Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα...


Της Ζέζας Ζήκου

Ο φαύλος κύκλος «δάνεια για αποπληρωμή του χρέους - συνταγές που προκαλούν βαθιά ύφεση και μεγαλώνουν το χρέος - νέα δάνεια και νέα Μνημόνια», που διαπιστώνεται με τις οδυνηρές συνέπειες στην πραγματική οικονομία, καθιστά έωλες τις προσπάθειες υπονόμευσης της κυβέρνησης εκ μέρους του κ. Ευ. Βενιζέλου. Ενας φαύλος κύκλος στον οποίο ο ίδιος διέπρεψε. Μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τους πολιτικούς αρχηγούς, ο κ. Βενιζέλος επανέλαβε χθες την ανάγκη να συγκροτηθεί και να λειτουργήσει το ταχύτερο η Εθνική Ομάδα Διαπραγμάτευσης. Δηλαδή, ποιος θα διαπραγματεύεται με την τρόικα, ο κ. Στουρνάρας ή η Ομάδα αυτή; Ποιοι υποκρίνονται ακόμη ότι δεν καταλαβαίνουν;

Φαίνεται, όμως, πως αυτοί που υποκρίνονται πλήρως για τα ηνία μιας δήθεν αναδιαπραγμάτευσης του Μνημονίου για τη βυθισμένη σε κρίση οικονομία μας αποσταθεροποιούν στο μεταξύ και την κυβέρνηση στην οποία συμμετέχουν.

Ηταν οι ίδιοι που παρουσίασαν το μεγάλο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους ως μεγάλη επιτυχία και ως επιχείρηση βοήθειας προς τη χώρα, αποσιωπώντας τις ολέθριες συνέπειες για τις δικές μας τράπεζες, τα δικά μας ασφαλιστικά ταμεία, τα δικά μας νοικοκυριά και τις δικές μας επιχειρήσεις. Αφού βέβαια εξαιρέθηκαν από το «κούρεμα» τα δάνεια της τρόικας, τα ελληνικά ομόλογα που είναι στην κατοχή της ΕΚΤ και φυσικά όλοι οι ιδιώτες ξένοι επενδυτές που δεν συμμετείχαν στο πρόγραμμα PSI.

Πάντως, η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να δρομολογήσει μέχρι την άφιξη της τρόικας στις 24 Ιουλίου την εφαρμογή μέτρων ισοδύναμων με 3 δισ. ευρώ, που εκκρεμούν από τον Μάρτιο. Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, στη συνεδρίαση του Eurogroup, υπήρξαν ανελαστικοί σε ό,τι αφορά την υλοποίηση των μέτρων που έχει δεσμευθεί να πάρει η Ελλάδα το 2012 προκειμένου να ξεκινήσει η συζήτηση για πιθανές τροποποιήσεις και παράταση των δημοσιονομικών στόχων.

Ηδη οι κ. Βενιζέλος και Κουβέλης που έσπευσαν προχθές να διαπιστώσουν με δυσφορία έως και οργή ότι ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας επιμένει στη δική του «ρεαλιστική προσέγγιση», αδιαφορώντας για την προγραμματική συμφωνία Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, πέτυχαν χτες αυτό που ήθελαν.

Η προγραμματική σύγκλιση παραμένει στο ακέραιο, επεσήμανε ο Φώτης Κουβέλης εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου. Οπως τόνισε ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, η κυβέρνηση εργάζεται για να διεκδικήσει την επαναδιαπραγμάτευση ώστε να επιτευχθεί απαγκίστρωση από το Μνημόνιο, αλλά και για την αντιμετώπιση των άμεσων ζητημάτων που έχουν σχέση με άμεσα μέτρα που -σύμφωνα με νομοθετημένες ρυθμίσεις- πρέπει να υπάρξουν. «Αναζητούνται τα ισοδύναμα μέτρα, και θα υπάρξουν, όπως και μέτρα ανακούφισης της ελληνικής κοινωνίας», πρόσθεσε. Ολα καλά.

Δεν παρέλειψε, βεβαίως, ο κ. Κουβέλης να αφήσει αιχμές κατά του ΣΥΡΙΖΑ. Αναφορά έκανε, επίσης, σε «όσους τελευταία ανακάλυψαν την επαναδιαπραγμάτευση» καλώντας τους να εγκαταλείψουν την πολιτική «που υπονομεύει τη χώρα». «Η επαναδιαπραγμάτευση θα γίνει, προωθείται», τόνισε, ενώ ερωτηθείς σχετικά ξεκαθάρισε ότι δεν αναφέρεται σε κανέναν από όσους στηρίζουν την κυβέρνηση.

Σε ανάλογο μήκος κύματος και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλος, τόνισε πως η κυβέρνηση κινείται στο πλαίσιο του κειμένου της προγραμματικής σύγκλισης και εστίασε στο ζήτημα της επιμήκυνσης του χρόνου της προσαρμογής. «Είχαμε μια ουσιαστική συζήτηση στρατηγικού χαρακτήρα… Θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για τη βελτίωση των όρων της δανειακής σύμβασης», είπε και τόνισε πως «αφετηρία της αναθεώρησης είναι η παράταση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής». Ερωτηθείς πότε θα τεθεί αυτό το ζήτημα, απάντησε πως έχει ήδη τεθεί «και θα τεθεί σε όλα τα επίπεδα».

Τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα... Με το να παίζουν «κρυφτούλι» με την τρόικα, δεν κερδίζουν τίποτα. Ας πάρουν μια απόφαση να τους το πούνε μήπως και αλλάξει κάτι. Ολοι έχουμε σιχαθεί αυτήν την υποκρισία τους... Τους υποσχέθηκαν ιδιωτικοποιήσεις. Ομως, χωρίς απολύσεις! Εντάξει...

Ωστόσο το μείζον είναι πως ένα αόρατο εκκρεμές στην πολιτική κινείται ανάμεσα στο λιγότερο και στο περισσότερο κράτος...

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]