Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Economist: O ελληνικός αγώνας δρόμου


Καυστικό κι αφιερωμένο για μια ακόμα εβδομάδα είναι το εξώφυλλο και το κύριο άρθρο του βρετανικού οικονομικού περιοδικού Economist. Σε ένα σκίτσο του Ντέρεκ Μπέικον το γνωστό για τον φελγαμτικό τρόπο γραψίματός του, αλλά και για τον ευρωσκεπτικισμό του, περιοδικό απεικονίζει έναν λαμπαδηδρόμο που φορά την ελληνική σημαία να καίει ένα χαρτονόμισμα των 20 ευρώ.

Ο τίτλος του θέματος, που πραγματεύεται το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, συνδυάζοντας τη σημερινή «παράδοση» της Ολυμπιακής Φλόγας από την Ελλάδα στο Λονδίνο για τους Ολυμπιακούς Αγώνας του 2012 είναι: «The Greek run», «Ο ελληνικός αγώνας δρόμου», σε ελεύθερη απόδοση. Στον υπότιτλο του κύριου άρθρου του περιοδικού διαβάζουμε: «Δεν είναι καλή ιδέα για την Ελλάδα να εγκαταλείψει το ευρώ. Αλλά είναι ώρα να ετοιμάζεται για την έξοδό της».

Ο αρθρογράφος που δεν υπογράφει τα αναφερόμενα στο άρθρο του, συνεχίζει με ένα λογοπαίγνιο. Κάνει λόγο για «GREXIT», λέξη η οποία προέρχεται από τα αρχικά της Greece (Ελλάδα) και της Exit (έξοδος). Αυτός ο όρος, λοιπόν, τον οποίο ο ίδιος ο αρθρογράφος τον χαρακτηρίζει «άσχημο», θα είναι σύμφωνα με τον δημοσιογράφο η «ακόμα πιο άσχημη πραγματικότητα: Η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη». «Αν οι ελληνικές τράπεζες υποφέρουν μαζικά, όσο οι καταθέτες αποσύρουν τα ευρώ τους από φόβο αναγκαστικά θα μετατραπούν σε δραχμές, (και τότε) οι μοίρα της Ελλάδας θα καθοριστεί ακόμα νωρίτερα», προσθέτει το περιοδικό.

Παράλληλα, τονίζεται ότι αν τελικά εκλεγεί ο Αλέξης Τσίπρας στην πρωθυπουργία της χώρας ο οποίος διατείνεται πως «θα αποκηρύξει» το ελληνικό «πακέτο διάσωσης» που έχει συμφωνηθεί με τους Ευρωπαίους πιστωτές και το ΔΝΤ. Με δεδομένη την άκαμπτη στάση τους και κυρίως της Γερμανίας, οι παροχή οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα θα κοπεί κι έτσι, επισημαίνει το περιοδικό, «θα είναι δύσκολο να δει κάποιος την Ελλάδα να παραμένει στο ευρώ».

Επιπλέον, ο αρθρογράφος επισημαίνει το ντόμινο εξελίξεων που θα προκαλέσει μια ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ και για τις άλλες χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα εντός ευρωζώνης. Το ίδιο λογοπαίγνιο με την λέξη «exit» και για τις Ιρλανδία, Πορτογαλία, Ισπανία, Ιταλία. «Ας ξεκινήσουμε από τους Έλληνες . Οι περισσότεροι από αυτούς θέλουν να ξεφορτωθούν τις πολιτικές λιτότητας τις οποίες κατηγορούν για τα δεινά τους», επισημαίνεται, αλλά ταυτόχρονα διευκρινίζεται ότι η λιτότητα είναι αναπόφευκτη για την Ελλάδα, είτε παραμείνουν, είτε εγκαταλείψουν το ευρώ. Επίσης, τονίζεται ότι όταν η Ελλάδα φύγει από το ευρώ θα πρέπει να εφευρεθούν νέοι «ισχυρότεροι μηχανισμοί».

Πηγή

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]