Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η Ισπανία ανακαλύπτει πως είναι να είσαι Ελλάδα


Και να που η Ισπανία βλέπει πώς είναι να είσαι ... Ελλάδα. Πριν δυο χρόνια, όταν άρχιζε η κρίση της Ευρωζώνης, οι υπουργοί της Μαδρίτης διαβεβαίωναν με περηφάνεια πως η Ισπανία δεν είναι Ελλάδα. Κι όμως το τελευταίο εξάμηνο ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι υποχρεώθηκε να εγκαταλείψει όλες τις αντιστάσεις του προκειμένου να αποφύγει ένα πλήρες ευρωπαϊκό πρόγραμμα διάσωσης στα πρότυπα του ελληνικού. Και δεν τα πάει καθόλου καλά. Γιατί τα μέτρα λιτότητας που επιβάλλονται σε μια τόσο εύθραστη οικονομία όσο η ισπανική έχουν άκρως υφεσιακές επιπτώσεις και δυστυχώς η χαλάρωση του στόχου του ισπανικού ελλείμματος στο 6.3% φέτος από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν προσφέρει ανακούφιση. Δυστυχώς, φαίνεται πως όσο πιο πιστά ακολουθεί η Μαδρίτη τις οδηγίες των Βρυξελλών, τόσο μεγαλώνει η δυσαρέσκεια των επενδυτών. Οι αποδόσεις του ισπανικούς 10ετούς ομολόγου έφτασαν την Παρασκευή στο 7.28% και το σπρεντ έναντι του γερμανικού bund είναι σε ιστορικό υψηλό όλων των εποχών.

Το 7.28% των ισπανικών μακροχρόνιων ομολόγων από μόνο του δεν μπορεί να θεωρηθεί μη βιώσιμο όπως συνήθως απλουστευτικά υποστηρίζεται. Κι αυτό γιατί το μέσο κόστος δανεισμού της Ισπανίας βρίσκεται ακόμη στο 4.1% με μέση διάρκεια ωρίμανσης τα 6.4 χρόνια. Αλλά αυτό δεν αποκλείει να δούμε μια πλήρη ισπανική διάσωση το φθινόπωρο. Με δεδομένο ότι η Μαδρίτη έχει καλύψει το 69% των μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων χρηματοδοτικών της αναγκών για το 2012, θα πρέπει να αναχρηματοδοτήσει λήξεις ομολόγων ύψους 27 δις ευρώ τον Οκτώβριο.
Η προσφορά στη δημοπρασία της περασμένης Πέμπτης ήταν αξιοθρήνητα αδύναμη – κι έτσι η Ισπανία χρειάστηκε να καταφύγει σε ακριβούς βραχυπρόθεσμους τίτλους με αποτέλεσμα να αυξήσει τις ανάγκες της για έκδοση μακροπρόθεσμων τίτλων στο μέλλον. Σε όλα αυτά πρέπει να προσθέσουμε το ότι η Ισπανία θα χρειαστεί να βρει από κάπου άλλα 12 δις ευρώ για να καλύψει τα ελλείμματα των περιφερειακών της κυβερνήσεων – ακόμη και μετά την είσπραξη 18 δις ευρώ από την πώληση της κρατικής λοταρίας. Τέλος, καθώς τα επισφαλή δάνεια των ισπανικών τραπεζών έχουν φτάσει το 9% επί του συνόλου, ενδέχεται οι ανάγκες των ισπανικών τραπεζών να αποδειχτούν πολύ μεγαλύτερες από ό,τι αναφέρουν οι σημερινές εκτιμήσεις.

Η Μαδρίτη είναι τόσο αισιόδοξη όσο την παίρνει. Ποντάρει στο ότι τον Απρίλιο κατάφερε να συγκεντρώσει από τις αγορές 44 δις ευρώ. Αλλά οι προηγούμενες αποδόσεις δεν αποτελούν αξιόπιστο δείκτη για τις αυριανές. Ίσως αυτό που θα έπρεπε πλέον να αντιληφθούμε είναι πως ο Μαριάνο Ραχόι δεν έχει καταφέρει μέχρι στιγμής να μπει μπροστά από τις αγορές.


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]