Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Κλονίζεται η Ευρώπη και μπαίνει σε πολύ δύσκολη θέση η Γερμανία της Μέρκελ



Το G7 τράβηξε το “αυτί” της Μέρκελ!

Η κατάσταση στην Ισπανία επιδεινώνεται συνεχώς, ενω οι φήμες για την Ελλάδα συνεχίζονται.

Στη σημερινή συνεδρίαση του G7 οι έξι υπουργοί Οικονομικων τράβηξαν το αυτί της Μέρκελ καθώς η Ευρωζώνη καταρρέει, αφου η Ισπανία “σκάει” και η Γερμανία επιμένει στα μέτρα λιτότητας.

Το G7 αποφάσισε να στηρίξει άμεσα την Ελλάδα και την Ισπανία προκειμένου να ηρεμήσουν οι αγορές και να σταθεροποιηθεί η κατάσταση.

Τώρα, θα αναγκάσουν τη Γερμανία να αφήσει την ΕΚΤ να κόψει χρήμα; Να εκδόσει ευρωομόλογο; Όπως και να’ χει τα δεδομένα της Ευρώπης αλλάζουν και η Μέρκελ βρίσκεται απομονωμένη.

Ενδεικτική είναι η δήλωση του ισπανου πρωθυπουργού που κάλεσε την ίδια την ΕΕ να παρέμβει, αφου η Μαδρίτη αντιστέκεται στις πιέσεις της Μέρκελ για προσφυγή σε μηχανισμό στήριξης.

“Πολύ μεγάλη η Ισπανία για να διασωθεί”

«Η Ισπανία δεν είναι τεχνικά δυνατόν να γίνει αντικείμενο προγράμματος διάσωσης», δήλωσε ο Ισπανός υπουργός Προϋπολογισμού, Κριστόμπαλ Μοντόρο, επιβεβαιώνοντας ότι η χώρα είναι πολύ μεγάλη για να διασωθεί από τους μηχανισμούς της Ευρωζώνης.

Είπε επίσης πως οι ευρωπαικοί «θεσμοί» πρέπει να βοηθήσουν για τη στήριξη του τραπεζικού κλάδου της Ισπανίας, επισημαίνοντας ότι οι ισπανικές τράπεζες δεν χρειάζονται «υπερβολικά» ποσά για να ανακεφαλαιοποιηθούν.

Κάλεσε τέλος τους «ευρωπαϊκούς θεσμούς» να τοποθετηθούν με σαφήνεια στο θέμα της λεγόμενης «τραπεζικής ένωσης» της ΕΕ.

Η κρίση ακουμπά πλέον και την Γερμανία

Δύο και πλέον χρόνια μετά το ξέσπασμα στη κρίσης στην ευρωζώνη, η γερμανική κυβέρνηση θέλει να κάνει μια τονωτική ένεση στην οικονομία της Ε.Ε. με ένα περιεκτικό πρόγραμμα ανάπτυξης και παράλληλα να αποσπάσει την κοινοβουλευτική συναίνεση της αντιπολίτευσης για το δημοσιονομικό σύμφωνο…
Τίτλος του σχεδίου: “Περισσότερη ανάπτυξη για την Ευρώπη: Απασχόληση – Επενδύσεις – Καινοτομία”.

Τα βασικά σημεία του

Σύμφωνα με το κείμενο του σχεδίου που έχει στην κατοχή του το Reuters και δημοσιεύεται στο σημερινό φύλο της Handelsblatt, το γερμανικό σχέδιο ανάπτυξης προβλέπει την αύξηση του κεφαλαίου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων κατά 10 δις ευρώ για τη στήριξη χωρών που αντιμετωπίζουν κρίση με δάνεια κατά προσέγγιση 15 δις ευρώ, την χρησιμοποίηση αδιάθετων κοινοτικών πόρων για τη χρηματοδότηση συγκεκριμένων έργων, την καταπολέμηση της νεανικής ανεργίας, σύμφωνα με το σχέδιο της Κομισιόν με πόρους από τον κοινοτικό προϋπολογισμό και αποτελεσματικότερο συντονισμό της οικονομικής και δημοσιονομικής πολιτικής στην ευρωζώνη.

Στο έγγραφο υπάρχει επίσης σειρά από άλλες προτάσεις για την τόνωση της ανάπτυξης και της απασχόλησης στην Ε.Ε. Το σχέδιο που εκπονήθηκε από το υπουργείο Οικονομίας, έχει ήδη συμφωνηθεί ανάμεσα στην καγκελαρία και τα υπουργεία Οικονομικών και Εξωτερικών. Στο κείμενο πάντως τονίζεται ότι οι δυνάμεις ανάπτυξης κινητοποιούνται καλύτερα με δομικές μεταρρυθμίσεις και όχι με ενεργοποίηση προγραμμάτων στήριξης από τον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά ούτε και με κρατικές παρεμβάσεις που σκοτώνουν τον ανταγωνισμό. Τέλος το Βερολίνο αναγνωρίζει τη σημασία ενός στενότερου οικονομικού και δημοσιονομικού συντονισμού της ευρωζώνης.

Αναλυτές σημειώνουν ότι επί δύο χρόνια η Γερμανία ασκούσε πολιτική διαχείρισης της κρίσης σαν να ήταν ένα περιθωριακό πρόβλημα της ευρωζώνης, σαν να ήταν πρόβλημα των άλλων, των Ελλήνων, των Πορτογάλων, των Ισπανών και των Ιταλών, όλων εκείνων δηλαδή που ξέφυγαν από τους δημοσιονομικούς τους στόχους και θα έπρεπε να τιμωρηθούν γι’ αυτό. Η γερμανική οικονομία αναπτύσσονταν, το ποσοστό των ανέργων μειώνονταν. Στο μεταξύ όμως σταδιακά και ο τελευταίος γερμανός πολίτης συνειδητοποιεί ότι η στείρα πολιτική λιτότητας δεν έφερε αποτέλεσμα αυτά τα χρόνια.

Οι γερμανοί επιχειρηματίες φοβούνται ότι η κρίση από την περιφέρεια της Ευρώπης θα αγγίξει και τον πυρήνα της και ότι μια οικονομία δεν μπορεί να κινείται αποκομμένη και αλώβητη από τις εξελίξεις στο άμεσο γεωγραφικό της περιβάλλον. Οι μάνατζερ πωλήσεων στέλνουν ανησυχητικά μηνύματα για τις προοπτικές των επιχειρήσεών τους: τελικά η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης δεν είναι και τόσο ανθεκτική και αλώβητη απέναντι στην κρίση. Τον Μάιο, για πρώτη φορά στους τελευταίους έξι μήνες έπεσε ο μηνιαίος δείκτης επιχειρηματικού κλίματος ifo στη Γερμανία που θεωρείται το πιο σημαντικό βαρόμετρο για την κατάσταση στη γερμανική οικονομία. Ήδη η ζήτηση από χώρες σε κρίση έχει κατακόρυφα μειωθεί και θεωρούν ότι αυτό μπορεί να είναι η αρχή.
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]