Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Πιθανή η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ


Ο γάλλος υπουργός Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί δεν αποκλείει την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη, ενώ το Βερολίνο φέρεται να ασκεί πιέσεις στη Μαδρίτη να ενταχθεί στον EFSF.

Η γαλλική κυβέρνηση θεωρεί πιθανή την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη σε περίπτωση που μετά τις εκλογές της 17ης Ιουνίου η Αθήνα δεν τηρήσει τα συμφωνηθέντα με τους εταίρους της. Το πρόβλημα αυτό τίθεται «αναμφίβολα» τόνισε σε συνέντευξή του προς το ραδιοφωνικό δίκτυο RTL ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Πιέρ Μοσκοβισί. «Επιθυμούμε, ωστόσο, να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη», διευκρίνισε ο γάλλος πολιτικός.

Γερμανικές πιέσεις προς Μαδρίτη;

Μπορεί να διαχειριστεί η Ισπανία την τραπεζική κρίση;

Η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ και ο επί των Οικονομικών υπουργός της Βόλφγκανγκ Σόιμπλε φέρονται να ασκούν πιέσεις στον πρωθυπουργό της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι προκειμένου να ενταχθεί η χώρα του στον ευρωπαϊκό μηχανισμό διάσωσης EFSF. Σε σχετικό ρεπορτάζ του περιοδικού Der Spiegel, αναφέρεται ότι το Βερολίνο εκτιμά πώς η Ισπανία δεν μπορεί με τις δικές της δυνάμεις να αντιμετωπίσει την αρνητική κατάσταση που έχει προκύψει για τις τράπεζές της. Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό αυτή τη γραμμή συμφώνησαν να ακολουθήσουν Μέρκελ και Σόιμπλε, στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας.

Η Μαδρίτη απορρίπτει την πρόταση Σόιμπλε

Οι υπουργοί Οικονομικών Ισπανίας και Γερμανίας ντε Γκίντος και Β. Σόιμπλε

Η γερμανική κυβέρνηση επιδιώκει να μειώσει τον κίνδυνο κλιμάκωσης της ευρω-κρίσης στις πληττόμενες νότιες χώρες της ΟΝΕ, μετά από ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη, αναφέρει το Der Spiegel, υπενθυμίζοντας ότι την περασμένη εβδομάδα ο Σόιμπλε άσκησε πιέσεις στην κατεύθυνση αυτή στον ισπανό ομόλογό του Λούις ντε Γκίντος, που τον επισκέφτηκε στο Βερολίνο. Ο γερμανός υπουργός επισήμανε ότι η Ισπανία θα πρέπει να λάβει χρήματα από τον μηχανισμό EFSF, για να ενισχύσει την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών της. Οι δυσκολίες του χρηματοπιστωτικού τομέα οδηγούν στον δανεισμό της Ισπανίας με ολοένα αυξανόμενα επιτόκια στις χρηματαγορές, πρόσθεσε ο Σόιμπλε.

Ωστόσο, ο Λούις ντε Γκίντος φέρεται να απέρριψε την πρόταση Σόιμπλε, λέγοντας ότι η Ισπανία μπορεί να βρει μόνη της τα χρήματα για να ενισχύσει τις τράπεζές της. Επιπλέον – διευκρίνισε ο ισπανός υπουργός – θα περιμένει τη γνωμοδότηση των αρμόδιων οικονομικών συμβούλων για την πραγματική χρηματοδοτική ανάγκη των ισπανικών τραπεζών.

Σταμάτης Ασημένιος, dpa, Der Spiegel

Υπεύθ. Σύνταξης: Κώστας Συμεωνίδης

Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. Τουλάχιστον μέχρι την διεξαγωγή των Αμερικανικών εκλογών ο Ομπάμα έχει απαγορεύσει να γίνει κάτι τέτοιο.
    Θα έχουμε προλάβει μέχρι τότε να οργανωθούμε ???
    Με όλους αυτούς τους κοπρίτες δεν το βλέπω !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]