Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ο ρωσικός στόλος στη Μεσόγειο

Το αντιτορπιλικό «Admiral Chabanenko» και τρία βαρέα αποβατικά σκάφη απέπλευσαν την Τρίτη από το Σεβερομόρσκ για τη Μεσόγειο, όπου είναι προγραμματισμένος κατάπλους τους στο συριακό λιμάνι Ταρτούς, ανέφερε στο «Interfax» στρατιωτικο-διπλωματική πηγή.

Ο σχεδιασμός της αποστολής προβλέπει επίσκεψη στο λιμάνι της Συρίας Ταρτούς, όπου βρίσκεται βάση ανεφοδιασμού και τεχνικής υποστήριξης του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού, αναφέρει το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας. Με τη μοίρα των πλοίων του Βόρειου στόλου θα συναντηθούν το περιπολικό «Yaroslav Mudri» και το δεξαμενόπλοιο «Lena» του στόλου της Βαλτικής, καθώς και μια μοίρα του στόλου της Μαύρης θάλασσας αποτελούμενη από τα αρματαγωγά «Nikolai Filchenkov» και «Tsezar Kunikov», και το αντιτορπιλικό «Smetlivi».

Το υπουργείο Άμυνας διευκρίνισε ότι στο Βόρειο Ατλαντικό θα πραγματοποιηθούν προγραμματισμένες ασκήσεις του Βόρειου στόλου μαζί με πλοία των στόλων της Βαλτικής και της Μαύρης θάλασσας. «Μια μοίρα πολεμικών πλοίων θα κάνει ασκήσεις στη Μεσόγειο και τη Μαύρη θάλασσα», ανέφερε το υπουργείο Άμυνας». Στο μεταξύ, οεπικεφαλής της υπηρεσίας τύπου του ΠΝ της Ρωσίας, Αντρέι Ταραμάν, είπε στη ρωσική υπηρεσία του BBC ότι «εφόσον στο λιμάνι της Συρίας Ταρτούς υπάρχει ρωσική βάση, τα πλοία θα εισέλθουν σε αυτή για ανεφοδιασμό».

Η έξοδος των πλοίων πραγματοποιείται βάσει των σχεδίων ασκήσεων για τη διατήρηση του αξιόμαχου του ΠΝ και δεν συνδέεται με την επιδείνωση της κατάστασης στη Συρία, διευκρίνισε ο Ταραμάν. Το υπουργείο Εξωτερικών δεν επιβεβαίωσε -ούτε αυτό- ότι τα ρωσικά πολεμικά πλοία κατευθύνονται βάσει σχεδίου προς τη Συρία. Πηγή από το υπουργείο ανέφερε στο «Interfax» ότι ο πλους των στόλων «είναι μια προγραμματισμένη αποστολή που έχει ως σκοπό την εκπαίδευση των πληρωμάτων σε θέματα επιχειρησιακής συνεργασίας μεταξύ τους». Προηγουμένως, ο αναπληρωτής του επικεφαλής της υπηρεσίας Τύπου, Γιούρι Ιβανόφ, δήλωσε στο BBC ότι οι ασκήσεις με τη συμμετοχή των τριών στόλων δεν είναι κάτι το ασυνήθιστο. Αντίστοιχες ασκήσεις είχαν γίνει και πέρυσι.

Την ίδια ώρα, οι ΗΠΑ εξέφρασαν την ελπίδα ότι η κάθοδος των ρωσικών πολεμικών πλοίων δεν σχετίζεται με την ένοπλη σύρραξη στο εσωτερικό της Συρίας. Τη σχετική δήλωση έκανε την Τρίτη στην καθιερωμένη συνάντηση με τους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, Πάτρικ Βέντρελ. «Είδαμε τις αναφορές στον Τύπο, στις οποίες γινόταν λόγος για αποστολή πλοίων του ΠΝ της Ρωσίας στη Συρία. Είδαμε επίσης και τις αναφορές που παρέπεμπαν στις ρωσικές αρχές και πληροφορούσαν ότι τα πλοία αυτά θα εισέλθουν στο λιμάνι της Ταρτούς για ανεφοδιασμό και ότι η παρουσία τους δεν συνδέεται με τη σύγκρουση στη Συρία. Φυσικά ελπίζουμε ότι αυτή είναι η αλήθεια», ανέφερε ο επίσημος εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Επίσης, ο Βέντρελ επιβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται σε επαφή με τη Ρωσία όσον αφορά τον επικείμενο κατάπλου στη Συρία. Σύμφωνα με τον αμερικανό εκπρόσωπο, οι αμερικανικές αρχές δεν διαθέτουν επαρκείς πληροφορίες όσον αφορά «τα μελλοντικά τεκταινόμενα στη βάση Ταρτούς».

Πληροφορίες από Interfax, Ρωσική υπηρεσία BBC, TASS.




Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]