Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Πάλι μεταβατική Βουλή


  • Είτε κερδίσει τις εκλογές η ΝΔ είτε ο ΣΥΡΙΖΑ, ισχυρή κυβέρνηση είναι δύσκολο να υπάρξει, καθώς ο σχηματισμός που θα δημιουργηθεί θα έχει τον μισό τουλάχιστον ελληνικό λαό απέναντί του
  • O Σαμαράς προσδοκεί νέα λεηλασία του ΠΑΣΟΚ και ευελπιστεί να μετακομίσει στη ΝΔ το αστικό κομμάτι του

Γράφει ο Γιώργος Δελαστίκ

Κυβέρνηση θα αποκτήσει οπωσδήποτε η Ελλάδα μετά τις εκλογές της 17ης Ιουνίου. Είτε είναι πρώτο κόμμα η ΝΔ είτε είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, κυβέρνηση θα σχηματιστεί και μάλιστα με την πρώτη κιόλας εντολή που θα δώσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Αν κερδίσει η ΝΔ, θα κάνει κυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ, ίσως και με τη ΔΗΜΑΡ αν κριθεί απαραίτητο. Αν νικήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, θα κάνει κυβέρνηση με τη στήριξη τόσο της ΔΗΜΑΡ όσο και του ΠΑΣΟΚ, ενδεχομένως και με την ανοχή των Ανεξάρτητων Ελλήνων του Πάνου Καμμένου. Κυβερνητική λύση θα δώσει ουσιαστικά το ΠΑΣΟΚ, το οποίο, καθώς βρίσκεται στη φάση της αποσύνθεσής του, θα στηρίξει πρόθυμα τόσο τη ΝΔ όσο και τον ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να προχωρήσει στη μετάλλαξή του στις καλύτερες δυνατές συνθήκες, ως ελάσσων κυβερνητικός εταίρος.

Ισχυρή κυβέρνηση όμως αποκλείεται να υπάρξει. Το πρώτο κόμμα πιθανότατα δεν θα έχει ούτε καν το ένα τρίτο των ψήφων και παρ' όλο που οποιαδήποτε κυβέρνηση θα στηρίζεται από δύο, τρία ή περισσότερα κόμματα, θα έχει τουλάχιστον τον μισό ελληνικό λαό απέναντί της και απολύτως εχθρικά διακείμενο.

Η ΝΔ θα σχηματίσει κυβέρνηση με «τσόντα» το ΠΑΣΟΚ αυτή τη φορά, έστω και αν τα δύο κόμματα μαζί συγκεντρώσουν 151 βουλευτές. Δεν υπάρχουν περιθώρια πειραματισμών για το σύστημα, το οποίο απειλείται με απώλεια του ελέγχου του πολιτικού σκηνικού. Οσο θνησιγενής και αν είναι μια τέτοια κυβέρνηση ισχνής κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, θα προσπαθήσουν με νύχια και με δόντια να την κρατήσουν, ει δυνατόν ακόμη και για τέσσερα χρόνια! Αυτό βεβαίως είναι αδύνατον. Μια τέτοια κυβέρνηση θα καταρρεύσει πολύ σύντομα υπό το βάρος των θυελλωδών αντιδράσεων στην εξοντωτική πολιτική που θα ασκεί.

Αδύνατον να αντέξει επί πολύ όμως και μια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Πρώτα πρώτα μια τέτοια κυβέρνηση θα είναι «κοινοβουλευτικός όμηρος» της ΔΗΜΑΡ και του ΠΑΣΟΚ, αφού είναι βέβαιο ότι το ΚΚΕ θα αρνείται να τη στηρίξει. Τόσο οι κατ' όνομα «εταίροι» της που θα τη στηρίζουν στην Βουλή όσο και οι ορκισμένοι εχθροί της, η ΝΔ και το ΚΚΕ, θα εργάζονται για να την υπονομεύσουν, να την απαξιώσουν στα μάτια του λαού, να την ανατρέψουν και να λεηλατήσουν τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ.

Αγνωστο πόσο θα επιβιώσει μια κυβέρνηση με κορμό τη ΝΔ ή τον ΣΥΡΙΖΑ. Θα εξαρτηθεί από την ανελέητη μάχη στο εσωτερικό της χώρας μας, αλλά και από τις ευρωπαϊκές εξελίξεις που αναμένονται δραματικές. Το πιθανότερο είναι πως ο βίος και της νέας κυβέρνησης θα μετρηθεί σε μήνες και όχι σε χρόνια. Αυτό όμως σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι θα έχουμε να κάνουμε με μια κυβέρνηση ήσσονος σημασίας. Ισχύει το εντελώς αντίθετο. Η πορεία της χώρας για δεκαετίες θα κριθεί πιθανότατα στη διάρκεια των επόμενων μηνών, άρα στη διάρκεια της θητείας αυτής της κυβέρνησης.

Οι νέοι συσχετισμοί ανάμεσα στις πολιτικές δυνάμεις της χώρας θα επηρεαστούν επίσης σοβαρότατα από τον τρόπο που θα ασκηθεί η διακυβέρνηση μετά τον Ιούνιο. Ακόμη και το κόμμα που θα διαδεχθεί το ΠΑΣΟΚ, θα διαμορφωθεί στους πρώτους μήνες αμέσως μετά τις εκλογές. Κόμματα θα συρρικνωθούν, άλλα θα εξαφανιστούν, κάποια θα απορροφηθούν και θα ενσωματωθούν σε μεγαλύτερα. Τίποτα δεν θα μείνει όπως είναι.

Δεν έχει ρεύμα η ΝΔ παρά την ουσιαστική διάλυση του ΠΑΣΟΚ. Δεν τη βοήθησαν η επιστροφή της Ντόρας και η στρατολόγηση των βουλευτών του ΛΑΟΣ. Η αργή άνοδος που εμφανίζει βασίζεται στον «κανιβαλισμό» των ψηφοφόρων του ΛΑΟΣ και του Μάνου - Τζήμερου, που θα αφανιστούν κοινοβουλευτικά, και στην προσέλκυση των ψηφοφόρων της Ντόρας.

Ο Σαμαράς προσδοκεί και νέα λεηλασία του ΠΑΣΟΚ. Ευελπιστεί ότι στο τέλος θα πέσει γραμμή να μετακομίσει στη ΝΔ το αστικό κομμάτι του ΠΑΣΟΚ και πιθανότατα έτσι θα γίνει. Τούτη τη στιγμή (προσοχή, απέχουμε πολύ από τις κάλπες!) αυτή εμφανίζεται να είναι η ύστατη ρεαλιστική ελπίδα του να πάρει τις εκλογές.

Πηγή, εφημ. "Έθνος"
Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

7 σχόλια :

  1. Ακριβώς έτσι έχουν τα πράγματα.
    Είναι όλοι τους άθλιοι και ανίκανοι αυτή την στιγμή να δούν ένα και μόνο πράγμα ΤΗΝ ΣΩΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΑΣ.
    Μόνο την εξουσία θέλουν τίποτα άλλο.
    Φυσικό είναι αν δεί κανείς το όλο υλικό/μούρες και σαβούρες, από την μιά μεριά οι δωσίλογοι προδότες ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-Τσόντες, από την άλλοι οι ιδεοληπτικοί και άκρως επικίνδυνοι ΣΥΡΙΖΑΙΟΙ -ΚΚΕ και ορισμένοι άλλοι ανακατεμένοι μέσα στο πολτό, ίσως με ρομαντικές και άλλοι με ίσως μη αγνές προθέσεις.
    Και συνεχίζεται η πόλωση , οι εκβιασμοί και κυρίως ο αποπροσανατολισμός του Λαού μας...
    Εδώ δεν τίθεται θέμα του τι να ψηφίσεις, αλλά τον ποιόν να πρωτοφτύσης !!!
    Από την Σκύλλα στη Χάρυβδη...
    Και η Ελλάδα τραβά τον δρόμο της....στην ολική καταστροφή......
    Δεν υπάρχει ένα άτομο/σχηματισμός, που να σκέπτεται Ελληνικά και Πατριωτικά ???
    Βέβαια αν υπήρχε, όλες αυτές οι παλιοσαβούρες θα τον άφηναν ποτέ να αναδειχθεί ???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Υπάρχει τέτοιος σχηματισμός και λέγεται ΕΠΑΜ. Αλλά τελεί υπό εμπάργκο από τα Μέσα Μαζικής Αποβλάκωσης, για προφανείς λόγους.

      Διαγραφή
  2. Δεν είναι μειονέκτημα το ότι δε θα υπάρξει ισχυρή κυβέρνηση, στις δημοκρατίες καμια κυβέρνηση δεν πρέπει να είναι "ισχυρή" - με την έννοια ότι μπορεί να κάνει ότι θέλει χωρίς να λαμβάνει υπόψη τη λαϊκή βούληση. Επιτέλους, ας συνειδητοποιήσουμε ότι οι αιρετοί είναι εντολοδόχοι και η κυριαρχία ανήκει στο λαό, είτε τους αρέσει είτε όχι δεν μπορούν να αποφασίσουν ΤΙΠΟΤΕ ερήμην του!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Στο φίλο 12:02μμ
    Συμφωνώ απόλυτα να μην υπάρχει ισχυρή μονοκομματική κυβέρνηση.
    Μέχρι τώρα όλα αυτά τα χρόνια τα πάντα αποφασιζόταν πάντα ερήμην του Λαού.
    Το θέμα είναι ότι με όλα αυτά τα τομάρια μπορεί να σχηματισθεί κάποια κυβέρνηση με ΟΛΟΥΣ ΜΑΖΙ και όχι με ορισμένους και μόνο.
    Βλέπετε τι γίνεται, κανένας δεν συμφωνεί ούτε σε ορισμένα στοιχειώδη με τον άλλο.
    Δηλαδή αν σχηματισθεί κυβερνηση και πάλι, από την ανεγκεφαλία των Συνελλήνων από ΝΔ-ΠΑΣΟΚ (Παναγία μου) θα έχει αλάξει τίποτα ?
    Κράτος δεν υπάρχει αυτή την στιγμή, όλα τα έχουν διαλύσει...ΟΛΑ !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καταλάβαμε τώρα γιατί δεν έφταναν τα τραπέζια για να χωρέσουν τα τόσα διαφορετικά ψηφοδέλτια κομμάτων; Αμ πώς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Εχετε λαθος .
    Η Κυβερνηση ΠΡΕΠΕΙ να ειναι αυτοδυναμη .
    Για φανταστητε εναν Στρατηγο στην μαχη να εχει και καμια 10ρια αλλους με διαφορετικες γνωμες ! και ο καθενας να προσπαθη να
    Τι θα απογινουν οι στρατιωτες ; Θα τους φαη το μαυρο φιδι .
    Εδω ομως ερχεται η αντιπολιτευση να ελεγχει ΚΑΘΕ ΑΝΘΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΑΞΗ .
    Αλλα ομως τι εχουμε ;
    Μια κοινοβουλευτικη συμμορια , Ολιγαρχικη και χουντικη , οπου ολοι μαζι σκαβουν μετα μανιας καθε τι Εθνικο .
    ΟΠΟΥ ΛΑΛΟΥΝ ΠΟΛΛΟΙ ΚΟΚΟΡΟΙ ΑΡΓΗ ΝΑ ΞΗΜΕΡΩΣΗ , αγαπητοι συνελληνες .
    Αυτο που χρειαζομαστε ειναι μια Πατριωτικη Βουλη , οπου ολοι θα εργαζονται για το καλο του Εθνους .Αλλα για να γινει αυτο , θα πρεπει ολοι να ψηφιζουμε εχοντας πανω απο ολα ΑΓΑΠΗ στα Ιερα και Οσια του Γενους και προπαντων στην Γαλανολευκη . Αντι αυτου , εχουμε μια ψευτοδημοκρατια με Αθεους , ανθελληνες , Απατριδες , Ανωμαλους , ψευτες , κλεφτες .
    Οι εκλογες με τετοια σκουπιδια ειναι ολεθρος και καλο θα ηταν να μετανοίσουμε ολοι εμεις που στηριζουμε ρεμαλια και εχθρους της Πατριδος .
    Αλλα οπως και ναχει , φθασαμε στο τελος .
    Μετα την Παραδειγματικη τιμωρια ΟΛΩΝ οσων πολιτευτηκαν μετα το '74 , θα μιλαμε για εκλογες , ΟΣΟΙ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΟΥΝ ΚΑΙ ΒΓΟΥΝ ΖΩΝΤΑΝΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΛΑΣΗ .
    Η Αληθεια ειναι οτι ΤΑ ΠΑΝΤΑ ειναι διαλυμενα γυρω μας και ομως πολλοι ακομη ψηφιζουν τους ΙΔΙΟΥΣ που ρημαξαν τον τοπο .
    Οσοι κοιμουνται ακομη , ελπιζω να ξυπνησουν και να ετοιμαστουν για ΜΕΓΑΛΑ ΚΑΚΑ .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Τετοια παρακμιακη εποχη εζησε πολλες φορες ο Ελληνισμος και κατεληξε σε καταστροφη.Η Αλωση το 1453,η Μικρασιατικη καταστροφη, αλλα το ιδιο και αλλου, βλ διαμελισμος Γιουγκοσλαβιας [σε μεγαλη ηθικη παρακμη η φιλη Σερβια],η Κυπρος [συνεχιζομενη διχοτομηση λογω κατοχης].Φαινεται οτι τωρα ηρθε η σειρα μας.Δεν διορθωθηκαμε απο τα παραδειγματα της ιστοριας και των γυρω μας και θα τα ζησουμε στο πετσι μας.Φταιμε ΟΛΟΙ ανεξαιρετως αλλα με διαφορετικο ποσοστο ευθυνης.Φταιμε για το πως μεγαλωσαμε τα παιδια μας, για το πως αναρριχηθηκαμε εις βαρος αλλων, για τον αμοραλισμο μας και την αδιαφορια μας στον πονο των αλλων,για την αντιχριστιανικη κυριως ζωη και συμπεριφορα μας.Αντι να ψαχνουμε να διορθωθουμε εμεις ψαχνουμε τι φταιει στους αλλους και ετσι συνεχιζουμε...
    Από τετοιους Ελληνες τετοιοι ηγετες θα φανουν.

    Αλλαγες γινονται αλλα ειτε ειναι μαχροχρονιες και επωδυνες ειτε συντομες και βιαιες αλλα ΠΑΝΤΑ επωδυνες.Ας ετοιμαστουμε λοιπον γιατι ερχονται μεγαλα κοσκινισματα,σε ατομα, σε οικογενειες και σε πατριδα.Ολοι θα πληγουν, το ποσο θα το καθορισει ΑΛΛΟΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]