Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ο Μπερλουσκόνι προτρέπει σε έξοδο του νότου από το Ευρώ

"Η Ιταλία, η Ελλάδα και η Ισπανία, πρέπει να βγουν απο το Ευρώ, ώστε να αποκτήσουν εθνική ανεξάρτητη δημοσιονομική, νομισματική, και εμπορική πολιτική", δηλώσε προχθές ο Μπερλουσκόνι

Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι προειδοποίησε σε συνέντευξή του ότι το κόμμα του χάνει ψηφοφόρους με τη στήριξη που παρέχει στα αντιλαϊκά μέτρα λιτότητας της κυβέρνησης Μόντι, υπονόησε ότι ενδέχεται να αποσύρει τη στήριξή του από αυτήν πριν τη λήξη της θητείας της το 2013 και μίλησε για τα πολλά πλεονεκτήματα του εθνικού νομίσματος – γινόμενος ο πρώτος Ευρωπαίος πολιτικός που αμφισβητεί ευθέως το ευρώ.

Ο πρώην Ιταλός πρωθυπουργός άσκησε κριτική στις αυξήσεις των φόρων και την εγκατάλειψη των μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας από την τεχνοκρατική κυβέρνηση του Μάριο Μόντι. «Την ημέρα που θα σταματήσουμε να στηρίζουμε την τεχνοκρατική κυβέρνηση θα ξανακερδίσουμε τους ψηφοφόρους μας» δήλωσε χαρακτηριστικά στην εφημερίδα Wall Street Journal . Η στάση του Μπερλουσκόνι έχει σημασία για την Ιταλία και την Ευρώπη, αφού μπορεί να παραιτήθηκε μεν από την κυβέρνηση, ωστόσο παραμένει πρόεδρος του κόμματός του που είναι το κόμμα που στηρίζει την τεχνοκρατική κυβέρνηση Μόντι στο Κοινοβούλιο με τις περισσότερες ψήφους και μπορεί, αν θελήσει, να τη ρίξει ανά πάσα στιγμή.

Στη συνέντευξή του ο Μπερλουσκόνι άσκησε για πρώτη φορά ευθεία και δημόσια κριτική στην κυβέρνηση Μόντι. «Αν συνεχίσουμε με τις πολιτικές της κυρίας Μέρκελ», είπε, «θα καταλήξουμε σε ένα επιδεινούμενο υφεσιακό σπιράλ. Πρόκειται πράγματι για λάθος πολιτική», κατέληξε. Ο αρχηγός του Κόμματος της Ελευθερίας, που είχε παραιτηθεί τον περασμένο Νοέμβριο, εξήρε τις κινήσεις του Μάριο Μόντι για την περαιτέρω ενοποίηση της Ευρωζώνης και για τη δημιουργία ευρωομολόγου.

Θεώρησε ωστόσο τις αυξήσεις φόρων που η κυβέρνηση αυτή επέβαλε ως ‘υπερβολικές’ ενώ παράλληλα την έψεξε ότι έχει μείνει πίσω στις προσπάθειες για μείωση των δημοσίων δαπανών (μας θυμίζει κάτι από Ελλάδα αυτό;) και για μεταρρυθμίσεις στις αγορές απασχόλησης και στο δικαστικό σύστημα. «Θα διατηρήσουμε τη στήριξή μας όσο η κυβέρνηση παρουσιάζει στη βουλή νομοσχέδια που δεν είναι ενάντια στην ατζέντα μας και που θεωρούμε πως είναι προς όφελος της χώρας», πρόσθεσε ο Μπερλουσκόνι.

Τέλος, έσκασε κι ένα … κανόνι εναντίον του ευρώ, παρατηρώντας πως αν η Ιταλία υποχρεώνονταν να βγει από την Ευρωζώνη, η εξαγωγική της οικονομία θα επανακτούσε τη δυναμική της από τα ‘πολλά πλεονεκτήματα’ του δικού της νομίσματος, παραπέμποντας συγκεκριμένα στη δυνατότητα υποτίμησης του νομίσματος και την ενίσχυση της ζήτησης για τα εγχώρια προϊόντα.

Πηγή

Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. Aυτή είναι η δεύτερη δήλωση του Καβαλιέρε που μας βρίσκει σύμφωνους. Η πρώτη ήταν "Όποιοι λαθρομετανάστες έρχονται στην Ιταλία θα τους στέλλουμε πίσω στις χώρες τους και συμβουλεύουμε και τις άλλες χώρες της Ευρώπης να κάνουν το ίδιο". Τώρα σοβαρά, μπαίνω στον πειρασμό να ερευνήσω αν τον έχουν καλέσει ποτέ στη σύνοδο της Μπίλντερμπεργκ για να του κάνουν φροντιστήριο όπως σε κάτι "Έλληνες". Αν τον έχουν καλέσει, φαίνεται ότι ο Καβαλιέρε δεν εμπεδώνει τα μαθήματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]