Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Επικίνδυνες "συσπειρώσεις" δυνάμεων στην Συρία, απειλούν με γενικευμένο πόλεμο στην Μέση Ανατολή


Η ένοπλη συριακή αντιπολίτευση είναι έτοιμη να πολεμήσει κατά των αυτονομιστών του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (PKK) στο έδαφος της Συρίας με αντάλλαγμα τα όπλα από την Τουρκία. Αυτό δήλωσε ένας από τους διοικητές των Σύρων εξεγερθέντων, που έχουν την έδρα τους στην Τουρκία.

«Δεν επαρκεί ο οπλισμός μας. Με τη στρατιωτική υποστήριξη από την πλευρά της Τουρκίας θα μπορέσουμε να χτυπήσουμε τις βάσεις του PKK στη Συρία, καθώς γνωρίζουμε ποιες περιοχές ελέγχουν», επεσήμανε.

Αυτή η απόφαση δείχνει πως η ανάγκη τόσο των μισθοφόρων (που αποτελούν τις "δυνάμεις της αντιπολίτευσης") να αποκτήσουν μεγαλύτερη ισχύ, όσο και η ανάγκη της Τουρκίας να δημιουργήσει νέους συμμάχους στον πόλεμο κατά των Κούρδων και της (αναπόφευκτης) ίδρυσης του ανεξάρτητου Κουρδιστάν, δυναμιτίζουν το ήδη εκρηκτικό κλίμα που έχουν δημιουργήσει οι μέχρι τώρα συγκρούσεις στο εσωτερικό της Τουρκίας και απειλούν την "εξαγωγή" των μαχών και σε εδάφη (πιθανότατα) εκτός της Τουρκίας ή στην δημιουργία ισχυρού μετώπου κατά του Στρατού της Συρίας, ο οποίος φαίνεται πως απέκτησε έναν ευκαιριακό σύμμαχο, τους Κούρδους.

Από την πλευρά της, η Τουρκία, βλέπει μία μοναδική ευκαιρία να ανακτήσει το χαμένο της γόητρο, να υφαρπάξει εδάφη από την Συρία, να καθυστερήσει (ή και να αναβάλει επ' αόριστον) την δημιουργία ενός ανεξάρτητου Κουρδιστάν, αλλά και να αποδείξει πως εξακολουθεί να είναι ένας ισχυρός και πολύτιμος σύμμαχος της Δύσης στην μέγιστου ενδιαφέροντος Μέση Ανατολή.

Τι σημαίνει αυτή η εξέλιξη; Πως η "φωτιά" που μαίνεται στο εσωτερικό της Συρίας όχι μόνο θα γίνει ισχυρότερη, αφού οι αντιμαχόμενες πλευρές αυξάνουν εκατέρωθεν τις δυνάμεις τους, αλλά είναι πολύ πιθανό οι μάχες να "μεταφερθούν" και στην Τουρκία, αφού θεωρείται σχεδόν απίθανο οι Κούρδοι της Τουρκίας να μείνουν απαθείς και να μην εκμεταλλευτούν την πάρα πολύ καλή ευκαιρία που τους δίνεται για να αντιμετωπίσουν τον τουρκικό στρατό.

Όλα αυτά φαίνεται να ισχυροποιούν μεν τον Σύρο Πρόεδρο Άσαντ, αλλά ταυτόχρονα λειτουργούν και ως καταλύτες για στρατιωτικές συγκρούσεις οι οποίες ενδέχεται πολύ σύντομα να "συμπαρασύρουν" και ισχυρότερους "παίκτες", οι οποίοι μέχρι στιγμής μπορεί παραμένουν στο παρασκήνιο, αλλά προετοιμάζονται για το χειρότερο και προειδοποιούν πως οι μέχρι στιγμής εξελίξεις προωθούν σε μεγαλύτερες και ανεξέλεγκτες συγκρούσεις.

Έτσι, (σύμφωνα με το ΑΠΕ) η Μόσχα προειδοποίησε ότι μια "τραγωδία" απειλεί το Χαλέπι εκτιμώντας ότι δεν είναι "ρεαλιστικό" να προεξοφλεί κανείς πως η συριακή κυβέρνηση θα μείνει με σταυρωμένα τα χέρια, ενώ οι ένοπλοι αντάρτες καταλαμβάνουν τις μεγάλες πόλεις.
"Προσπαθούμε να επηρεάσουμε την κυβέρνηση να κάνει το πρώτο βήμα αλλά όταν η ένοπλη αντιπολίτευση καταλαμβάνει πόλεις όπως το Χαλέπι, όπου μια ακόμη τραγωδία προμηνύεται απ΄ό,τι αντιλαμβάνομαι, δεν είναι ρεαλιστικό η κυβέρνηση να το δεχτεί αυτό", δήλωσε ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ σε συνέντευξη Τύπου στο Σότσι της νότιας Ρωσίας η οποία αναμεταδόθηκε από τη ρωσική τηλεόραση.

Τη Δύση και τις γειτονικές χώρες κατηγορεί η Ρωσία

Η διεθνής στήριξη στους Σύρους αντάρτες θα οδηγήσει σε «περισσότερη αιματοχυσία» δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος μάλιστα τόνισε πως δεν είναι λογικό να περιμένει κανείς πως η κυβέρνηση του Σύρου προέδρου 'Ασαν θα παραδοθεί στους αντιπάλους της.
Ο Λαβρόφ, η χώρα του οποίου έχει ασκήσει βέτο σε τρία ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ προς την κατεύθυνση της άσκησης πίεσης στη συριακή κυβέρνηση να τερματίσει τη βία, ανέφερε ακόμη πως τα δυτικά και τα αραβικά κράτη θα έπρεπε να ασκήσουν μεγαλύτερη πίεση στους αντάρτες ώστε να σταματήσουν τις μάχες. Προειδοποίησε μάλιστα για επικείμενη «τραγωδία στο Χαλέπι», επιρρίπτοντας όμως τις ευθύνες στους αντάρτες αλλά και δυτικές και γειτονικές χώρες της Συρίας, που, όπως είπε, τους στηρίζουν. «Δυστυχώς οι δυτικοί μας εταίροι, μαζί με ορισμένες γειτονικές χώρες της Συρίας προτιμούν να στηρίζουν και να ενθαρρύνουν τον ένοπλο αγώνα κατά του συριακού καθεστώτος» δήλωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως «το τίμημα για όλο αυτό είναι περισσότερη αιματοχυσία».

Αν και επισήμανε πως η Μόσχα έχει καλέσει τη συριακή κυβέρνηση να κάνει τα πρώτα βήματα προκειμένου να τερματιστούν οι συγκρούσεις, τόνισε πως οι αντάρτες δεν πρέπει να εκμεταλλευτούν ενέργειες προς αυτήν την κατεύθυνση, καταλαμβάνοντας συριακές πόλεις: «Προσπαθούμε να επηρεάσουμε την κυβέρνηση να κάνει το πρώτο βήμα αλλά όταν η ένοπλη αντιπολίτευση καταλαμβάνει πόλεις όπως το Χαλέπι, όπου μια ακόμη τραγωδία προμηνύεται απ΄ ό,τι αντιλαμβάνομαι, δεν είναι ρεαλιστικό η κυβέρνηση να το δεχτεί αυτό ... πώς μπορούμε να περιμένουμε ότι η συριακή κυβέρνηση θα πει: Ναι, προχωρήστε, ρίξτε με;»
Παράλληλα, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών διεμήνυσε πως η Μόσχα δεν θα δώσει την συγκατάθεσή της για έρευνες σε πλοία που φέρουν τη ρωσική σημαία, σύμφωνα με τις νέες κυρώσεις της ΕΕ που απαιτούν οι κυβερνήσεις των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης να πραγματοποιούν έρευνες σε πλοία ύποπτα ότι μεταφέρουν όπλα στη Συρία, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εξωτερικών.

«Δεν θα εξετάσουμε αιτήματα ούτε θα δώσουμε την συγκατάθεσή μας σε έρευνες πλοίων με ρωσική σημαία, αλλά ούτε και στην εφαρμογή άλλων περιοριστικών μέτρων ως προς αυτά» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του υπουργείου Αλεξάντερ Λουκάσεβιτς.

Πληροφορίες από ΑΠΕ-ΑΜΕ


Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

3 σχόλια :

  1. Πέρα από το ανθρωπιστικό δράμα που ζουν οι Σύριοι πολίτες σήμερα, η υπόθεση αποκτά πλέον και τεράστιο ενδιαφέρον από άλλες απόψεις. Η σημερινή σου έγκαιρη ενημέρωση, Κωνσταντίνε, μας λέει ότι όσοι προέβλεπαν ότι οι Κούρδοι θα χρησιμοποιηθούν στις πιο κρίσιμες φάσεις των "ωδινών για τη γέννηση της ευρύτερης Μέσης Ανατολής" (Κοντολίζα Ράις) είχαν δίκιο.

    Επίσης, αν λάβουμε υπ' όψιν ότι κάποιοι Κούρδοι της βόρειας Συρίας (το Αλέπο - ή Χαλέπι - είναι γεμάτο από Κούρδους) έχουν ήδη στρατευθεί κατά του Άσαντ και έχουν καταταγεί στις αντιπολιτευόμενες δυνάμεις, τότε η υπόθεση εκτυλίσσεται σε σχιζοφρενικό σενάριο. Θα βρεθούν Κούρδοι και στα δύο αντιμαχόμενα στρατόπεδα; Το σχέδιο των παγκοσμιοποιητών για τον διαμελισμό της Τουρκίας, αλλά και της Συρίας (σε 3 μέρη) θα προϋποθέτει και εμφύλιο πόλεμο των Κούρδων;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η λύση της κατάστασης στη Συρία θα ανοίξει το δρόμο για την επίθεση στο Ιράν. Αν εμείς μιλάμε για προδότες της φυλής στην Ελλάδα, πώς να χαρακτηρίσει κανείς τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για την πολιτική τους απέναντι στους Άραβες;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ποιοι Αραβες ;
    Δεν τους ενωνει Τιποτα τους λαους αυτους , διοτι ειναι ενα μαζεμα διαφορετικων φυλων και πιστευουν για Θεο , ενα μαζεμα επισης Θρησκειων .
    Μπερδεμενα πραγματα που λεμε , εμεις οι Ελληνες .
    Αστους αυτους , μαριονετες απο τα αρχαια χρονια !

    Και μην ξεχνας οτι οσο οι ΗΠΑ κυβερνουνται απο "Αμερικανους" αλλο τοσο και τα Η.Α.Ε κυβερνιουνται απο "Αραβες" .

    Εμεις δικαια και ουσιαστικα μιλαμε για προδοτες διοτι ειμαστε ΟΛΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ και ΟΡΘΟΔΟΞΟΙ .
    Το ελαχιστο ποσοστο των μη Ελληνων Ορθοδοξων ειναι η εξαιρεση του κανονα .

    Ο Γ'Π.Π.Π εχει ξεκινηση εδω και αρκετο καιρο . Ο Θεος μας δινει μερες μετανοιας πριν αφηση το κακο ελευθερο .

    Το πως θα σκαση ειναι δευτερευουσας σημασιας . Εμεις πρεπει σαν φρονιμοι να μαγειρεψουμε πριν ΠΕΙΝΑΣΟΥΜΕ .

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]