Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η Μέρκελ και ο Πρόεδρος-σαμποτέρ της Δημοσιονομικής Ένωσηςς"


Ο Γερμανός Πρόεδρος σχεδιάζει την παραπομπή των σχεδίων της Μέρκελ για τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης και τη Δημοσιονομική Ένωση στο Ειδικό Συνταγματικό Δικαστήριο της Καρλσρούης

Τhe Slog
25 Ioυνίου 2012
Απόδοση: Ας Μιλήσουμε Επιτέλους

Ένας έντονος και νευρικός διάλογος λέγεται ότι έγινε τηλεφωνικώς το βράδυ της περασμένης Πέμπτης, 21 Ιουνίου, μεταξύ της καγκελαρίου Μerkel και του Προέδρου της Γερμανίας, πρώην Ανατολικογερμανού - όπως και η ίδια η Μerkel - Joachim Gauck. O Gauck της ανακοίνωσε ότι δεν θα επικυρώσει τη δεύτερη δόση κεφαλαίου που προορίζεται για το στήσιμο του ταμείου "διασώσεων" χωρών της ΕΕ, γνωστού ως Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ), μέχρι να ξεκαθαριστούν κάποια νομικά ζητήματα που έχουν προκύψει σχετικά με το ταμείο. Το Γερμανικό Ειδικό Συνταγματικό Δικαστήριο είχε προηγουμένως ζητήσει να δώσει ο Πρόεδρος περισσότερο χρόνο στους δικαστές της Καρλσρούης, προκειμένου να εξετάσουν πιθανά νομικά ζητήματα που τους έθεσε ένα κόμμα της Αριστεράς.

Εξυπακούεται ότι υπήρξε προσυνεννόηση μεταξύ του Προέδρου Gauck και των συνταγματολόγων της Καρλσρούης, αφού είναι ήδη γνωστό ότι και οι δύο τρέφουν ισχυρές αμφιβολίες για την αφοσίωση της Angela Merkel στη δημοκρατία και το κράτος δικαίου.

Το ιστολόγιό μας έχει παρακολουθήσει την υπόθεση και τι εκτυλίσσεται μεταξύ αυτών των δύο για κάποιο χρονικό διάστημα. Όπως είχαμε τονίσει τον περασμένο Φεβρουάριο, όταν ο Gauck ανέλαβε το αξίωμα του Προέδρου,...

"Η καγκελάριος Merkel δεν ήθελε την εκλογή του Gauck επ' ουδενί λόγω, και αυτό παρά το γεγονός ότι οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι είναι λαοφιλής προσωπικότητα. Η Frau Merkel έχει ένα ανιχνεύσιμο ιστορικό προσπαθειών να κρατήσει τον Gauck μακριά από το προεδρικό αξίωμα. Το 2010, ο Gauck ήταν υποψήφιος με την πλευρά της Αντιπολίτευσης. Αλλά η Μerkel προωθούσε συστηματικά και με αθέμιτες μεθόδους τον Christian Wulff, για του οποίου την εκλογή χρειάστηκαν 3 ψηφοφορίες, και όταν τελικά εξελέγη, δεν μπόρεσε να κρατήσει τη θέση του για πολύ, αφού ενεπλάκη σε απίστευτο σκάνδαλο και αναγκάστηκε να παραιτηθεί από την προεδρία την περασμένη εβδομάδα"
Αυτά είχαμε γράψει τότε και σήμερα θα συμπληρώσουμε ότι υπάρχουν δύο λόγοι για τους οποίους η κυρία καγκελάριος δεν ήθελε τον Joachim στο προεδρικό αξίωμα.

Ο πρώτος είναι ότι γνώριζε τον πατέρα της (ήταν και οι δύο πάστορες στην Λαϊκή Δημοκρατία της Γερμανίας), και μετά την επανένωση των δύο Γερμανιών, ο Gauck εργάστηκε για ένα διάστημα ως επικεφαλής της ειδικής επιτροπής έρευνας για την Stasi, την υπηρεσία πληροφοριών της Ανατολικής Γερμανίας. Η επιτροπή προέβη σε ενδελεχή ανάγνωση αρχείων της Stasi, με σκοπό να εντοπίσει όσους είχαν εργαστεί κρυφά για λογαριασμό αυτής την διαβόητης υπηρεσίας. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο Gauck γνωρίζει την πραγματική έκταση της συνεργασίας μεταξύ των δύο Merkel (πατέρα και κόρης) και του κομμουνιστικού καθεστώτος.

Ο δεύτερος λόγος είναι ότι ο Joachim Gauck έχει υποψιαστεί εδώ και καιρό τα φασιστικά ένστικτα που φωλιάζουν στο δικτατορικό μυαλό της καγκελαρίου, και εκείνη το γνωρίζει αυτό. Αν και τεχνικά ο ρόλος του είναι σε μεγάλο βαθμό εθιμοτυπικός, έχει τη δικαιοδοσία να παραπέμπει κοινοβουλευτικές πράξεις (ή εκτελεστικές) στο Ειδικό Συνταγματικό Δικαστήριο της Καρλσρούης, εάν τις θεωρεί αντισυνταγματικές. Αυτό που πληροφορηθήκαμε από μια πηγή είναι πως ό,τι έγινε έγινε σε πρακτικό επίπεδο, μετά από παρακίνηση (και κλείσιμο του ματιού) προς το συγκεκριμένο αριστερό κόμμα, ώστε να κάνει την καταγγελία στο Συνταγματικό Δικαστήριο.

Αρκετές ώρες πριν από την ανακοίνωση του Gauck, βουλευτές της Ομοσπονδιακής Βουλής είχαν ήδη ανακοινώσει ότι είχαν συμφωνήσει να εξασφαλίσουν την απαιτούμενη πλειοψηφία των 2/3 στην ψηφοφορία για τον EΜΣ και το σύμφωνο για τη δημοσιονομική ένωση. Η ανάγκη για μια πλειοψηφία των 2/3 σήμαινε ότι ο κυβερνών συνασπισμός δεν θα ήταν σε θέση να προωθήσει τα μέτρα χωρίς ευρύτερη υποστήριξη... αλλά τώρα ήταν. Αυτό ήταν το έναυσμα που χρειαζόταν ο Πρόεδρος Gauck για να προβεί στην κίνησή του.

Ορισμένα μέλη της Ομοσπονδιακής Βουλής ήταν έξω φρενών το βράδυ της περασμένης Πέμπτης, αφού, ως αποτέλεσμα της κίνησης του Συνταγματικού Δικαστηρίου και του Gauck, θα είναι αδύνατο να θεσπιστεί το σύμφωνο για τη δημοσιονομική ένωση σε ολόκληρη την ευρωζώνη την 1η Ιουλίου, όπως είχε προγραμματιστεί. Φυσικά, η ιδιωτική τραπεζική κοινότητα της Φρανκφούρτης ήταν περιχαρής το βράδυ της Πέμπτης, πάλι σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες του ιστολογίου Τhe Slog.
"Έχουμε δει τους τελευταίους μήνες πολλούς από τους χειρότερους φόβους μας να έχουν γίνει πραγματικότητα", μας είπε η γερμανική πηγή μας, "και εγώ προσωπικά θα προτιμούσα κάποιοι να την σταματήσουν πριν μπει αυτό το νομοσχέδιο σε μόνιμη ισχύ. Να είστε επίσης σίγουροι ότι η Bundesbank είχε και εκείνη επαφές με τον Πρόεδρο εδώ και λίγο καιρό".

Κάποια πολιτικά πρόσωπα στη Γερμανία πιστεύουν ότι η βιασύνη της Μerkel για τη δημοσιονομική ένωση της ΕΕ θεωρείται κάθε άλλο παρά εμπόδιο από την ομάδα που την περιστοιχίζει. Αντίθετα, μάλιστα, ένα παλιό και σημαίνον στέλεχος του Ελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος (FPD), που σχημάτισε συνασπισμό με την Χριστιανοδημοκρατική Ένωση (CDU) της Μerkel στην κυβέρνηση, έγραψε στο ιστολόγιό μας:

"Ο κίνδυνος για την ευρωζώνη θα πρέπει να ιδωθεί σαν κάτι ανάλογο με την "πυρκαγιά του Ράιχσταγκ" με εμπρηστή την Μerkel. Έχει προκαλέσει ήδη την αίσθηση της επικείμενης κατάρρευσης, και υπερισχύει της αντιπολίτευσης, η οποία υπό διαφορετικές συνθήκες θα ήταν πολύ πιο επιφυλακτική σχετικά με τη δημοσιονομική ένωση".
Η αναφορά στο Ράιχσταγκ σχετίζεται με τον τρόπο που εκμεταλλεύθηκαν κατάλληλα οι Ναζί την πυρκαγιά που υποτίθεται ότι "έβαλαν οι κομμουνιστές" στο Ράιχσταγκ στα τέλη του 1933 και τη χρησιμοποίησαν ως πρόσχημα προκειμένου να θεσπίσουν σαρωτικές νομοθεσίες έκτακτης ανάγκης, καταλύοντας το γερμανικό Σύνταγμα. Αλλά αυτή η θέση μάλλον αποτελεί άποψη μιας μειοψηφίας. Η πλειοψηφία των Γερμανών ανησυχεί μεν για την ευθύνη που αναλαμβάνει η Γερμανία, αλλά είναι συγχρόνως υπερήφανοι για την αποφασιστική στάση της Μerkel.

To μόνο που μπορεί να κατορθώσει ο Gauck προς το παρόν είναι μια καθυστέρηση της απόφασης για τον ΕΜΣ. Θεωρητικά, το Ειδικό Συνταγματικό Δικαστήριο της Καρλσρούης δεν αποκλείεται να κηρύξει τον μηχανισμό αντισυνταγματικό. Όχι πως αυτό θα σταθεί ικανό να υποχρεώσει την Merkel και τους πολιτικούς της συμμάχους να κάνουν πίσω.

Παρ' όλα αυτά, αυτό που βλέπουμε εν προκειμένω είναι μια αυξημένη επιρροή της γερμανικής αντιπολίτευσης, η οποία προβάλλει σθεναρή αντίσταση στην επιθυμία της Μerkel για την ανάληψη αρκετών δικαιοδοσιών που αφορούν το χρέος των χωρών της ευρωζώνης.

Το έχουμε τονίσει επανειλημμένα από αυτό το ιστολόγιο τους τελευταίους μήνες και έχουμε δεχθεί και κάποια ειρωνικά σχόλια από κάποιους της γνωστής Σχολής του Μάαστριχτ. Η όλη τάση που διαφαίνεται στο Βερολίνο μπορεί τελικά να αποδειχθεί όχι και τόσο επικίνδυνη, αλλά ίσως να αποβεί, παρ΄όλα αυτά, ωφέλιμο να παραθέσουμε τα γραφόμενα ενός Ευρωκράτη αρθρογράφου των Βρυξελλών:

"Η δημοσιονομική στρατηγική της Μerkel για την Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί πραγματικά ανοιχτό βιβλίο, και δεν έχει τίποτε να κρύψει από τον προσεκτικό αναγνώστη. Η καγκελάριος έχει ένα περιορισμένο χρονικό περιθώριο κατά το οποίο η ιδέα της μπορεί να παραμείνει αξιόπιστη. Ωστόσο, με κάθε εβδομάδα που περνάει, το όλο σύστημα μοιάζει όλο και πιο προβληματικό. Ήδη η Ένωση πρόκειται να περιλάβει στους κόλπους της άλλες 4 τουλάχιστον χώρες με σοβαρές οικονομικές δυσχέρειες. Εάν η Ελλάδα κηρύξει χρεοκοπία (πράγμα που θεωρείται αρκετά πιθανό εδώ στις Βρυξέλλες) και οι γαλλικές τράπεζες αρχίσουν να αντιμετωπίζουν προβλήματα, ολόκληρο το οικοδόμημα μπορεί να καταρρεύσει μέσα σε λίγες μέρες. Χωρίς τη δημοσιονομική ένωση, δεν μπορεί να υπάρξει μια ΕΕ που θα κυριαρχείται από την Μerkel και τον Schäuble. Η χθεσινή κίνηση του Προέδρου Gauck ήταν μια σημαντική κίνηση σαμποτάζ".

Λέτε μια μέρα να είμαστε όλοι βαθιά ευγνώμονες στον Γερμανό Πρόεδρο;

Μείνετε συντονισμένοι.

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]