Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Le Monde: Χρόνος και επιείκεια θα χρειασθούν για τις μεταρρυθμίσεις στην Αθήνα

Με τίτλο «προς μια σύγκρουση ανάμεσα σε Αθήνα και στους πιστωτές της», η εφημερίδα "Le Monde" αναφέρεται στη εκλογική νίκη του Αντώνη Σαμαρά επί του Αλέξη Τσίπρα, για τον οποίο σημειώνει ότι ήθελε να ακυρώσει το Μνημόνιο, ενώ ο ίδιος ο νέος πρωθυπουργός θα επιδιώξει «μια ουσιαστική επαναδιαπραγμάτευση για την υποστήριξη της ανάπτυξης και τη μείωση των κοινωνικών συνεπειών».

Η εφημερίδα συνοψίζει ότι το ζητούμενο του νέου πρωθυπουργού θα είναι δύο επιπλέον χρόνια έως το 2016 για την εφαρμογή των μέτρων λιτότητας, την επιμήκυνση σε δύο χρόνια της αποζημίωσης ανεργίας, καθώς και ένα επίδομα ανεργίας για τους εμπόρους και τους μικρο-επιχειρηματίες. Αναφέρει επίσης τις προτάσεις του Αντώνη Σαμαρά και για τις φορολογικές μεταρρυθμίσεις.

Επ΄ αυτού, η εφημερίδα αναφέρει διάφορες αντικρουόμενες τοποθετήσεις είτε παραγόντων από τις Βρυξέλλες είτε άλλων οικονομολόγων.

Σύμφωνα με τις πηγές των Βρυξελλών, εάν επαναδιαπραγμάτευση σημαίνει να καλυφθούν τα κενά από τις καθυστερήσεις θα είναι αποδεκτή, αντίθετα οι συζητήσεις θα είναι σκληρές αν η ελληνική κυβέρνηση θελήσει να αλλάξει τις παραμέτρους του Μνημόνιου και εάν η Αθήνα ζητήσει μεγάλη παράταση, τότε η όλη συζήτηση μπορεί να ξεφύγει, γιατί έστω και ένας χρόνος επιμήκυνσης θα σήμαινε 20-25 δισ. κόστος για τους δανειστές, γράφει η Μοντ.

Κατά την άποψη, όμως, άλλων οικονομολόγων «δεν υπάρχει άλλη επιλογή από το να επανεξετασθεί σε βάθος» το Μνημόνιο και αναφέρεται στη δήλωση του Γιάννη Βαρουφάκη, καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών ότι «δεν έχουμε ανάγκη για περισσότερο χρόνο για να απαγχονισθούμε, ούτε διαφορετικές δόσεις από το ίδιο δηλητήριο. Έχουμε ανάγκη από μια διαφορετική προσέγγιση».

Αλλά και ο Πολ Ντονοβαν (Paul Donovan), οικονομολόγος στην UBS στο Λονδίνο εξηγεί: «Το σημερινό πρόγραμμα είναι ξεπερασμένο, η χώρα έχει ήδη αποτύχει στους στόχους που είχαν τεθεί. Η οικονομία το πρώτο τρίμηνο βυθίστηκε κατά 6,5% το χρόνο και παρά το γεγονός ότι πρόσφατα η Τρόικα δεν το έχει αξιολογήσει δεν υπάρχουν αμφιβολίες για το που βρίσκεται η κατάσταση. Με άλλα λόγια δεν φαίνεται πως η Αθήνα θα μπορούσε να επαναφέρει το έλλειμμά της από το 7,3% του ΑΕΠ και με συρρίκνωση της οικονομίας κατά 6,4%, σύμφωνα με τη Bank of America - Merrill Lynch.

Σύμφωνα με τη Le Monde, η πολιτική αναταραχή δεν είναι η μόνη υπεύθυνη και υπενθυμίζει δηλώσεις αξιωματούχων του ΔΝΤ που έκρουαν τον κώδωνα του κινδύνου για τη χαοτική πρόοδο των προσπαθειών της χώρας με κύριο παράδειγμα τις ιδιωτικοποιήσεις.

Εν ολίγοις, καταλήγει η εφημερίδα, θα χρειασθεί χρόνος και επιείκεια για τις μεταρρυθμίσεις και χρήματα για την ανόρθωση της ελληνικής οικονομίας, όπως εκτιμά ο Λόρενς Μπουν (Laurence Boone) οικονομολόγος στην Bank of America - Merrill Lynch, ενώ ο Χέσους Καστιγιο (Jesus Castillo) της Natixis θεωρεί ότι «η κατάσταση της Ελλάδας μοιάζει για την ώρα αδιέξοδη».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]