Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ρωσία: "Η ΕΕ δεν έχει δικαίωμα να ελέγχει τις μεταφορές μας προς Συρία"


Toυ Robert Bridge
για το RT News

21 Ιουλίου 2012

Απόδοση: Ας Μιλήσουμε Επιτέλους

"Τα σχέδια της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αφορούν στην επιθεώρηση αεροσκαφών και πλοίων για παραβιάσεις του εμπάργκο όπλων που επιβλήθηκε στη Συρία δεν μπορούν να εφαρμοστουν σε ρωσικά αεροπλάνα και πλοία", δήλωσε ο διευθυντής του Κέντρου Ανάλυσης Στρατηγικών και Τεχνολογίας της Ρωσίας, Ρομάν Πουκόφ.

"Μόνο τα αεροσκάφη και τα πλοία της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπόκεινται σε αυτή την εντολή", δήλωσε ο Πουκόφ στο πρακτορείο ειδήσεων Ιnterfax-AVN την Παρασκευή. "Η ΕΕ δεν έχει κανένα διεθνές νομικό δικαίωμα να επιθεωρεί αεροσκάφη και πλοία που ανήκουν σε χώρες που δεν είναι μέλη της, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας".

Τα σχόλια του Πουκόφ έγιναν αμέσως μετά από δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης σχετικά με τα σχέδια της ΕΕ να εγκρίνει ένα ψήφισμα στις Βρυξέλλες την ερχόμενη Δευτέρα, που θα δίνει σε αξιωματούχους της το δικαίωμα να επιθεωρούν αεροσκάφη και πλοία ύποπτα για παραβίαση του εμπάργκο όπλων που επιβλήθηκε στη Συρία.

"Ένα τέτοιο σενάριο είναι αδύνατο, τόσο από απόψεως δικαίου όσο και από πλευράς αμυντικής τεχνολογίας" τόνισε. "Είναι απολύτως αδύνατο να φανταστεί κανείς στρατιωτικούς της ΕΕ να επιβιβάζονται σε ρωσικά πλοία".

"Η συνεργασία μεταξύ Ρωσίας και Συρίας στον τομέα της αμυντικής τεχνολογίας συνεχίζεται, τηρώντας αυστηρά τους κανόνες του διεθνούς δίικαίου", είπε.

"Αυτή τη στιγμή η Συρία δεν υπόκειται σε κυρώσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ", υπογράμμισε ο Πουκόφ. "Επομένως, δεν ισχύει καμιά απαγόρευση παράδοσης όπλων προς τις συριακές αρχές".

"Εν τω μεταξύ, η Ρωσία θα καθυστερήσει την αμφιλεγόμενη αποστολή τριών στρατιωτικών ελικοπτέρων και ενός συστήματος αεράμυνας στη Συρία, έως ότου αποκατασταθεί η ασφάλεια στη χώρα", δήλωσε στις 20/06 στο πρακτορείο ειδήσεων Interfax ανώνυμη στρατιωτική πηγή.

Η απόφαση της Ρωσίας να μην αποστείλει τα ελικόπτερα οφείλεται στην πρόσφατη απότομη έκρηξη βίας στη Συρία.

"Η απόφαση να καθυστερήσουμε το χρονοδιάγραμμα της παράδοσης όπλων στη Συρία οφείλεται στην κλιμακούμενη στρατιωτική και πολιτική κατάσταση στη χώρα και την τρομοκρατική επίθεση, κατά την οποία υφηλόβαθμα μέλη της συριακής κυβέρνησης σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν", αποκάλυψε στο RT News μια στρατιωτική πηγή. "Υπό αυτές τις συνθήκες, οι αρχές δεν είναι σε θέση να εγγυηθούν την ασφαλή παραλαβή των ελικοπτέρων".

Η ίδια πηγή πρόσθεσε ότι η Ρωσία εξακολουθεί να επιδιώκει την ολοκλήρωση της παράδοσης του στρατιωτικού εξοπλισμού, ακόμα κι αν η αρχική της προσπάθεια είχε τεθεί δημόσια από το αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών. Η παράδοση καθυστέρησε περαιτέρω τον Ιούνιο, όταν η βρετανική ασφαλιστική εταιρεία ακύρωσε την κάλυψη της αποστολής μέσω φορτηγού πλοίου.

Σύμφωνα με την πηγή:
"Τα ελικόπτερα και ο υπόλοιπος εξοπλισμός θα παραδοθούν στη Συρία μετά την εξομάλυνση της κατάστασης στη χώρα".

Τα τρία ελικόπτερα είχαν υποστεί αναβάθμιση στο Καλίνινγκραντ στα πλαίσια σύμβασης με τη Συρία που υπεγράφη το 2008, πολύ πριν από το ξέσπασμα πολιτικών αναταραχών στη χώρα.




Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]