Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η Γερμανία θέλει να βγει από το ευρώ;

Την προηγούμενη Παρασκευή η Υπουργός Οικονομικών της Φινλανδία απείλησε με αποχώρηση της χώρας της από το ευρώ.

Σήμερα υπάρχει δημοσίευμα της Deutsche Welle, σύμφωνα με το οποίο, οι φωνές που θέλουν την αποχώρηση της Γερμανίας από την ευρωζώνη, πληθαίνουν συνεχώς! Με ποιο επιχείρημα; Ότι την ευθύνη της κρίσης δεν την φέρνει η υπερχρέωση των χωρών του Νότου, αλλά η γερμανική ανταγωνιστικότητα.

Δεν είναι λίγοι οι πολιτικοί και οι οικονομολόγοι που επαναλαμβάνουν όλο και πιο συχνά ότι, «εάν καταρρεύσει το ευρώ, θα καταρρεύσει και η γερμανική οικονομία».

Ο καθηγητής Μάνφρεντ Νόιμαν, για παράδειγμα, είναι ένας από αυτούς που πιστεύουν ότι η έξοδος της Γερμανίας από το ευρώ δεν είναι κάτι που θα πρέπει να θεωρείται ταμπού.
«Θα πρέπει να σκεφτούμε σε αυτή την κατεύθυνση, δηλαδή ότι δεν χωράμε στην ευρωζώνη».
Διαβάστε πως έχει το πράγμα:

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, την καθοριστική διαφορά ως προς τις άλλες χώρες της ευρωζώνης εντοπίζει ο γερμανός οικονομολόγος, στην ισχυρή γερμανική βιομηχανία. Το μερίδιο της βιομηχανίας στο σύνολο της γερμανικής οικονομίας έχει διατηρηθεί εδώ και χρόνια στο 20%, τη στιγμή που στη Γαλλία δεν υπερβαίνει το 12%. Και ενώ η γερμανική παραγωγικότητα αυξάνεται διαρκώς, μειώνεται με γοργούς ρυθμούς η ανταγωνιστικότητα της ιταλικής βιομηχανίας εξαιτίας κυρίως της αύξησης του κόστους εργασίας. Και όπως υπογραμμίζει ο Μάνφρεντ Νόιμαν που δίδαξε νομισματική πολιτική στο πανεπιστήμιο της Βόννης: «Εάν συνεχίσουμε έτσι, το δικό μας νόμισμα θα χρειάζεται ανατίμηση και τα άλλα νομίσματα θα είναι εκτεθειμένα στις πιέσεις της υποτίμησης».

Οι φανατικοί αναγνώστες του Ολυμπία θυμούνται κάτι που έχουμε γράψει σχεδόν 8 μήνες τώρα, ότι δηλαδή αν βγει η Γερμανία από το ευρώ, θα δει το νόμισμά της να ισχυροποιείται έναντι του ευρώ. Τι θα σημαίνει αυτό; Ότι οι εξαγωγές της θα πέφτουν μιας και δεν θα είναι ανταγωνιστική οικονομία!

Γιατί όμως το κάνουν τώρα από τη Φινλανδία και τη Γερμανία; Για να πιέσουν την υπόλοιπη Ευρώπη να «συμμορφωθεί» με τη δικαιολογία ότι αν αποχωρήσουν οι βόρειες χώρες με έχουν τα πλεονάσματα, δεν θα μείνει κανένας να βάλει λεφτά για τη διάσωση των υπερχρεωμένων χωρών.

Είναι όμως έτσι;

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]