (όπως αποδείχθηκε) «αγανακτισμένων» που με την άνευ περιεχομένου διαμαρτυρία τους, του έδωσαν τις απαραίτητες ανάσες.

Είχαμε ακόμα, την κυβέρνηση Παπαδήμου, στη λογική του να φέρουμε έναν «τεχνοκράτη, που ξέρει τη δουλειά» και τέλος, μπήκαμε στη λογική των συνεργασιών με την τριμερή κυβέρνηση.

Και όλα αυτά με τη βοήθεια της προπαγάνδας, των εκβιαστικών διλημμάτων και της εκμετάλλευσης του κοινωνικού αυτοματισμού και του φόβου, όσων ακόμα πιστεύουν ότι παρά το ότι καίγεται το σπίτι του γείτονα, το δικό τους θα μείνει ανέπαφο.

Το τέλος του δρόμου

Τώρα όμως τα ψέματα τελειώνουν. Η κυβέρνηση ετοιμάζεται να πάρει μέτρα σε βάρος και πάλι των γνωστών θυμάτων και αυτό θα είναι πιθανότατα το τέλος ενός εγκληματικού οικονομικού προγράμματος, που οι εμπνευστές του γνώριζαν από την αρχή ότι καταλήγει στη δραχμή.

Το τέλος, θα είναι επώδυνο για τους πολίτες, που οδηγούνται σταδιακά προς την εξόντωση, με μοναδικό στόχο να προστατευθούν τα κέρδη και τα συμφέροντα των λίγων, έστω και για λίγους μήνες.

Το επόμενο παραμύθι , που σύντομα θα αρχίσει να παίζεται στα δελτία των 8, θα πρέπει να το ακούσουν μόνο αυτοί που θα το έχουν γράψει και υπαγορεύσει.

Ο λόγος είναι απλός. Αυτό που υποτίθεται ότι θέλουν να αποφύγουν –την έξοδο της χώρας από το ευρώ- θα έρθει, αμέσως μόλις συγκεκριμένες τάξεις και οι πολιτικοί που τις υπηρετούν, έχουν εξασφαλίσει το μέλλον τους στην Ελλάδα της δραχμής.

Αν πρόκειται να μας εξοντώσουν βαφτίζοντας την καταστροφή μας, «σωτηρία», «αποφυγή της (ονομαστικής) χρεοκοπίας» ή όπως αλλιώς θέλουν, γιατί να μην πέσουμε μαχόμενοι;

* Ο Μάνος Χωριανόπουλος είναι δημοσιογράφος. Σπούδασε Επικοινωνία και ΜΜΕ στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

3 σχόλια :

  1. Δεν θα πεσουμε μαχομενοι διοτι κανουμε διακοπες .
    Και οταν τελειωσουν οι διακοπες μας , θα ειμαστε πεσμενοι ουτως η αλλως .
    Δεν υπαρχει γυρισμος εδω που φθασαμε.
    Μερος στο Γ'ΠΠ δεν θα παρουμε , αλλα τα αποτελεσματα της κοινοβουλευτικης δικτατοριας , θαναι τα ιδια .
    Αλλωστε φροντισε το αριστερο-δεξιο εκτρωμα , ολα αυτα τα χρονια να φερει τους σφακτες εδω , μεσα στα σπιτια μας .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αφού είμαστε - μας κατάντησαν τέτοιο λαό είμαστε άξιοι της τύχης μας.
    Δυστυχώς επεκράτησαν και πάλι οι δωσίλογοι προδότες που μόνο για τον εαυτό τους νοιάζονται.
    Αλλά και τα υπόλοιπα κόμματα στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται......
    Το σχέδιο είναι η Εθνοκτονία των Ελλήνων και η αρπαγή του αμύθητου πλούτου της χώρας.
    Και από ότι φαίνεται εξελίσεται κανονικά.......
    Υπάρχει ελπίδα ???
    Άγνωστο......πάντως με όλους αυτούς το τέλος είναι κοντά.
    Αν δεν ξεσηκωθουν άμεσα οι Έλληνες, έστω και άναρχα κατ΄αρχή .... τελειώσαμε !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Άλλοι είναι διακοπές ή τρώνε από το κομπόδεμα κι ο μήνας έχει εννιά κι άλλοι είναι σπίτι τους γιατί δεν έχουν κομπόδεμα ή γιατί καπούτ κομπόδεμα πάει στα χαράτσια... Όλα είναι άψογα σχεδιασμένα και τρέχουν, καμμία αντίσταση μέχρι τελικού ξεζουμίσματος. Δεν υπάρχουν εθνικές οικονομίες πλέον στη Νέα Τάξη, μόνο παγκόσμια, όπως είπε και ο Περες στο Μέγκα... Αναρτήστε εάν είναι δυνατόν τη συνέντευξη που έδωσε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]