Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η τρόικα καταστρέφει τον κοινωνικό ιστό της Ελλάδας


Την ανάγκη ουσιαστικής επαναδιαπραγμάτευσης του ελληνικού μνημονίου επισημαίνει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος Sergey Stanishev εξηγώντας ότι με «δεδομένη την δέσμευση που βλέπουμε από πλευράς της ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσει στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, η Ευρώπη πρέπει να δώσει στους Έλληνες ελπίδα».
Ο κ. Stanishev κατά την επίσκεψή του στην χώρα μας για να συμμετάσχει στην εθνική διάσκεψη του ΠΑΣΟΚ, μίλησε στο «Πρώτο Θέμα» και περιέγραψε τις νέες ευνοϊκές ισορροπίες που έφερε στην Ευρώπη η εκλογή του Francois Hollande.
Επιπροσθέτως, άσκησε σκληρή κριτική στην πολιτική των Merkozy αλλά και στην τακτική της τρόικα που «συμπεριφέρεται στην Ελλάδα σαν να είναι προτεκτοράτο της και οδηγεί στην καταστροφή του κοινωνικού ιστού και στην αποσταθεροποίηση του πολιτικού συστήματος της χώρας»

Η πολιτική του Francois Hollande φαίνεται να απέχει από αυτή των Merkozy. Σε 1η φάση κατάφερε να «φρενάρει» το σκληρό δημοσιονομικό σύμφωνο σταθερότητας και να πιέσει για ανάπτυξη. Παρά ταύτα οι συσχετισμοί δυνάμεων στην Ευρώπη επιτρέπουν μια αλλαγή πορείας ώστε από την πολιτική λιτότητας να ακολουθηθεί μια πολιτική ανάπτυξης;
Παρατηρούμε τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερες κυβερνήσεις να προσπαθούν να μειώσουν τα ελλείμματά τους. Παρά ταύτα βλέπουμε τις οικονομίες τους να βυθίζονται όλο και περισσότερο στην ύφεση και την κρίση. Συνεπώς η πολιτική που ακολουθήθηκε δεν ήταν σωστή. Για εμένα η νίκη του Francois Hollande είναι ιδιαιτέρως σημαντική γιατί σηματοδοτεί την αρχή αλλαγής ρεύματος ή τάσης στην ΕΕ και αυτό ήταν κάτι που μπορέσαμε να παρατηρήσουμε στην πρόσφατη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Ουσιαστικά φαίνεται να ξεκινά περίοδος ουσιαστικών αλλαγών.

Εκτιμάτε ότι η απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από την ΕΚΤ πρέπει να ισχύσει για όλες τις χώρες; Υπάρχει χώρος και για την Ελλάδα;
Θεωρώ ότι πρέπει να υπάρξει χώρος για την Ελλάδα σε αυτό το πεδίο. Θεωρώ πάνω από όλα ότι πρέπει να υπάρχει μία κοινή προσέγγιση για την αντιμετώπιση των προβλημάτων. Κοινή προσέγγιση έτσι ώστε να πραγματοποιηθεί η ενοποίηση των Τραπεζών στο μέλλον και οι πολίτες να μην αντιμετωπίζουν επιπρόσθετες δυσκολίες. Τα προβλήματα των τραπεζών δηλ. να επιλύονται με ένα κοινό τρόπο.

Παρά ταύτα, ηγεσίες χωρών όπως της Ολλανδίας και της Φιλανδίας αμφισβητούν την συγκεκριμένη απόφαση(του ΕΣ). Πως χαρακτηρίζετε την στάση τους;
Σε κάθε χώρα υπάρχει και η εσωτερική πολιτική που επηρεάζει την συμπεριφορά των κυβερνήσεων. Ακούστε, και πρέπει να είμαι ξεκάθαρος, οι πολιτικές λιτότητας που εφαρμόστηκαν τα τελευταία 3 χρόνια από τις συντηρητικές κυβερνήσεις στην ΕΕ δεν κατάφεραν να οδηγήσουν σε επανάκτηση της εμπιστοσύνης και δεν κατάφεραν να αντιμετωπίσουν την ανεργία. Μιλάμε πλέον για 25 εκ Ευρωπαίων ανέργων. Συνεπώς δεν υπάρχει φως στο τέλος του τούνελ και κάθε χώρα θα πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι χωρίς αλληλεγγύη και συνολικές λύσεις χωρίς δηλ. κοινή προσέγγιση στα κοινά προβλήματα και τα απαραίτητα δημοσιονομικά εργαλεία δεν θα μπορέσουμε να επιλύσουμε τα προβλήματά μας.

Όλο και περισσότεροι, μεταξύ των οποίων και ο πρώην πρόεδρος της Deutsche Bank κ. Josef Ackermann, υποστηρίζουν ότι για το ελληνικό πρόβλημα απαιτείται πιο γενναία περικοπή του δημόσιου χρέους ώστε αυτό να γίνει βιώσιμο. Συμφωνείτε με την συγκεκριμένη άποψη;
Πιστεύω ακράδαντα ότι πολλές δυνατότητες για να μειωθεί- αμβλυνθεί η κρίση στην Ελλάδα, να μειωθεί δηλ. το δημόσιο έλλειμμα της Ελλάδας, χάθηκαν τα τελευταία 3-4 χρόνια γιατί συγκεκριμένες αποφάσεις ελήφθησαν πολύ αργά και ήταν πολύ μικρές- λίγες για το μέγεθος των προβλημάτων. Χωρίς θαρραλέες αποφάσεις σε ευρύτερο επίπεδο, χωρίς πραγματικές λύσεις για το δημόσιο χρέος χωρίς ισορροπημένη ρύθμιση της αγοράς θα υπάρξει σοβαρό πρόβλημα. Μην ξεχνάμε ότι κυκλοφορούν καιροσκόποι. Χωρίς πραγματικές επενδύσεις ανταγωνιστική οικονομία με πράσινες επενδύσεις δεν θα βρεθεί η λύση ποτέ. Γι αυτό κατά την πρόσφατη συνεδρίαση των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών στις Βρυξέλλες, υιοθετήσαμε μια διακήρυξη, στην σύνταξη της οποίας ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος διαδραμάτισε μείζονα ρόλο. Η διακήρυξη αυτή εκφράζει το όραμα της σοσιαλιστικής οικογένειας για την ανάπτυξη με οικονομικά και. Το μήνυμά μας πρέπει να είναι σαφές να δείξουμε στους ευρωπαίους ότι υπάρχει εναλλακτική αξιόπιστη λύση. Είναι σαφές, το απέδειξε η ίδια η ζωή, οι πολιτικές αμιγούς λιτότητας είναι λάθος γιατί δεν προκαλούν μόνο πόνο στους πολίτες αλλά δεν οδηγούν και την Ευρώπη εκτός κρίσης. Οι Ευρωπαίοι συντηρητικοί δεν διαθέτουν ούτε το κουράγιο ούτε και την αλληλεγγύη για να επιλυθούν τα προβλήματα και το αποτέλεσμα ποιο ήταν; Πριν από 3 χρόνια είχαμε την Ελλάδα σήμερα έχουμε την Ιρλανδία, την Ισπανία, την Πορτογαλία την Ιταλία ποια χώρα άραγε θα ακολουθήσει;

Πέραν από τους αριθμούς η αντιμετώπιση του ελληνικού προβλήματος από την Ευρώπη επέφερε δυσβάσταχτο βάρος στους πολίτες. Στις πρόσφατες εκλογές οι Έλληνες καταδίκασαν την πολιτική του ΠΑΣΟΚ η οποία εν πολλοίς ήταν η πολιτική της ΕΕ.
Θα ξεκινήσω με την ελληνική πλευρά. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ βρέθηκε αντιμέτωπη με μια μη βιώσιμη κληρονομιά. Ήταν αναγκασμένη να προχωρήσει σε περικοπές. Να ξέρετε ότι η Ε.Ε και οι Ευρωπαίοι σοσιαλιστές σέβονται ιδιαιτέρως το ΠΑΣΟΚ για το θάρρος να προχωρήσει σε αυτές τις μεταρρυθμίσεις. Παρόλα αυτά δεν συμμερίζομαι την αντιμετώπιση της Ελλάδας από την τρόικα ως προτεκτοράτο. Αντιμετωπίζει την Ελλάδα ως προτεκτοράτο και αγνοεί τους δημοκρατικούς εσωτερικούς μηχανισμούς. Η Ελλάδα δεν είναι μια τριτοκοσμική χώρα είναι μέλος της ΕΕ. Δεν μπορούμε μονίμως να επιβάλλουμε περικοπές χωρίς να δίνουμε τα εργαλεία που θα οδηγήσουν σε μια οικονομική σταθερότητα και ανάπτυξη. Διότι χωρίς ανάπτυξη τα ελλείμματα είναι αδύνατο να μειωθούν. Η τρόικα επιβάλλοντας συνεχώς οδηγεί στην καταστροφή του κοινωνικού ιστού στην Ελλάδα και στον κατακερματισμό και αποσταθεροποίηση του πολιτικού συστήματος της χώρας. Πιστεύω ότι οι Ευρωπαϊκοί θεσμοί, τρόικα και ΕΣ θα πρέπει να δείξουν μεγαλύτερη ευελιξία δεδομένης και της δέσμευσης που βλέπουμε από πλευρά της Ελλάδας να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις και θα ρέπει επίσης να δώσει στην Ελλάδα ελπίδα.

Πιστεύετε ότι υπάρχουν περιθώρια επαναδιαπραγμάτευσης ή τελικά η καλύτερη λύση θα ήταν η καταγγελία του Μνημονίου όπως προεκλογικά υποστήριζε το ΣΥΡΙΖΑ;
Δεν πιστεύω ότι θα ήταν λύση η καταγγελία του Μνημονίου. Θα πρέπει να εμπλακείτε σε σοβαρό διάλογο. Πρέπει να υπάρξουν πολύ σοβαρές δεσμεύσεις από πλευράς Ελλάδας για τις μεταρρυθμίσεις και από την άλλη όμως θα πρέπει η Ευρώπη να εκφράσει κατανόηση και να δώσει την εγγύηση ότι θα υπάρξει βοήθεια για ανάκαμψη. Με συνεχείς περικοπές αυξάνει η ύφεση. Περικόπτουμε συνεχώς ώσπου κάποια στιγμή θα φτάσουμε στα έγκατα της γης.

Πως χαρακτηρίζετε την προσπάθεια του ΠΑΣΟΚ το οποίο μετά από μια μεγάλη ήττα επιχειρεί να ανασυγκροτηθεί. Με ποιο τρόπο μπορεί να επανακτήσει την εμπιστοσύνη των πολιτών;
Μόνο όσοι δεν είναι στατικοί έχουν μέλλον. Το ΕΣΚ διανύει περίοδο αναγέννησης και ανασυγκρότησης που ξεκίνησε 2010. Πιστεύω ότι κάνουν λάθος όσοι υποτιμούν το ΠΑΣΟΚ διότι το είναι κόμμα με βαθιές ρίζες στην κοινωνία και είχε σημαντικότατη συμβολή στην ανάπτυξη και διατήρηση της δημοκρατίας στην Ελλάδα από την μεταπολίτευση έως σήμερα. Παρατηρώ το κόμμα που περνά περίοδο δυσκολιών, παρόλα αυτά βλέπω ότι έχει σθένος να ανασυγκροτηθεί να προσεγγίσει τους πολίτες και να αναλάβει τις ευθύνες του. Είναι εύκολο να συμπεριφέρεται κανείς όπως ο ΣΥΡΙΖΑ να λέει ότι όλα είναι λάθος στην διαπραγμάτευση αλλά που θα βρεθούν τα χρήματα για την επίλυση των προβλημάτων; Το ΠΑΣΟΚ είναι παράταξη με σθένος και σοφία για να μεταμορφωθεί και εμείς θα συνδράμουμε στην προσπάθεια των φίλων και συντρόφων Ελλήνων.
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]