Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Nέα αιματηρή εκστρατεία με στόχο την απομάκρυνση του Άσαντ




Του Βrian Μ. Downing

Αsia Times


Ένα νέο κεφάλαιο έχει ανοίξει στην αιματηρή ιστορία της κρίσης στη Συρία, αυτή τη φορά με τη μορφή κύματος βομβιστικών επιθέσεων. Μετά την αποτυχία των μισθοφόρων του "Ελεύθερου Συριακού Στρατού" να καταλάβουν τις μεγάλες πόλεις της χώρας και μετά την αναποφασιστικότητα των εξωτερικών δυνάμεων να επέμβουν με οποιαδήποτε τρόπο εκτός της εφαρμογής κυρώσεων και άσκησης διπλωματίας, η Συρία περνάει πλέον στην αιματηρή φάση των βομβιστικών επιθέσεων. Η φάση αυτή δείχνει την αποφασιστικότητα και το θράσος όσων κινούν τα νήματα του σχεδίου αυτού. Υπάρχει ακόμη ασάφεια ως προς το ποιές δυνάμεις κρύβονται πίσω από το σχέδιο, αλλά τα σημάδια δείχνουν το Ιράκ και την Σαουδική Αραβία.

Το περασμένο φθινόπωρο επικρατούσε η άποψη ότι η "συριακή αντιπολίτευση" και οι εισαγόμενοι μισθοφόροι του "Ελεύθερου Συριακού Στρατού" θα κατόρθωναν να αντισταθούν αποτελεσματικά στις ένοπλες δυνάμεις της Συρίας, όπως συνέβη στην περίπτωση της Λιβύης.

Ωστόσο, τις τελευταίες εβδομάδες των συγκρούσεων ο στρατός του Άσαντ συστηματικά και με σχετική άνεση κατόρθωσε να θέσει εκτός μάχης του πυρήνες των ανταρτών στην Χομς, το Ίντλιμπ και την Ντερά. Η αντίσταση του "Ελεύθερου Συριακού Στρατού" ήταν ελάχιστη. Δεν ήταν σε θέση να εξαπολύσει επιθέσεις σε άλλα σημεία της χώρας και να αναχαιτίσει κινήσεις του συριακού στρατού που στόχευαν στην απελευθέρωση των πολιορκημένων πόλεων. Σήμερα έχει περιοριστεί σε περιστασιακές αψιμαχίες και στήσιμο προσωρινών οδοφραγμάτων σε επαρχιακούς δρόμους.

Οι όποιες προσπάθειες των μισθοφόρων να δελεάσουν άνδρες που υπηρετούν στον τακτικό στρατό είχαν, επίσης, περιορισμένη επιτυχία. Ο στρατός του Άσαντ έμεινε σε μεγάλο βαθμό ακέραιος και απέδειξε ότι έχει αρκετή συνοχή και ότι διαθέτει την ικανότητα να αποτρέψει το είδος της ήττας που αντιμετώπισε ο Μουαμάρ Καντάφι στη Λιβύη.

Σήμερα, ωστόσο, ο Άσαντ αντιμετωπίζει ένα νέο μέτωπο: μια εκστρατεία βίας που χαρακτηρίζεται κυρίως από βομβιστικές επιθέσεις. Τις τελευταίες ημέρες, αυτοσχέδιοι εκρηκτικοί μηχανισμοί έπληξαν κονβόι των Ε.Δ. και σημειώθηκαν εκρήξεις σε αυτοκίνητα στο Αλέπο, την Ντερά και, πρόσφατα, στην συριακή πρωτεύουσα. Αν και άλλες παρόμοιες επιθέσεις έχουν λάβει χώρα κατά τους προηγούμενους έξι μήνες, αυτές των δύο τελευταίων εβδομάδων ήταν ισχυρές και έγιναν αιτία να σκοτωθούν πάνω από 400 άτομα σε όλη τη Συρία.

Δεν υπάρχουν αδιάσειστα στοιχεία γύρω από το ποιοί κατευθύνουν την εκστρατεία αυτή. Η λεγόμενη "αντιπολίτευση" κατηγορεί το καθεστώς Άσαντ, αλλά η κυβέρνηση δεν προτίθεται να δείξει αδυναμία μπροστά στις βομβιστικές επιθέσεις. Το καθεστώς κατηγορεί τις δυνάμεις των μισθοφόρων και επισημαίνει τους δεσμούς τους με την παγκόσμια τρομοκρατία.

Το σημαντικότερο απ' όλα, όμως, είναι το γεγονός ότι οι ξένες δυνάμεις μισθοφόρων και η "αντιπολίτευση" δεν έχουν αποδειχθεί ικανές να εκτελέσουν ένα συντονισμένο σχέδιο επιθέσεων εκτός από μια σειρά από βομβιστικές επιθέσεις σε διάφορες πόλεις. Η κατασκευή και τοποθέτηση αυτών των αυτοσχέδιων βομβών, παρ' όλο που μοιάζει να είναι ασυντόνιστη και να μην απαιτεί ούτε οργάνωση, ούτε ικανότητες, είναι μια ξεχωριστή τέχνη. Το ίδιο αποδεικνύουν και οι επιθέσεις σε κονβόι του στρατού, αλλά και η στρατολόγηση και εκπαίδευση βομβιστών αυτοκτονίας.

Οι συγκεκριμένες "δεξιότητες" εκδηλώθηκαν επανειλημμένα, με τραγικές συνέπειες, στα ανατολικά της Συρίας, στο Ιράκ, και οι υποψίες κινούνται τώρα προς την κατεύθυνση άλλων πρώην "εξεγερμένων" σουνιτών σε εκείνη τη χώρα. Χρησιμοποίησαν τις ίδιες μεθόδους στα χρόνια της νατοϊκής κατοχής του Ιράκ και (πιο πρόσφατα) εξαπέλυσαν βομβιστικές επιθέσεις εναντίον στόχων που ελέγχονται από Σιίτες σε διάφορες πόλεις του Ιράκ. Δεν αποκλείεται να μοιράστηκαν τις "δεξιότητές" τους με τους μισθοφόρους της Συρίας. Ή δεν αποκλείεται να έχουν δημιουργήσει οι ίδιοι θύλακες στο εσωτερικό της Συρίας, ίσως κατ' εντολήν του χωρών του Κόλπου.

Ο στόχος της απομάκρυνσης του Άσαντ, και ίσως και τα μέσα που χρησιμοποιούνται, έχουν την ευρεία υποστήριξη διάφορων δυνάμεων στην περιοχή, κυρίως στα νότια του Κόλπου. Η εχθρική τους στάση εναντίον του Ιράν έχει κλιμακωθεί, αφού οι μεταδιδόμενες ταραχές της "Αραβικής Άνοιξης" στις χώρες του Κόλπου αποδόθηκαν, παρά την έλλειψη αποκεικτικών στοιχείων, στις ιρανικές μυστικές υπηρεσίες.

Η υποστήριξη των μισθοφόρων από τα κράτη του Κόλπου έχει σαν στόχο να αποσπάσει τη Συρία από τον άξονα του Ιράν, διαλύοντας έτσι το σιιτικό τόξο που εκτείνεται από το Ιράν στο Ιράκ στη συνέχεια, στη Συρία και τη Χεζμπολάχ του Λιβάνου. Ο στόχος τους δεν αποσκοπεί, φυσικά, στην εγκαθίδρυση δημοκρατικών καθεστώτων, αλλά στη μάχη για την κυριαρχία στον Περσικό Κόλπο. Και αφού ο "Ελεύθερος Συριακός Στρατός" αποδείχθηκε μη αποτελεσματικός στην απόπειρα εκδίωξης του Άσαντ, επιχειρείται τώρα μια εκστρατεία βομβαρδισμών.

Οι βομβιστικές επιθέσεις, ωστόσο, μάλλον θα ενισχύσουν την υποστήριξη των Σύριων πολιτών στο καθεστώς Άσαντ, όπως συνέβη με παρόμοιες επιχειρήσεις στην Φαλούτζα και τη Βαγδάτη στα χρόνια της νατοϊκής κατοχής του Ιράκ.

Η Τουρκία, το Ισραήλ, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση "βλέπουν" στη Συρία μια άλλη μελλοντική εικόνα. Βλέπουν το μεγάλων διαστάσεων οπλοστάσιο χημικών όπλων και φορητών και αντιαεροπορικών πυραύλων του Άσαντ να περιέρχεται στα χέρια των μισθοφόρων και άλλων ανταρτών, αλλά και εμπόρων αμφίβολου ποιόντος.

Αυτό δεν μπορεί παρά να μας θυμίζει την δήλωση ανώτερου στελέχους των μυστικών υπηρεσιών της Σαουδικής Αραβίας, ο οποίος παραδέχθηκε ότι η οργάνωσή του δεν ήταν πολύ καλή στην εκτέλεση επιχειρήσεων. "Το φόρτε της είναι", είπε, "να υπογράφει επιταγές".


*Ο Brian M. Downing είναι πολιτικός και στρατιωτικός αναλυτής και συγγραφέας.






Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]