Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η επιμονή στη λιτότητα οδηγεί στην διάλυση


Προς όσους ακόμα εξακολουθούν να ελπίζουν ότι οι πολιτικές λιτότητας αποτελούν λύση.

H Moody’s υποβάθμισε την Ιταλία

Χθες ο γνωστός οίκος υποβάθμισε την Ιταλία κατά δυο βαθμίδες μάλιστα. Ο λόγος; -«Η Ιταλία είναι πιο πιθανό να βιώσει μια απότομη αύξηση του κόστους χρηματοδότησης ή να χάσει την πρόσβαση στις αγορές κεφαλαίων, λόγω της εύθραυστης εμπιστοσύνης των αγορών και του κινδύνου μόλυνσης από την Ελλάδα και την Ισπανία»!

Σύμφωνα με τη Moody’s, « οι συνθήκες όπως η αύξηση της ανεργίας, εμποδίζουν την Ιταλία να εκπληρώσει τους στόχους της για μείωση των ελλειμμάτων που δημιουργούν τον κίνδυνο η χώρα να μην μπορεί πλέον να τύχει χρηματοδότησης από τις χρηματοπιστωτικές αγορές».

Η Ιταλία, εδώ και μήνες κρατιέται με το ζόρι στις αγορές δανειζόμενη με απαγορευτικά επιτόκια.

Και, όμως, ο Μάριο Μόντι θεωρείται πετυχημένος, επειδή απο τότε που διορίστηκε πρωθυπουργός δεν κάνει τίποτα άλλο, παρά να εφαρμόζει μια σκληρή πολιτική λιτότητας. Ποιά τα αποτελέσματα; Η επιδείνωση της κατάστασης!

Ιρλανδία: Η συνταγή εφαρμόστηκε, αλλά δεν πέτυχε!

Το άλλο πετυχημένο παράδειγμα της τρόϊκα είναι η Ιρλανδία, η οποία σε αντίθεση με την Ελλάδα, τηρεί απαρέγκλιτα το πρόγραμμα. Ας δούμε τι επισημαίνει η τρόϊκα στην τελευταία της έκθεση: «Η εφαρμογή των πολιτικών από την Ιρλανδία βρίσκεται στο σωστό δρόμο, παρά τις αντίξοες μακροοικονομικές συνθήκες. Οι προοπτικές ανάπτυξης για το υπόλοιπο του 2012 και το 2013 παραμένουν περιορισμένες…. παρά την αύξηση της ανταγωνιστικότητας. Η δε ανεργία, που έφθασε το 14,9% τον Ιούνιο, βρίσκεται… σε ανεπίτρεπτα επίπεδα. Προτεραιότητα παραμένει να δημιουργηθούν ανάπτυξη και θέσεις εργασίας σε σταθερή βάση».

Και τι προτείνουν οι …σοφοί της τρόϊκα: «Οι ομάδες της ΕΕ, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ συζητούν με τις αρχές τις πιθανές τεχνικές λύσεις που θα μπορούσαν να βελτιώσουν τον διαιωνιζόμενο χαρακτήρα του προγράμματος προσαρμογής»

Αυτό σε …απλά ελληνικά σημαίνει επαναδιαπραγμάτευση!

Ισπανία: περικοπές 65 δις

Στην Ισπανία η κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόϊ, σε αναντιστοιχία με τις προεκλογικές της δεσμεύσεις, ανακοίνωσε προχτές ένα θηριώδες πρόγραμμα λιτότητας 65 δις μήπως και καταφέρει να κατευνάσει τις αγορές. Και τούτο γιατί παρά το πρόγραμμα «σωτηρίας» των τραπεζών της, παρά τα προηγούμενα μέτρα που είχε λάβει, το κόστος δανεισμού των 10ετών ομολόγων της παρέμενε στο 7%.

Μάλιστα κάποιοι έσπευσαν, και μάλλον δεν είχαν άδικο, οτι το νέο πακέτο μέτρων δεν ήταν τίποτα άλλο παρά ο προάγγελος, ένα ακόμα βήμα, για την ένταξη και της Ισπανία σε καθεστώς μνημονίου!

Εστω, το τίμημα που έπρεπε να καταβάλει η Μαδρίτη για τη διάσωση του τραπεζικού της συστήματις! Αλήθεια που λούφαξαν όλοι αυτοί που έσπευσαν αμέσως να προτείνουν ότι ισχύει για την Ισπανία να …ισχύσει και για την Ελλάδα;

Η μάστιγα της ανεργίας

Πριν λίγες μέρες η Eurostat δημοσίευσε τα στοιχεία για την ανεργία στις 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης: 22,7 εκατ. άνεργοι στην ΕΕ εκ των οποίων 15,7 εκατ. στην ευρωζώνη και 3,1 εκατ. νέοι άνεργοι κάτω των 25 ετών. Στην Ισπανία το ποσοστό των ανέργων ηλικίας κάτω των 25 ετών διαμορφώνεται στο ασύλληπτο 46,2% Ακόμα και οι μεγάλες οικονομίες του Ευρωπαϊκού Νότου καταγράφουν έξαρση της ανεργίας. Στη Γαλλία οι άνεργοι κάτω των 25 ετών ξεπερνούν το 23%, ενώ στην Ιταλία το το ποσοστό ανέρχεται στο 27%.

Τα στοιχεία για την Ελλάδα είναι ακόμα πιο δραματικά δεδομένου ότι η επίσημη ανεργία σκαρφάλωσε στο 23% και εκείνη των νέων στο 50%!

Γιατί συμβαίνουν όλα αυτά; «οι λύσεις που προτείνονται από τους κοινοτικούς αξιωματούχους και την ΕΚΤ και εφαρμόζονται από τις κυβερνήσεις προκειμένου να περιοριστούν τα ελλείμματα και τα χρέη, αυξάνουν τον αριθμό όσων μένουν εκτός αγοράς εργασίας για μήνες ή για χρόνια.»

Συμπέρασμα: Δεν χρειάζεται να είναι κάποιος κάτοχος βραβείου Nobel οικονομικών για να διαπιστώσει το αυτονόητο: η λιτότητα, όπου εφαρμόζεται, οδηγεί την κοινωνία σε διάλυση και την οικονομία στην καταστροφή. Όσο κάποιοι επιμένουν να κάνουν πολιτική τις εμμονές τους η κατάσταση θα επιδεινώνεται.



Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. Με συγχωρης πατριωτη , αλλα το συμπερασμα που εγραψες , ειναι ακριβως ο στοχος τους , ειναι ακριβως , αυτο που κανουν οι πραξεις τους .
    Δηλαδη , διαλυση των λαων και χαος στις κοινωνιες τους , με ταυτοχρονη αντικατασταση των ανυπακουων ιθαγενων , δυστυχια και πονο , θανατο και λιμοκτονια , για να μην δει και παλι η μαζα τον λογο που ειμαστε μισο βημα πριν τον Αρμαγεδωνα , (που ΑΥΤΟΙ σχεδιασαν , οπως σχεδιασαν την ΑΝΥΠΑΡΚΤΗ κριση και την χρεοκοπια μας) και στην "αναπουμπουλα" να αρπαξουν , οπως κανουν απο την αρχη της παρουσια τους στα κοινα των λαων , τον πλουτο των "περιοχων" .

    Ο Οδυσσεας περασε το κακο και ΕΖΗΣΕ και ΝΙΚΗΣΕ .
    Και ολοι ξερουμε τι εκανε , για να περαση απο τις λαοκτονες σειρηνες .

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]