Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η κρίση στην Ελλάδα προβληματίζει και τις ΗΠΑ


Την δήλωση του αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα ότι αυτά που συμβαίνουν σε άλλα μέρη του κόσμου, όπως π.χ. στην Ευρώπη, επηρεάζουν και την αμερικανική οικονομία, απηχούν άρθρα σε μεγάλες εφημερίδες όπως οι New York Times και η Washington Post, που στρέφουν το βλέμμα στην Ελλάδα, τονίζοντας ότι οι πολιτικοί αποφεύγουν να πουν στους ψηφοφόρους ορισμένες σκληρές αλήθειες, ενώ εκφράζουν αμφιβολίες για το κατά πόσον η κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές θα μπορεί να εγγυηθεί την εκταμίευση της επόμενης δόσης.

Σε άρθρο τους, οι New York Times, υποστηρίζουν ότι η πρόκληση για τους Έλληνες και Ευρωπαίους ηγέτες είναι να βρουν έναν τρόπο που θα ενθαρρύνει τις μεταρρυθμίσεις και θα διαχειρίζεται τη λιτότητα, χωρίς οικονομική και κοινωνική έκρηξη.

Η εφημερίδα τονίζει επίσης ότι όλα τα μέρη οφείλουν να προχωρήσουν στις «αναγκαίες υποχωρήσεις» για την επίλυση της ευρωπαϊκής κρίσης. Όπως υποστηρίζεται, ενώπιον του κινδύνου κατάρρευσης της Ισπανίας και της Ιταλίας, οι Ευρωπαίοι ηγέτες οφείλουν να λάβουν τα αναγκαία μέτρα, καθώς, όπως προειδοποίησε αυτή την εβδομάδα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Μάριο Ντράγκι, η σημερινή δομή της ευρωζώνης «δεν είναι βιώσιμη».

«Αυτό που απουσιάζει», όπως επισημαίνεται, «είναι το θάρρος από την πλευρά των πολιτικών, που αποφεύγουν να πουν στους ψηφοφόρους τους ορισμένες βασικές, σκληρές αλήθειες».

«O Oμπάμα παρακολουθεί με ανησυχία τις εξελίξεις»

Στην Ελλάδα στρέφει το βλέμμα και η Washington Post, υποστηρίζοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν μπόρεσε να υλοποιήσει, εντός των χρονοδιαγραμμάτων, τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις που υποσχέθηκε για την παροχή του σχεδίου διάσωσης, αυξάνοντας τις πιθανότητες να βρεθεί η χώρα εκτός της ευρωζώνης. Οι εκλογές της 17ης Ιουνίου δεν παρέχουν καμιά εγγύηση ότι θα επιτρέψουν τον σχηματισμό κυβέρνησης ικανής να λάβει τα απαιτούμενα μέτρα για την εκταμίευση της βοήθειας από την ΕΕ και το ΔΝΤ, όπως τονίζεται.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, η κυβέρνηση Ομπάμα παρακολουθεί με ανησυχία την κατάσταση, καθώς μια διακοπή του προγράμματος στήριξης της Ελλάδας και μια έξοδός της από την ευρωζώνη θα μπορούσε να προκαλέσει ένα κύμα αναταράξεων σε όλη την Ευρώπη ή και σε παγκόσμιο επίπεδο. Η αγωνία επικεντρώνεται στο γεγονός ότι, εάν η Ελλάδα δεν ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις της, οι επενδυτές θα χάσουν την εμπιστοσύνη τους και για τις άλλες προβληματικές χώρες, όπως για την Ισπανία και την Ιταλία, υποχρεώνοντάς τες να προσφύγουν σε σχέδια διάσωσης τα οποία αδυνατούν να παράσχουν η Ευρώπη και το ΔΝΤ.

Προβάλλεται παράλληλα η άποψη ότι τις τελευταίες εβδομάδες η προοπτική εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ μετατρέπεται από ενδεχόμενο σενάριο σε απειλή, την οποία λαμβάνουν πλέον υπόψη τους το ΔΝΤ και η ΕΚΤ. Στις πρόσφατες αναλύσεις του το ΔΝΤ συνυπολογίζει πλέον το κόστος ενδεχόμενης απομάκρυνσης της Ελλάδας από το ευρώ.

Επίσης, επισημαίνεται ότι οι αναλυτές θεωρούν ενδεχόμενη επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ στις προσεχείς εκλογές ως τον προάγγελο μιας ενδεχόμενης εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ. Ακόμη όμως και στην περίπτωση σχηματισμού κυβέρνησης από τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ, που διαπραγματεύτηκαν από κοινού το σχέδιο διάσωσης, η καθυστέρηση στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων θέτει σειρά προβλημάτων, καθώς το ΔΝΤ κατέστησε σαφές ότι δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια παραβίασης του χρονοδιαγράμματος.

Το νέο σχέδιο διάσωσης για την Ελλάδα είχε εγείρει πολλές αντιδράσεις τόσο εντός του Ταμείου όσο και στην Ευρώπη και κατά συνέπεια μια παραβίαση του προγράμματος δεν μπορεί να εγγυηθεί την απρόσκοπτη ροή χρημάτων, σύμφωνα με την εφημερίδα.

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]