Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Γερμανικός Τύπος: Η Ισπανία στο δρόμο της Ελλάδας;


Στο επίκεντρο του γερμανικού Τύπου βρίσκεται σήμερα η ευρωπαϊκή επιχείρηση σωτηρίας των ισπανικών τραπεζών, επισημαίνοντας ασάφειες, θέτοντας ερωτήματα και δίνοντας απαντήσεις.

Η εφημερίδα die Welt διατυπώνει αμφιβολίες. «Θα ήταν έτσι εάν η βοήθεια αποτελούσε αληθινή έκφραση ευρωπαϊκής αποφασιστικότητας, όμως ακριβώς το αντίθετο συμβαίνει» υποστηρίζει ο σχολιαστής της.

«Στην περίπτωση της Ισπανίας η διαχείριση της κρίσης αποκαλύπτει πόσο βαθιές είναι οι ρωγμές στην Ευρώπη: από τη μια πλευρά μια εγωιστική και ερασιτεχνική κυβέρνηση στη Μαδρίτη, και από την άλλη μια κοινότητα κρατών στην Ευρώπη που δρα με τη θηλιά στο λαιμό. Πώς άραγε θα συμφωνήσει αυτή η κοινότητα τους κανόνες παιγνιδιού για το δημοσιονομικό σύμφωνο, όταν με δυσκολία κρύβει τις διαφωνίες της για τη διάσωση των τραπεζών ενός μέλους της;» αναρωτιέται ο σχολιαστής της.

Η εφημερίδα Tageszeitung του Βερολίνου επισήμανε κι άλλες ασάφειες στο πακέτο βοήθεια προς την Ισπανία. «Άγνωστο παραμένει πότε θα ξεκινήσει η βοήθεια, το ακριβές ύψος του ποσού, (…) από ποιο μηχανισμό θα καλυφθεί,(….) γιατί δεν συμμετέχει το ΔΝΤ. Αλλά αυτό ακριβώς επιδιώκουν οι σωτήρες. Θέλουν να ηρεμήσουν τις αγορές και όχι να βοηθήσουν τους ανθρώπους» σημειώνει ο σχολιαστής της.

Τη διαφορετικότητα της ισπανικής από την ελληνική διάσωση διευκρινίζει μερίδα του τύπου θέλοντας να εξηγήσει γιατί η Ισπανία επέμενε να μην δεσμευτεί με ένα μνημόνιο α λα ελληνικά. «Ο Ραχόι», επισημαίνει ο δημοσιογράφος της Mittelbayerische Zeitung, «προσπάθησε μέχρι την τελευταία στιγμή να αποφύγει την υπαγωγή της χώρας του στους μηχανισμούς στήριξης επειδή ήθελε να αποφύγει επεμβάσεις της τρόικας α λα ελληνικά. Και εν μέρει το κατάφερε.

Ένα δρακόντειο πρόγραμμα λιτότητας, όπως αυτό των Αθηνών, δεν θα υπάρξει. Το πολιτικό χάος και η οικονομική καταστροφή που συν-προκάλεσαν οι Βρυξέλλες στη Ελλάδα, ελπίζουμε να μην επαναληφθεί. Ακόμη και η ΕΕ διδάσκεται. Για παράδειγμα, έμαθε ότι η αυστηρή δημοσιονομική πολιτική α λα Μέρκελ αποδεικνύεται Πύρρειος νίκη. Στην περίπτωση της Αθήνας η πρόσκαιρη ανακούφιση των αγορών πληρώθηκε πολύ ακριβά με μια γιγαντιαία κατεδάφιση του κοινωνικού κράτους και οικονομική καταβαράθρωση» υποστηρίζει ο Γερμανός αρθρογράφος.

Η εφημερίδα Bild στην εναγώνια αναζήτησή της να βρει σημάδια πείνας και εξαθλίωσης στην Ελλάδα πέφτει περιέργως πάνω σε πάμπλουτους Έλληνες που λιάζονται σε ονειρικές παραλίες, πληρώνουν τη μπύρα τους 8 ευρώ και κάνουν πάρτι με πλούσιο μπουφέ...

Πηγή: Deutsche Welle
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]