Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Reuters: Οι οικονομικές προβλέψεις της επόμενης ημέρας των Ελληνικών εκλογών


Τρία σενάρια για τις επιπτώσεις των ελληνικών εκλογών στις αποδόσεις των περιφερειακών ομολόγων, στις ευρωπαϊκές μετοχές και στην ισοτιμία του ευρώ παρουσιάζει το Reuters, τονίζοντας ότι με βάση τις δημοσκοπήσεις είναι αβέβαιο ποιος θα είναι ο νικητής των εκλογών της 17ης Ιουνίου.

Σενάριο 1: Νίκη των μνημονιακών κομμάτων

Οι τιμές των ομολόγων της ευρωπαϊκής περιφέρειας θα πραγματοποιήσουν ράλι, όπως και το ευρώ και οι ευρωπαϊκές μετοχές.
Το Reuters σημειώνει ότι πολλοί αναλυτές προβλέπουν ότι το ευρώ μπορεί να ανέβει πάνω από το $ 1,28 και πιθανότατα και το $ 1,30.
“Το $ 1,30 είναι πιθανό μετά από την εκλογή ενός κυβερνητικού συνασπισμού υπέρ του μνημονίου” δήλωσε ο Simon Derrick της Bank of New York Mellon.
Η απόδοση στα 10ετή ισπανικά ομόλογα μπορεί να υποχωρήσουν στο 6,5% από 7%, ενώ η απόδοση στα αντίστοιχα ιταλικά ομόλογα μπορεί να πέσει στο 5,5%.
Τα ελληνικά ομόλογα θα ανέβουν από το επίπεδο των 12 σεντς το ευρώ, με ταβάνι τα 24 σεντς.
Την ίδια ώρα μια πιο μετριοπαθής ελληνική κυβέρνηση, μπορεί να οδηγούσε σε ένα μικρό ράλι τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Σενάριο 2: Νίκη αριστερών αντι-μνημονιακών κομμάτων

Παρατηρείται φυγή προς τα πιο ασφαλή στοιχεία ενεργητικού, με πτώση των αποδόσεων των ομολόγων της Γερμανίας και των ΗΠΑ σε ιστορικά χαμηλά.
Η απόδοση για το ισπανικό δεκαετές μπορεί να εκτοξευτεί στο 7,25%, ανεβάζοντας το spread πάνω από τις 550 μονάδες βάσεις.
Η απόδοση για τα αντίστοιχα ιταλικά ομόλογα μπορεί να εκτοξευτεί ως και το 6,5%, αν και υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να υπάρξει παρέμβαση της ΕΚΤ που θα τα διατηρήσει σε χαμηλότερο επίπεδο.
“Θα δούμε πιθανότατα κάποια ανοδική κίνηση 40 – 50 μονάδων βάσης προτού υπάρξει κάποιου είδους επίσημη παρέμβαση” ανέφερε ο David Keeble, της Credit Agricole.
Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς θα υποχωρήσει προς ιστορικά χαμηλά, κάτω από το τρέχον επίπεδο του 1,5%, αλλά το ενδεχόμενο μιας παρέμβασης μπορεί να εμποδίσει την επιστροφή στο ρεκόρ του 1,127% στις 1 Ιουνίου.
Το ευρώ θα πιεστεί προς τα χαμηλά διετίας του 1,2288, αλλά δύσκολα θα πέσει κάτω από αυτά.

Σενάριο 3: Κανένας νικητής και τρίτος γύρος εκλογών

Η παράταση της αβεβαιότητας θα πλήξει πολύ σοβαρά το ευρώ και θα κρατήσει την απόδοση του ισπανικού 10ετούς πάνω από το 7%, ενώ η απόδοση του γερμανικού bund μπορεί να υποχωρήσει κατά 20 μονάδες βάσης στο 1,30%.
“Το σενάριο αυτό είναι πολύ αρνητικό γιατί ποιος θέλει να το ξαναπεράσει αυτό για άλλες έξι εβδομάδες” σημείωσε ο Daragh Maher της HSBC.
“Η αγορά μπορεί να περιμένει μια κίνηση του ευρώ προς το $ 1,20, το οποίο δεν είναι εξωπραγματικό και είμαι βέβαιος ότι διάφοροι εξετάζουν νούμερα κάτω από αυτό το επίπεδο” πρόσθεσε.
Σημειώνεται ότι τις πρώτες έξι εβδομάδες μετά τον πρώτο γύρο των ελληνικών εκλογών, το ευρώ διολίσθησε 4,4% έναντι του δολαρίου.
Όσον αφορά τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, η επανάληψη των εκλογών θα αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο περεταίρω απωλειών, με τις αγορές να εστιάζουν τη δυνατότητα της Ελλάδας να τιμήσει της δεσμεύσεις της και εξάπλωση της ανησυχίας για μετάσταση στην Ισπανία και στην Ιταλία.


Σχόλιο ιστολογίου: Εμείς να συμπληρώσουμε πως υπάρχει κι ένα τέταρτο πιθανότατο σενάριο. Κανένας νικητής και έναρξη συζητήσεων για οικουμενική κυβέρνηση. Οι προβλέψεις μας είναι οι χειρότερες των χειρότερων, αφού η ανασφάλεια που θα επικρατήσει θα δημιουργήσει μείζονα προβλήματα τόσο στις χώρες της νότιας Ευρώπης, όσο και στην ίδια την Γερμανία και στις ΗΠΑ. Με ένα τέτοιο σενάριο θα δούμε μεγάλες ανόδους επιτοκίων δανεισμού, αλλά και το ευρώ στην μεγαλύτερή του πτώση... Να σημειωθεί, επίσης, πως όσο περνάει ο χρόνος, τόσο πιό ευάλωτη γίνεται η "περίπτωση της Ισπανίας", αλλά και η ίδια η Ιταλία, που ψάχνουν εναγωνίως για σταθερό περιβάλλον. Ειδικά για την περίπτωση της Ισπανίας, ο χρόνος είναι αυτός που θα φέρει τις μεγαλύτερες αποκαλύψεις...
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]