Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Αδιέξοδο στις σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και συριακής αντιπολίτευσης


Άδοξο τέλος είχαν οι σημερινές συνομιλίες της Ρωσίας - βασικής συμμάχου και «προστάτιδας» του Μπασάρ Αλ Άσαντ- και της συριακής αντιπολίτευσης.

Μόσχα και αντικαθεστωτικοί δεν κατάφεραν - όπως ήταν αναμενόμενο - να συμφωνήσουν σε μια κοινή προσέγγιση για τον τερματισμό της αιματοχυσίας στην Συρία, ΄οπως ανακοινώθηκε μετά το τέλος της συνάντησης που είχαν σήμερα στη ρωσική πρωτεύουσα ο επικεφαλής του Συριακού Εθνικού Συμβουλίου, κύριο συνασπισμό της συριακής αντιπολίτευσης στο εξωτερικό, με το Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

«Και οι δυο πλευρές έχουν διαφορετικές θέσεις», δήλωσε ο επικεφαλής Αμπντέλ Μπάσετ Σάιντα, και απηύθυνε έκκληση στον ΟΗΕ να υποστηρίξει μια στρατιωτική επέμβαση, στην οποία η Ρωσία είναι εντελώς αντίθετη.

Από την πλευρά του, ο Ρώσος υπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του για "τη δυνατότητα που είχε να συνομιλήσει με τον Σάιντα σε μια κρίσιμη για τη Συρία περίοδο" και υπογράμμισε ότι "θέλει να εκμεταλλευτεί την ευκαιρία αυτή "για να αποσαφηνίσει για μια ακόμα φορά" τη θέση της Μόσχας όσον αφορά τη συριακή κρίση, ενώ απηύθυνε έκκληση για "διάλογο" ανάμεσα στις εμπλεκόμενες πλευρές.

" Ήμουν εδώ πριν από ένα χρόνο και η ρωσική θέση δεν έχει αλλάξει", είπε Μπουρχάν Γαλιούν, μέλος της ηγεσίας του Συριακού Εθνικού Συμβουλίου ενώ ένα άλλο μέλος του Συριακού Εθνικού Συμβουλίου τόνισε ότι "η Μόσχα δεν έχει αλλάξει θέση και πιστεύει ότι ο Ασαντ υποστηρίζεται ακόμα από την πλειοψηφία του συριακού λαού".

Εχθές, η Ρωσία παρουσίασε στα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ένα σχέδιο για την επέκταση της αποστολής του ΟΗΕ στη Συρία για ακόμη τρεις μήνες, ώστε αφενός να επιτηρηθεί η επί της ουσίας ανύπαρκτη εκεχειρία και αφετέρου να διασφαλιστεί η πολιτική λύση στη σύγκρουση.

Ουσιαστικά , η πρόταση της Μόσχας έχει σκοπό να δώσει χρόνο στον Μπασάρ αλ Άσαντ και να μπει εμπόδιο στο ψήφισμα που έχουν ζητήσει τόσο οι ΗΠΑ όσο και οι ευρωπαϊκές δυνάμεις , το οποίο θα επιτρέπει στο Συμβούλιο Ασφαλείας να εγκρίνει δράσεις που αφορούν διπλωματικές και οικονομικές κυρώσεις έως και πιθανή μελλοντική στρατιωτική επέμβαση, βάσει του κεφαλαίου 7 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.

Οι δυνάμεις του Σύρου πρόεδρου Μπασάρ αλ-Ασαντ έχουν σκοτώσει περισσότερους από 15.000 ανθρώπους από την ημέρα που ξεκίνησε η εξέγερση εναντίον του καθεστώτος του Μάρτιο του 2011.

Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]