Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η Ελλάδα στο τέλος του δρόμου με τον Τρισέ να προτείνει την Ελληνική χρεοκοπία!


Όσο διάστημα ο Ζαν-Κλοντ Τρισέ βρέθηκε στο τιμόνι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, εξελίχτηκε στον… κακό εφιάλτη των κερδοσκοπικών συμφερόντων, που είχαν ποντάρει στη χρεοκοπία της Ελλάδας, και ασκούσαν τις σχετικές παρασκηνιακές πιέσεις, ώστε να εισπράξουν τα κέρδη τους.

Μετά την αποχώρησή του, και τη διαδοχή του από τον Μάριο Ντράγκι, είναι εμφανές ότι η Φρανκφούρτη, εκεί όπου βρίσκεται η έδρα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, δεν είναι πια η ίδια. Στερείται του πολιτικού υπόβαθρου αλλά και της βαθιά ευρωπαϊκής συνείδησης, που κόμιζε ο Ζαν-Κλοντ Τρισέ, σε αντίθεση με τον περισσότερο φλεγματικό Μάριο Ντράγκι.

Για αρκετό καιρό, ο Ζαν-Κλοντ Τρισέ απέφυγε τις δημόσιες παρεμβάσεις για τις δημοσιονομικές εξελίξεις στην ευρωζώνη, στο περιθώριο της κρίσης χρέους που απειλεί να γκρεμίσει το κοινό νόμισμα. Φαίνεται ότι… είχε τους λόγους του. Έτσι, μερικές ώρες προτού ξεκινήσει στο Camp David η Σύνοδος του G8, υπό την προεδρία του Μπαράκ Ομπάμα, ο Γάλλος άλλοτε πρόεδρος της ΕΚΤ παρουσίασε ένα αναλυτικό και εξόχως ριζοσπαστικό σχέδιο, για να κάνει η ευρωζώνη ένα… κβαντικό άλμα προς το μέλλον.

Σύμφωνα με το non-paper του Ζαν-Κλοντ Τρισέ, θα πρέπει να ενεργοποιηθούν ομοσπονδιακές εξουσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και να μπορεί η πολιτική ηγεσία της Ε.Ε. να κηρύσσει σε χρεοκοπία ένα κράτος το οποίο αδυνατεί να ανταπεξέλθει μόνο του στην κρίση. Σαν να λέμε… την Ελλάδα.

Η πρόταση Τρισέ οδηγεί στην κηδεμονία ενός τέτοιου κράτους, καθώς μετά τη χρεοκοπία, που ωστόσο δεν θα συνεπάγεται την έξοδο της συγκεκριμένης χώρας από την ευρωζώνη, αλλά την παραμονή της στο κοινό νόμισμα, οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα αναλαμβάνουν ουσιαστικά τη χάραξη, εφαρμογή και παρακολούθηση της δημοσιονομικής πολιτικής στο χρεοκοπημένο κράτος-μέλος.

Σύμφωνα με τον Ζαν-Κλοντ Τρισέ, έχει ήδη πραγματοποιηθεί ένα εξαιρετικά σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση αυτή, από τη στιγμή που οι χώρες-μέλη της ευρωζώνης έχουν συμφωνήσει στην αμοιβαία παρακολούθηση των προϋπολογισμών τους, και στην επιβολή προστίμων σε όσους έχουν υπερβολικά ελλείμματα, παρά τις σχετικές συστάσεις.

Όσο για την πολιτική νομιμοποίηση της υποβολής μιας χρεοκοπημένης χώρας σε καθεστώς πολιτικής και οικονομικής κηδεμονίας, θα βρίσκεται σε σχετική έγκριση που θα δίνεται από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Στο τέλος του δρόμου, χωρίς τον Οδυσσέα, χωρίς την Ιθάκη

Η «Ιθάκη» του Καβάφη συνιστά την αέναη δικαιολογία για όποιον δεν καταφέρνει να φτάσει στο τέλος της διαδρομής που ξεκίνησε, καθώς δίνει έμφαση στο ταξίδι και τα… παρελκόμενά του, περισσότερο από τον τερματισμό.

Στην περίπτωσή μας, μια Ελλάδα σε προϊούσα, σύνθετη και πολυεπίπεδη κρίση, μοιάζει να βρίσκεται στο τέλος της διαδρομής. Όχι όμως φτάνοντας στο λιμάνι προορισμού, που είναι φυσικά η εθνική και κοινωνική ευημερία, αλλά… βουλιάζοντας λίγο νωρίτερα.

Το εξώφυλλο του «Economist», με τίτλο «The Greek run», απηχεί το βαρύ κλίμα που διαμορφώνεται σε διεθνές επίπεδο, αναφορικά με την κατάρρευση της ευρωζώνης. Που προϋποθέτει την κατάρρευση της Ελλάδας.

Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

3 σχόλια :

  1. Αλλος ενας προδρομος του κακου .
    Ωστε τετοια μεγαλα (;) μυαλα ! χαρασουν πολιτικες ;
    ΒΡΕ ΟΥΣΤ ΒΑΡΒΑΡΑ ΥΠΑΝΘΡΩΠΑ . ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΑΜΕ ΝΑ ΣΑΣ ΞΥΠΝΗΣΟΥΜΕ ΑΛΛΑ ...ΒΑΡ ΒΑΡ ΒΑΡ .
    Τωρα που θα σας αφησουμε στα σκοταδια σας να δειτε τι θα σας κανει ο αφεντης σας .
    Ειμαστε Βασιλιαδες και εσεις οι αμορφωτοι αγροικοι εγκληματιες χωρικοι στην Ιστορια , και θα σας ΤΙΜΩΡΗΣΟΥΜΕ ΑΥΣΤΗΡΑ !

    ΟΙΑ Η ΜΟΡΦΗ ΤΟΙΑΔΕ ΚΑΙ Η ΨΥΧΗ .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ποιο είναι το εξόχως ριζοσπαστικό σχέδιο που επινόησε ο Χάρος; Η χρεοκοπία, η κηδεμονία, η απόλυτη οικονομική και κατά συνέπεια συνολική δικτατορία; Και ταυτόχρονα να μην έχει το δικαίωμα μία χώρα να αποχωρήσει οικειοθελώς από την ΕΕ και να έχει το δικό της νόμισμα; Μα αυτό δεν ήθελε και ο Χίτλερ; Δεν θα τους περάσει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το είναι είναι πραγματικά ο Τρισέ και ποιών τα πραγματικά συμφέροντα εξυπηρετεί πιστεύω ότι οι περισσότεροι το γνωρίζουν....
    Όσοι δεν το γνωρίζουν, ας αρχίσουν να ψάχνουν... με το πρωτο στοιχείο που θα βρούν, θα καταλάβουν....
    Είπαμε για όλους είμαστε το πειραματόζωο.
    'Ετσι μας κατάντησε με την βλακώδη ανοχή μας ο βρωμερός προδότης ΓΑΠ και το τσίρκο που απαρτίζει το ΠΑΣΟΚ και στο οποίο προσεχώρησε ασθμαίνως η δωσιλογική και πλήρως ανίκανη ΝΔ.
    Το πειραματάκιπου διεξάγετε ακόμη στην Ελλάδα μας, δευτερευόντως αφορά τα οικονομικά, το πρωτο συμπέρασμα θα εξαχθεί, στο μέχρι το που μπορεί να αντέξει αυτός ό πάλαι ποτέ υπερήφανος, ανεξάρτητος και αντιδραστικός Ελληνικός Λαός.
    Μετά τα αποτελέσματα/συμπεράσματα, στη συνέχεια θα εφαρμοσθεί και στην Ευρώπη και στην υφήλιο, με πιθανά τροποποιήσεις.....
    Έλληνες .... μέχρι πότε θα μας βιάζουν θα μας αποβλακώνουν και θα μας τρομοκρατούν, αυτά τα βρωμερά προδοτικά κατακάθια ?
    Θα τους αφήσουμε ??? Στο χέρι μας είναι....
    Μή σας φοβιζουν τα όσα λένε και διαδίδουν, μετ' επιτάσεως τα αφεντικά τους,οι ...ημεδαποί προδότες και τα αντικειμενικά ΜΜΕ.
    Ας τους τελειώσουμε οριστικά.Τώρα....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]