Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η νέα κυβέρνηση, το Βερολίνο και το ευρωπαϊκό... τσίρκο

Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα για την Ελλάδα, με την εκλογή της νέας κυβέρνησης να αποτελεί μόνο το πρώτο βήμα στον μαραθώνιο διαπραγματεύσεων που θα ακολουθήσει με τους Ευρωπαίους και ιδιαίτερα με το Βερολίνο.Ο Mark Grant, συγγραφέας του “Out of the Box” εξηγεί γιατί η Γερμανία κάνει κουμάντο στην Ευρωπαίκή Ένωση και τι πρέπει να περιμένει η Ελλάδα από το ευρωπαϊκό πολιτικό...τσίρκο, το οποίο είναι χωρισμένο σε τρία βασικά μέρη.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει καταστεί ένα τριφασικό σύστημα, διαχωρισμένο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο θεωρεί ότι οι «Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης» έχουν ήδη ιδρυθεί κι έχουν αναλάβει καθήκοντα, στα προβληματικά και μελλοντικά προβληματικά κράτη που προσπαθούν να αντλήσουν περισσότερα χρήματα από τη Γερμανία και τέλος στη Γερμανία και τους συμμάχους της, που είναι αποφασιμένοι να να μην επιτρέψουν αύξηση του κόστους δανεισμού ή επιδείνωση του επιπέδου ζωής, σημειώνει ο Grant.

Πρόκειται για τρεις ομάδες και πρέπει να ειδωθούν έτσι, ώστε να είναι σε θέση κανείς να προβλέψει τι θα συμβεί.

Ποιος κάνει κουμάντο

Πρώτο και σημαντικότερο: τίποτα δε συμβαίνει στην Ευρωπαίκή Ένωση χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της Γερμανίας. Η χώρα έχει τον «χρυσό» και καθορίζει τους κανόνες, τονίζει ο διάσημος οικονομολόγος.

Όταν η Γερμανία μιλά όλοι κρέμονται από τα χείλη της. Σε μια κλίμακα σημαντικότητας από το 1 έως το 10, η Γερμανία κατατάσσεται στο 10, ο λόγος της Γαλλίας στο 8 προς το 7, της Ολλανδίας, της Αυστρίας και της Φινλανδίας στο 7. Ακολουθούν κράτη όπως η Ισπανία (στο 1 ή 2) και η Ιταλία ( στο 3-4).

Αυτό που μπορεί να λεχθεί με σιγουριά, είναι πως τίποτα σημαντικό δε συμβαίνει στην Ευρώπη αν δε συμφωνήσει πρωτίστως η κ. Μέρκελ.

Ακριβώς γι αυτό κάθε φορά που κάποιο μεγάλο σχέδιο πέφτει στο τραπέζι κι εμφανίζεται ως η μαγική λύση που θα λύσει όλα τα προβλήματα, τελικά δε συμβαίνει τίποτα, λόγω των αντιρρήσεων της Γερμανίας.

Η χώρα της Καγκελάριου Μέρκελ θα πρέπει να πληρώσει το μεγαλύτερο μέρος του λογαριασμού και δεν θα το κάνει.

Αν κάποιος καταλάβει ότι στην Ευρώπη δε μετράει τίποτα άλλο πέρα από τη γνώμη της Γερμανίας, δεν θα παραπλανάται πιστέυοντας πως οι δηλώσεις Μπαρόζο ή Βαν Ρομπάι, έχουν την παραμικρή σημασία.

Ακόμα μικρότερης σημασίας είναι οι δηλώσεις του Ισπανού πρωθυπουργού ή των ομολόγων του σε Ιρλανδία και Πορτογαλία για παράδειγμα.

Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα για την Ελλάδα

Η Ελλάδα λοιπόν απέκτησε κυβέρνηση, η οποία θα πρέπει σύντομα να ταξιδέψει στο Βερολίνο. Τα τρία κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση έχουν καταστρώσει τα σχέδιά τους στην Αθήνα, τα οποία σίγουρα περιλαμβάνουν «προσποίηση» (για να δανειστούμε κι έναν ποδοσφαιρικό όρο), με έναν και μόνο σκοπό. Να αντληθούν περισσότρα χρήματα από τη Γερμανία, εκτιμά ο Grant.

Η Αθήνα θα προσπαθήσει και με το καλό και με το άσχημο, όπως για παράδειγμα χρησιμοποιώντας την απειλή της χρεοκοπίας και της ευρωπαϊκής αρμονίας.

Από την πλευρά τους οι Γερμανοί, οι οποίοι ευγενικά περιμένουν τους Έλληνες να δείξουν τους δικούς τους υπολογισμούς που ελπίζουν να είναι σωστοί. Αν η Γερμανία θεωρεί και δρα με βάση τη δική της διάλεκτο, τότε το παιχνίδι θα εξελιχθεί άσχημα, καθώς η χώρα θα τραβήξει σύντομα μια «γραμμή στην άμμο», χωρίς να κατανοήσει σωστά τις συνέπειες της χρεοκοπίας.

Η Ελλάδα είναι μια μικρή χώρα με ένα γιγάντιο χρέος, γύρω στο $1,3 τρις. Και οι συνέπειες μιας ενδεχόμενης χρεοκοπίας είναι σημαντικές.

Οι Έλληνες λοιπόν θα παρακαλέσουν, θα απειλήσουν, θα γίνουν υστερικοί και θα κάνουν ότι θεωρούν για να πα΄ρουν ρευστό από τους Γερμανούς.

Το αποτέλεσμα αυτού του «παιχνιδιού» θα επικεντρωθεί στον αν οι Γερμανοί προτίθενται να προσφέρουν αρκετά χρήματα στην Ελλάδα ή όχι. Η παράταση του χρονοδιαγράμματος και οι κατά κάποιο τρόπο οι πιο ήπιοι τόνοι δεν έχουν καμία σχέση αυτή τη στιγμή. Οι Έλληνες δεν μπορούν να αποπληρώσουν τα χρέη τους υπό οποιεσδήποτε συνθήκες κι όλα θα κριθούν στο αν θα λάβουν νέα χρήματα ή όχι.

Αν οι Γερμανοί πουν «όχι» τότε η Ελλάδα δεν θα έχει άλλη επιλογή από τη χρεοκοπία και την επιστροφή στη δραχμή. Ίσως η Ελλάδα παραμείνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά όχι της ευρωζώνης.

Το ποια κυβέρνηση εκλέχθηκε στην Ελλάδα είναι απλώς το ορεκτικό. Το κυρίως πιάτο είναι η συνάντηση στο Βερολίνο.

Μετά την εκλογή κυβέρνησης στην Ελλάδα, τα βλέμματα στρέφονται πλέον στην Ισπανία και την Ιταλία, καθώς εκτιμούν πως το δύσκολο κομμάτι πέρασε για την Ελλάδα. Ωστόσο αυτή η αντιμετώπιση είναι λάθος. Το μεγάλο γεγονός, το πραγματικό show στο πολιτικό «τσίρκο» της Ευρώπης τώρα ξεκινά, σημειώνει χαρακτηριστικά ο Mark Grant, κι όλοι εύχονται να μην αμολυθούν τα λιοντάρια, οι τίγρεις και οι αρκούδες...

Πηγή

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]