Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Περικοπές και όποιος αντέξει...


Ο Στουρνάρας δήλωνε μεν ότι συμφώνησαν στις βασικές κατευθύνσεις και όχι σε συγκεκριμένα μέτρα μετά τη συνάντηση των τριών αρχηγών στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου οι Βενιζέλος και Κουβέλης τόνισαν στις δηλώσεις τους ότι δεν θα ληφθούν νέα μέτρα, πέρα φυσικά από τις περικοπές 3 δισ. ευρώ που προβλέπονται στο Μνημόνιο. Ωστόσο συγκεκριμένες προτάσεις για τις περικοπές δαπανών, ύψους 11,5 δισ. ευρώ, περιμένει από όλα τα υπουργεία, έως και αύριο Παρασκευή, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, προκειμένου να οριστικοποιηθεί τάχιστα το πλάνο των περικοπών.

Τα τζιμάνια του υπουργείου Οικονομικών προσανατολίζονται το βάρος των περικοπών να πέσει στις φαρμακευτικές δαπάνες, που εκτιμάται ότι μπορούν να περικοπούν κατά 1,2 δισ. ευρώ με την επέκταση της χρήσης των γενόσημων φαρμάκων, στις δαπάνες Υγείας, Παιδείας, Άμυνας και της δημόσιας διοίκησης.

Ο πήχης των περικοπών είναι ιδιαίτερα υψηλός, φτάνοντας στο ποσό των 5,75 δισ. ετησίως, ενώ οι ελπίδες της κυβέρνησης εναποτίθενται στην έγκριση, από την τρόικα, της επιμήκυνσης της διάρκειας του προγράμματος προσαρμογής κατά ένα ή δύο χρόνια. Σε μια τέτοια εξέλιξη οι περικοπές, ετησίως, θα κυμανθούν από 2,9 μέχρι 3,8 δισ. ευρώ.

Εν τω μεταξύ αναμένεται και η συγκρότηση επιτροπών αξιολόγησης και για τα 11 υπουργεία. Στα τέλη Ιουλίου θα γίνει η πρώτη ημερίδα ενημέρωσης με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα όλων των αξιολογητών, ώστε να οικειοποιηθούν τη μέθοδο και τη διαδικασία της αξιολόγησης. Μέχρι τέλη Αυγούστου θα έχει ξεκινήσει η αξιολόγηση σε όλα τα υπουργεία.

Στις αρχές Σεπτεμβρίου η κυβέρνηση εκτιμά ότι θα έχει τελειώσει και το οργανόγραμμα του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (ΥΔΜΗΔ), το οποίο αποτελεί τον πιλότο για τα οργανογράμματα όλων των άλλων υπουργείων, με τις αναγκαίες προσαρμογές βέβαια. Παράλληλα ο άμεσος περιορισμός των φορέων και των Οργανισμών της Δημόσιας Διοίκησης κατά 30%, χωρίς να υπάρξει – σε αυτή τη φάση – μείωση προσωπικού, αποφασίστηκε στη σύσκεψη κορυφής που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, υπό τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.

Κάπως έτσι, το ΥΔΜΗΔ καλείται να βρει λύση σε έναν πολύ δύσκολο γρίφο: πώς να περιοριστεί το κόστος του Δημοσίου, να μειωθούν οι δημόσιοι υπάλληλοι κατά 15.000 εντός του 2012 και να μη γίνουν και απολύσεις.

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]