Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Πού πάνε ευρώ και ΕΕ;

Του Γιώργου Δελαστίκ

Φαινόμενα αποσύνθεσης εμφανίζονται πλέον όλο και πιο συχνά στην Ευρωζώνη. Τρεις χώρες έχουν ήδη τεθεί υπό καθεστώς μνημονίου - Ελλάδα, Ιρλανδία, Πορτογαλία. Δύο ακόμη βρίσκονται στο χείλος του γκρεμού - η Ισπανία και η Κύπρος. Στο βάθος διαγράφεται η απειλή μνημονίου και για την Ιταλία. Κάτι που αν συμβεί θα σηματοδοτήσει τη διάλυση της Ευρωζώνης και το τέλος του ευρώ - χωρίς αυτό να σημαίνει ότι αποκλείεται η κατάρρευση του...
ενιαίου νομίσματος ακόμη και αν δεν υπαχθεί η Ρώμη σε καθεστώς οικονομικής υποτέλειας. Η προπαγανδιστική ταύτιση εκ μέρους των Ευρωπαίων ηγετών του ευρώ με την εξοντωτική λιτότητα των μνημονίων, οδηγεί φυσικά στην αποξένωση εκατοντάδων εκατομμυρίων πολιτών της Ευρώπης από την ασκούμενη πολιτική της ΕΕ.

«Ευρώ ίσον μνημόνιο» διαβεβαιώνουν οι ηγέτες της ΕΕ για να εκβιάσουν τους υπηκόους τους να αποδεχτούν την καταβαράθρωση του βιοτικού τους επιπέδου, αν θέλουν να παραμείνουν στο κοινό νόμισμα. Αποδεικνύεται όμως ότι οι ευρωπαϊκοί λαοί αρνούνται να δεχτούν τη λιτότητα ως υπέρτατη ευρωπαϊκή αξία. Παραμένουν αμετακίνητοι στο «Οχι στο μνημόνιο» παρά τους εκβιασμούς.

Θέματα χωρίς νόημα θέτει η Γερμανίδα καγκελάριος, αν ληφθεί υπόψη το προαναφερθέν πλαίσιο. «Το ζήτημα τώρα είναι πολύ μεγαλύτερο» δήλωσε, αναφερόμενη στην αποδοχή της πολιτικής του μνημονίου από τους Ελληνες και εξήγησε τι εννοεί: «Υπάρχει ταύτιση στην Ελλάδα με αυτό που έχουμε προτείνει; Αυτό είναι το μεγάλο καθήκον που έχουμε μπροστά μας. Εχει να κάνει με τα πολιτικά κόμματα, με την πολιτική κουλτούρα». Οταν το 80% έως 90% των Ελλήνων διαφωνεί ριζικά με το μνημόνιο, είναι προφανές ότι όχι «ταύτιση» δεν υπάρχει, αλλά αντιθέτως υπάρχει πλήρης διάσταση, καθολική αντίσταση.
Τι θα γίνει από εδώ και πέρα, αν οι Γερμανοί δεν αλλάξουν στάση; Θα διαλυθεί το ευρώ!

Αυτή είναι η απάντηση, αν το Βερολίνο συνεχίσει την ίδια γραμμή. Τα μνημόνια δεν συνιστούν πολιτική σωτηρίας κρατών. Αποβλέπουν στην υπαγωγή των χωρών της Ευρωζώνης στην επικυριαρχία της Γερμανίας. Γι' αυτό και με εξαίρεση τον Γιώργο Παπανδρέου που έβαλε οικειοθελώς τη χώρα μας υπό καθεστώς μνημονίου, κανένα άλλο κράτος δεν μπήκε με τη θέλησή του. Κάτω από αφόρητες γερμανικές πιέσεις υπέκυψαν η Ιρλανδία και η Πορτογαλία. Με το ζόρι μπήκαν υπό τον ζυγό των μνημονίων. Εφιαλτικές είναι οι πιέσεις που τώρα ασκούν οι Γερμανοί για τον ίδιο λόγο επί της Ισπανίας.

Ευρώ δεν μπορεί να υπάρξει με τις μισές χώρες της Ευρωζώνης υπό καθεστώς μνημονίων. Με τον πληθυσμό τους δηλαδή να φτωχαίνει βίαια και σκόπιμα και με το πέρασμα των κρατών αυτών υπό γερμανική επικυριαρχία. Από ένα σημείο και έπειτα, αυτό καταντά αφόρητο για τους Ευρωπαίους πολίτες. Οι πρώτες ρωγμές στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα διαφαίνονται ήδη. Στη Βρετανία ανακινείται το θέμα δημοψηφίσματος για να εγκαταλείψει η χώρα την ΕΕ. Στην Ιταλία έχουμε τα πρώτα σημάδια κινήσεων ανατροπής της κυβέρνησης του Μάριο Μόντι.

«Κίνδυνο νούμερο ένα» για την παγκόσμια οικονομία χαρακτήρισε ακόμη και έκθεση του ΟΗΕ (!) την παρούσα κρίση στην Ευρωζώνη. Περιθώριο μόλις τριών μηνών της έδωσε ο διάσημος κερδοσκόπος Τζορτζ Σόρος για να διορθώσει τα λάθη της. Μέχρι και ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι έκανε τρεις «τρελές», όπως τις ονόμασε ο ίδιος, προτάσεις. Να φύγει η Ιταλία από το ευρώ! Να φύγει η Γερμανία από το ευρώ! Να αρχίσει η Ρώμη να τυπώνει μόνη της ευρώ!

Και η Ελλάδα; Ποια μοίρα μάς περιμένει μέσα σ' αυτό το δραματικό πλαίσιο; Σχεδόν οι πάντες στο εξωτερικό προεξοφλούν ότι η ελληνική οικονομία θα καταρρεύσει πριν από το τέλος του χρόνου. Αυτό ανεξάρτητα από το αν θα σχηματίσει κυβέρνηση ο Τσίπρας ή ο Σαμαράς.

Δεν είναι αναπόφευκτη αυτή η εξέλιξη, κατά τη γνώμη μας. Το μνημόνιο μας οδήγησε σε αυτή την κατάσταση, άρα το πρώτο που πρέπει να γίνει είναι να πάψει να υλοποιείται. Δεν αρκεί όμως μόνο αυτό. Πρέπει να δώσουν χρήματα για την πραγματική ελληνική οικονομία και οι Ευρωπαίοι. Αμέσως! Αν δεν το κάνουν, η διάλυση της Ευρωζώνης θα αρχίσει στην Ελλάδα. Πολύ σύντομα.
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]