Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Συντονισμένη επίθεση Γερμανών για μία Ελλάδα εκτός ευρώ


Πυκνώνουν καθημερινά οι υστερικές φωνές κατά της χώρας μας σύμφωνα με τις οποίες η Ελλάδα σύντομα θα οδηγηθεί εκτός ευρωζώνης.

Στη γραμμή αυτή ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας ενώνει τη… φωνή του και δικαιώνει τον Γερμανοβιετναμέζο υπουργό Οικονομικών Φίλιπ Ρέσλερ, δηλώνοντας μεταξύ άλλων πως «ενδεχόμενη αποχώρηση της Ελλάδας από την ευρωζώνη δεν προκαλεί πλέον τρόμο» και ακόμη ότι «θα πρέπει να σταματήσει κάθε βοήθεια αν δεν τηρήσει τις δεσμεύσεις της η Ελλάδα».

Συγκεκριμένα σε συνέντευξή του στον κρατικό τηλεοπτικό σταθμό ZDF, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας και πρόεδρος των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) Χορστ Ζεεχόφερ δήλωσε πως συμφωνεί με τον αντικαγκελάριο Φίλιπ Ρέσλερ ότι «ενδεχόμενη αποχώρηση της Ελλάδας από την ευρωζώνη δεν προκαλεί πλέον τρόμο» και τονίζει:

«Ανέκαθεν ζητούσαμε να τηρούνται συγκεκριμένοι όροι. Μέχρι στιγμής έχουν τηρηθεί, γι” αυτό και μπορέσαμε να συμφωνήσουμε για μεμονωμένα βήματα στο κοινοβούλιο. Τώρα αναμένουμε πώς θα συνεχιστεί η κατάσταση στην Ελλάδα. Εάν η Ελλάδα δεν τηρεί τους όρους και τις δεσμεύσεις της, τότε δεν μπορεί να υπάρξει και βοήθεια».

Μάλιστα, σε ό,τι αφορά την αγορά ομολόγων από την ΕΚΤ, σημειώνει ότι «δεν είναι δουλειά της ΕΚΤ να παρέχει κρατική βοήθεια» και προσθέτει: «Δεν γίνεται η ΕΚΤ να αγοράζει στην παρούσα φάση ομόλογα, επειδή τα εθνικά κοινοβούλια βρίσκονται σε θερινές διακοπές. Το θέμα αυτό παραμένει κόκκινη γραμμή για το CSU».

Ο κ. Ζεεχόφερ σχολιάζοντας τη συνέντευξη του επικεφαλής του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και την τοποθέτησή του περί αντιμετώπισης της ευρωζώνης από τη Γερμανία ως «υποκαταστήματος», επισήμανε ότι «κάποιες συνεντεύξεις δημιουργούν προβλήματα και αυτή συγκαταλέγεται σε αυτές», αλλά διευκρίνισε ότι αυτή η περίπτωση δεν αρκεί για να τον εξοργίσει, αλλά μόνο για να τον αφήσει έκπληκτο.

Την ίδια στιγμή ο Γερμανός καθηγητής Οικονομίας στο Πανεπιστήμιο του Βιούρτσμπουργκ, Πέτερ Μπόφινγκερ, ένας από τους πέντε αποκαλούμενους «σοφούς» που συμβουλεύουν τη γερμανική κυβέρνηση, σε συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα «Κουρίρ», απευθύνει αυστηρή προειδοποίηση πως μια έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα απέβαινε για την υπόλοιπη ευρωζώνη περισσότερο καταστροφική απ” ό,τι για την ίδια την Ελλάδα. Επίσης δηλώνει βέβαιος ότι το επόμενο έτος η Ελλάδα θα εξακολουθεί να βρίσκεται στην ευρωζώνη.

Πρόταση Γερμανών οικονομολόγων για δύο νομίσματα στην Ελλάδα

Ομάδα Γερμανών οικονομολόγων και εκπροσώπων της γερμανικής οικονομίας προτείνει την παράλληλη κυκλοφορία ευρώ και νέας δραχμής στην Ελλάδα, όπως αναφέρει δημοσίευμα της οικονομικής εφημερίδας «Handelsblatt».

Στόχος της ομάδας είναι να αποφευχθούν οι αρνητικές επιπτώσεις της επιστροφής της Ελλάδας στο εθνικό νόμισμα, αλλά και να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα της χώρας, σύμφωνα με την «Deutsche Welle».

Προτείνουν την πληρωμή μισθών και συντάξεων σε δραχμές, των οποίων η συναλλαγματική ισοτιμία έναντι του ευρώ θα είναι κυμαινόμενη. Το εθνικό νόμισμα θα μπορεί να υποτιμηθεί.

Όπως και σε κάποια τουριστικά θέρετρα της Βρετανίας, οι καταναλωτές θα μπορούν να επιλέξουν αν θα πληρώσουν στα εστιατόρια για παράδειγμα σε δραχμές ή σε ευρώ.

Την πρόταση της παράλληλης κυκλοφορίας συνυπογράφουν ο πρώην επικεφαλής οικονομολόγος της Deutsche Bank Τόμας Μάιερ, καθηγητές Οικονομικών όπως ο Ρόλαντ Φάουμπελ (Πανεπιστήμιο Μάνχαϊμ) και Μπερντ Λούκε (Πανεπιστήμιο Αμβούργου), αλλά και ο πρόεδρος του Ομοσπονδιακού Συνδέσμου Μεσαίων Επιχειρήσεων (BVMW) Μάριο Οχόβεν.


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]