Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Χάος στη Συρία, σε δύο... ημίχρονα;


Ο επιταχυνόμενος ρυθμός των συγκρούσεων ανάμεσα στις δυνάμεις του καθεστώτος και τους ενόπλους εξεγερμένους στη Συρία υποχρεώνει τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους τους να διαμορφώσουν επειγόντως εναλλακτικά σχέδια για την περίπτωση που οι εξελίξεις δημιουργήσουν ανεπιθύμητα τετελεσμένα!

Η αμερικανική κυβέρνηση διαπιστώνει ότι οι διπλωματικές της προσπάθειες απέτυχαν παταγωδώς και σπεύδει τώρα να προχωρήσει σε ενέργειες οι οποίες υπάρχει η ελπίδα ότι θα οδηγήσουν στην απομάκρυνση του προέδρου Άσαντ, αλλά δεν θα καταστήσουν τελείως ανεξέλεγκτη την κατάσταση στη Συρία.

Η προσπάθεια αυτή, όμως, δεν έχει πολλές πιθανότητες επιτυχίας, γιατί η τελευταία εντυπωσιακή ενέργεια, με την εξολόθρευση τεσσάρων ηγετικών στελεχών του συστήματος ασφαλείας του καθεστώτος, έδειξε ότι οι εξεγερμένοι – ανεξάρτητα από την αδυναμία τους να συσπειρωθούν και να αποκτήσουν ενιαία εκπροσώπηση – έχουν τη δυνατότητα να πλήττουν σε καίρια σημεία το καθεστώς...

Ταυτόχρονα, η εμφάνιση ένοπλων ανταρτών στην καρδιά της Δαμασκού αλλά και στο Χαλέπι, τις δύο μεγαλύτερες πόλεις, όπου ζουν και οι περισσότεροι αλαουίτες που αποτελούν το εθνικό στήριγμα του καθεστώτος, έδειξε ότι η εξέγερση προχωρά σε εντυπωσιακές επιχειρήσεις στην καρδιά του συστήματος, έστω και αν τα οφέλη είναι για την ώρα μόνο συμβολικά. Αυτό αποδείχθηκε και με την κατάληψη συνοριακών διαβάσεων, όπου οι αντικαθεστωτικοί κατέλαβαν για ορισμένες ώρες τα σημεία αυτά, για να τα εγκαταλείψουν στη συνέχεια, κερδίζοντας όμως τις εντυπώσεις.

Έτσι, φαίνεται ότι οι Αμερικανοί προσπαθούν, λίγο καθυστερημένα, να αποκαταστήσουν επαφή με ηγετικά στελέχη τόσο του καθεστώτος όσο και της αντιπολίτευσης, για να προλάβουν το γενικευμένο χάος ενός εμφυλίου πολέμου.

Πρόσθετος κίνδυνος

Το τραγικό είναι ότι καμία από τις μεγάλες δυνάμεις ή από τα αραβικά κράτη που ενισχύουν και υποθάλπουν την εξέγερση εδώ και μήνες, δεν φρόντισε εξαρχής η αντιπαράθεση να παραμείνει σε πολιτικό επίπεδο, δηλαδή ανάμεσα στο δικτατορικό καθεστώς και τον εξεγερμένο λαό που ζητά ελευθερία και δημοκρατία.

Οι εξελίξεις αναδεικνύουν τον πρόσθετο κίνδυνο της ανεξέλεγκτης δράσης ακραίων τρομοκρατικών ομάδων της Αλ Κάιντα, που σπεύδουν στη Συρία, καθώς η χώρα «προσφέρεται» για τη δράση τους, ενώ από την άλλη πλευρά αυξάνονται οι φόβοι για ενδεχόμενη χρήση χημικών όπλων από το καθεστώς Άσαντ, όπως πριν από αρκετά χρόνια ο Σαντάμ Χουσέιν χρησιμοποίησε χημικά όπλα εναντίον των Κούρδων…

Για να αποτρέψουν την επιδείνωση της κατάστασης και βέβαια για να ενισχύσουν έμμεσα τους εξεγερμένους, οι Αμερικανοί προσπαθούν να ελέγξουν με κάθε τρόπο την αποστολή βοήθειας στη Συρία – σε όπλα και εξοπλισμό – από το Ιράν.

Ευρύτερη τραγωδία

Φαίνεται, όμως, πως η Συρία μπαίνει αμετάκλητα σε έναν δρόμο, ο οποίος μάλλον αποκλείει την οποιαδήποτε ομαλή μετάβαση. Μπορεί ενδεχόμενη απομάκρυνση του Άσαντ, μια ιδέα με την οποία «παίζουν» και οι Ρώσοι υποστηρικτές του, να μη σημάνει το τέλος των εμφύλιων συγκρούσεων, αλλά απλώς την πρώτη φάση μιας ευρύτερης τραγωδίας...

Την παρέμβαση του ΣΑ του ΟΗΕ για τη Συρία ζητά ο Ολάντ

Την άμεση παρέμβαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη Συρία ζήτησε ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, την ώρα που οι κυβερνητικές δυνάμεις πραγματοποιούν μεγάλης έκτασης επιχείρηση στο Χαλέπι για την απώθηση των ανταρτών και ενώ ο αριθμός των νεκρών από την έναρξη της εξέγερσης έχει ξεπεράσει τις 20.000.

«Ο ρόλος των χωρών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ είναι να παρεμβαίνουν το γρηγορότερο δυνατόν» δήλωσε ο Ολάντ.

Είχε προηγηθεί δήλωση του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ ότι η στήριξη που παρέχουν δυτικές χώρες και ορισμένες γειτονικές της Συρίας στους αντάρτες οδηγεί σε «περισσότερη αιματοχυσία» και πρόσθεσε πως δεν είναι λογικό να περιμένει κανείς πως η κυβέρνηση του Σύρου προέδρου Άσαντ θα παραδοθεί στους αντιπάλους της. «Δυστυχώς οι δυτικοί μας εταίροι, μαζί με ορισμένες γειτονικές χώρες της Συρίας προτιμούν να στηρίζουν και να ενθαρρύνουν τον ένοπλο αγώνα κατά του συριακού καθεστώτος» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Σημειώνεται πως η Ρωσία υποστηρίζει το καθεστώς Άσαντ ασκώντας μέχρι στιγμής βέτο σε τρία ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την άσκηση πίεσης στη συριακή κυβέρνηση προκειμένου να τερματίσει τη βία.


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]