Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ψυχραιμία με τις καταθέσεις, ο πανικός θα οδηγήσει σε πλήρη κατάρρευση που κάποιοι επιδιώκουν

Φόβοι για μαζικές αναλήψεις καταθέσεων

Τα τελευταία εικοσιτετράωρα υποβόσκει μια ανησυχία για τις καταθέσεις μετά μάλιστα τις άτοπες αναφορές του ΣΥΡΙΖΑ και την κινδυνολογία που καλλιέργησε ο Λ. Παπαδήμος με την επιστολή του προς τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ Παπούλια, μόνο και μόνο για να «τα βρουν τα πολιτικά κόμματα σε μια κυβέρνηση συνεργασίας».
Η εκροή των καταθέσεων από τις αρχές του 2010 έως και σήμερα προσεγγίζει τα 75 δις ευρώ είναι ιστορικών διαστάσεων και σίγουρα έχει πλήξει καίρια το τραπεζικό σύστημα.

Μετά τις εκλογές της 6ης Μαΐου, οι καταθέσεις επανήλθαν στο επίκεντρο από άτυχες δηλώσεις και η φημολογία για το ύψος της εκροής άρχισε να οργιάζει.
Οι εκροές έφθασαν στα 5 δις ευρώ αναφέρουν ορισμένοι κύκλοι.
Οι τράπεζες δεν μας επιβεβαιώνουν αυτή την πληροφορία αντιθέτως μας δίνουν ένας εύρος από 1 έως 1,5 δις ευρώ.
Η μεγάλη ζημία στις καταθέσεις έχει συντελεστεί εδώ και πολλούς μήνες και δυστυχώς συνεχίζεται από άστοχες δηλώσεις και κινήσεις.
Ωστόσο πέραν των άστοχων δηλώσεων πολιτικών παραγόντων, υπήρξαν και άστοχες κινήσεις θεσμικών παραγόντων.
Η ΕΚΤ ζητάει εσπευσμένα να δοθούν τα 18 δις ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και ταυτόχρονα ζητάει να μειωθεί η εξάρτηση των ελληνικών τραπεζών προς την ΕΚΤ που ανέρχεται στα 73 δις ευρώ.
Μπορεί τα κεφάλαια της ανακεφαλαιοποίησης και η ρευστότητα που έχουν αντλήσει οι τράπεζες να είναι δυο διαφορετικά πράγματα αλλά η ουσία είναι ότι λειτουργούν ως συγκοινωνούντα δοχεία. H EKT ζητάει να μειωθεί η εξάρτηση των ελλληνικών τραπεζών και για να το πετύχει βοηθάιε ώστε να δοθούν νωρίτερα τα κεφάλαια στις τράπεζες.
Γεγονός είναι επίσης ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν κατάφορα καταστρατηγήσει βασικούς κανόνες, αλλά δικαιολογημένα. Η Ελλάδα βρίσκεται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας και το τραπεζικό σύστημα παλεύει να κρατηθεί εν ζωή.
Η σχέση ιδίων προς ξένα κεφάλαια έχει πλήρως καταστρατηγηθεί όπως και η εξάρτηση των ελληνικών τραπεζών από την ΕΚΤ και το ELA.
Οι ελληνικές τράπεζες έχουν λάβει 73 δις ευρώ ρευστότητα από την ΕΚΤ και 55 δις ευρώ από το ELA δηλαδή 128 δις ευρώ.
Τα 128 δις ευρώ αντιστοιχούν στο 36% του ενεργητικού τους ενώ τα 128 δις ευρώ αντιστοιχούν στο 76% των καταθέσεων.
Η ΕΚΤ ορθά ζητάει μείωση της εξάρτησης αλλά είναι λάθος που το ζητάει τώρα.
Μόνο αν έχει συγκεκριμένους λόγους η ΕΚΤ μπορεί να ζητάει τώρα μείωση της εξάρτησης των ελλληνικών τραπεζών. Π.χ. αν ανησυχεί για κάτι.
Η σχέση ρευστότητας που αντλήθηκε από την ΕΚΤ και του ενεργητικού των τραπεζών πλην ELA αγγίζει το 21% και αυτό πρέπει να μειωθεί αλλά όχι τώρα.
Ταυτόχρονα ενώ υπάρχει πίεση να μειωθεί η εξάρτηση σε ρευστότητα, η ΕΚΤ αποφασίζει να διακόψει όπως το είχε πράξει και με την TBank τις γραμμές παροχής ρευστότητας προς την ΑΤΕ και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, επειδή δεν έχει ξεκαθαρίσει το πλαίσιο ανακεφαλαιοποίησης τους και όπως διαφαίνεται μάλλον θα πάρουν και νέα παράταση έως τα τέλη Ιουνίου για να ανακοινώσουν αποτελέσματα χρήσης 2011 και βεβαίως πλάνο ανακεφαλαιοποίησης.
Η ΑΤΕ και το ΤΤ δεν κινδυνεύουν, το τονίζουμε ξεκάθαρα και όχι για λόγους τυπικούς ή διατήρησης της ψυχραιμίας.
Δεν κινδυνεύουν γιατί ήδη έχουν στραφεί στο ELA της ΤτΕ η οποία έχει παράσχει κοντά στα 7 δις ευρώ ρευστότητα σε ΑΤΕ και ΤΤ στα 6 δις η ΑΤΕ και στα 950 εκατ το ΤΤ.

Το ELA και πως μπορεί η ΤτΕ να αποτρέψει bank run

Το ELA είναι ο έκτακτος μηχανισμός παροχής ρευστότητας προς τις τράπεζες από την ΤτΕ και φθάνει τα 55 δις ευρώ.
Η Εθνική είχε αντλήσει με βάση τα τέλη του 2011 περί τα 7 δις , η Alpha 8,4 δις, η Eurobank 12 δις, η Πειραιώς 9 δις ευρώ, η ΑΤΕ 6 δις και το ΤΤ 950 εκατ ευρώ.
Ήταν 37,5 δις ευρώ δηλαδή στο τέλος του 2011 αλλά έχουν αυξηθεί στα 55 δις ευρώ με βάση τελευταία στοιχεία, δηλαδή αύξηση 17,5 δις ευρώ επιπλέον.
Το ζητούμενο είναι σε ποιο βαθμό μπορεί η ΤτΕ να βοηθήσει το τραπεζικό σύστημα αν προκύψει έκτακτη ανάγκη.
Δηλαδή πόσα κεφάλαια μπορεί να διαθέσει επιπλέον στις τράπεζες;
Οι ελληνικές τράπεζες έχουν αντλήσει 55 δις από το ELA και με βάση τις παραμέτρους παροχής ρευστότητας δηλαδή να έχουν κεφαλαιακή επάρκεια και collateral.
Οι ίδιες παράμετροι ισχύουν και για την ΕΚΤ.
Με δεομένη την δομή των collaterals δεν είναι βέβαιο αν η πληροφορία που είχαμε μεταδώσει ότι δηλαδή το ELA θα μπορούσε να φθάσει τα 100 δις ευρώ είναι ακριβής.
Κατά ορισμένους δεν μπορεί να ξεπεράσει τα 65 δις ευρώ και υπό προϋποθέσεις σε υψηλότερα επίπεδα.
Να σημειωθεί ότι η ΤτΕ για να διατηρεί και παράσχει ρευστότητα την βρίσκει μέσω του ευρωσυστήματος, target 2, την ΕΚΤ και τις άλλες εθνικές κεντρικές τράπεζες.
Η ΤτΕ είναι αποφασισμένη να στηρίξει ενεργά και ουσιαστικά το τραπεζικό σύστημα και να αποτρέψει ένα bank run δηλαδή μια μαζική εκροή καταθέσεων ενώ ταυτόχρονα αύξησε τα όρια στο ELA.

Το μεγάλο στοίχημα

Όλοι εμείς οι έλληνες που διατηρούμε καταθέσεις στις τράπεζες, πρέπει ψύχραιμα να αποτιμούμε την κατάσταση.
Διατηρώντας τις καταθέσεις μας στις ελληνικές τράπεζες διασφαλίζουμε την σταθερότητα του συστήματος και προπαντός διασφαλίζουμε τις καταθέσεις μας.
Σε αυτή την πραγματικά κρίσιμη στιγμή η προτροπή είναι, ψυχραιμία, στις καταθέσεις μένουμε Ελλάδα και στηρίζουμε τις τράπεζες μας.
Αν υπάρξει πανικός το λεγόμενο bank run και οι πολίτες σπεύδουν να πάρουν τις καταθέσεις τους πρώτον θα οδηγήσουν σε κατάρρευση τις τράπεζες ενώ δεν θα πάρουν τα χρήματα τους.
Το μεγαλύτερο όπλο των τραπεζών αυτή την περίοδο είναι η ψυχραιμία των καταθετών.
Η ΕΚΤ θα στηρίξει τις τράπεζες και την ΤτΕ μέσω των μηχανισμών του ευρωσυστήματος αλλά κυρίως όλοι εμείς πρέπει να στηρίξουμε τις τράπεζες μας.
Στις καταθέσεις μένουμε Ελλάδα και στηρίζουμε τις τράπεζες.

Αν κάτι δεν πάει καλά

Ακόμη και στην ακραία περίπτωση που κάτι δεν πάει καλά είναι ξεκάθαρο ότι πάλι ο κάθε πολίτης πρέπει να τηρήσει την ψυχραιμία του.
Η ψυχραιμία είναι ο καλός σύμβουλος της λογικής.

Πέτρος Λεωτσάκος
Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

3 σχόλια :

  1. Πεινα χειροτερη του '41 , ειπε ο Γεροντας . Αυτο τι ειναι ; ακραιο , οπως λες ; η το αυριο για τον ερμο Ελληνικο λαο ; Μαλλον το δευτερο .
    Τα παντα θα καταρρευσουν , διοτι αυτος ειναι ο σκοπος τους .
    Οποιος βλεπει λιγο μακρυτερα της Ευρωπης , ξερει οτι Γενοκτονουν το Γενος και προσπαθουν να εξαφανισουν την Ελλαδα .
    Δηλαδη ποιο θα ειναι το ωφελος για τον μεροκαματιαρη αν αφηση τα ψιχουλα που δεν του πηραν , ακομη , στην τραπεζα και η τραπεζα τα παρει και φυγη και πουν κλεισαμε . Συγνωμη , αλλα τα κωλοχαρτα που εχετε δεν εχουν καμια αξια .
    Τοτε τι ;
    Αφου οι τοκογλυφοι ειναι Ο ΙΔΙΟΣ , σε ΟΛΑ τα μαγαζια .
    Δεν θα ειναι καλυτερα να δωσουμε εμεις ενα τελος στον εφιαλτη ; Και αμα τη απελευθερωση , τα ξαναπαμε στις Ελληνικες πλεον τραπεζες και ας μας δωσουν το δικο μας νομισμα να ΑΝΑΣΤΗΘΟΥΜΕ .
    Εγω δεν ειδα κανεναν μυαλομενο ανθρωπο να δινει τα πλουτη του σε ξενους να του κανουν κουμαντο στην τσεπη του . Εσυ ξερεις ; Θα ηθελα να τον γνωρισω !
    Αφου εχουν διαλυθη ολα γυρω μας , γιατι να στηριξουμε την καταστροφη μας , με ΔΙΚΑ μας λεφτα ;
    Το ευρω γινεται κομματια , και κατι καινουργιο ετοιμασαν . Και σε λιγο θα το ανακοινωσουν . Ολα αυτα τα γελοια που κανουν οι αχυρανθρωποι ταχα πολιτικοι , ειναι προσχεδιασμενα
    Η γνωμη μου ειναι , οτι και να κανουν οι κυριοι υπευθυνοι του βιασμου του Εθνους , δηλαδη ο λαος , θα υποστουν την τιμωρια της Νεμεσης .Διοτι ειναι υβρις ο βιασμος και ο εξευτελισμος της Μανας Πατριδος και των Ιερων και Οσιων της φυλης .
    Μεχρι να φωναξη δυνατα με μια φωνη ΠΑΤΡΙΣ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ , οτι και να κανει θα βασανιζεται.
    .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Φυσικό είναι, να προσπαθήσουν να τρομοκρατήσουν τον Λαό, τέτοια καθάρματα είναι , αμετανόητα.
    Τώρα ετοιμάζονται να ενωθούν όλοι και να κάνουν μιά τρύπα στο νερό δηλαδή, είδατε τις στελεχάρες, τους αγνούς και αδιάφθορους πατριώτες που μαζεύονται για να μας σώσουν .... τέτοιος πανικός....
    Σφαδάζει ο συρφετός των καθαρμάτων....
    Το σχέδιο των τοκογλύφων και των εδώ δωσιλογων προδοτών είναι να πάρουν όλες τις καταθέσεις των Έλλήνων με κάθε τρόπο.
    Ο πανικός που προσπαθούν να ενσπείρουν στο Λαό με αυτό τον τρόπο, είναι σε πρώτο στάδιο να διαλύσουν τις Ελληνικές Τράπεζες, το δεύτερο και αφού τις χρεωκοπήσουν να τις πάρουν τζάμπα, το τρίτο είναι να αρπάξουν τα πάντα χωρίς καμμιά αντίσταση.
    Όσο αφορά τον αμύθητο Ελληνικό πλούτο που έχουν βάλει στο μάτι, προχωρούν κανονικά και αφού μας φέρουν σε πλήρη εξαθλίωση και βάσει του Αγγλικού Δικαίου που έχουν υπαχθεί οι δανειακοί όροι των μνημονίων,ελπίζουν να τα αρπάξουν όλα....
    Έλληνες ψυχραιμία, αφήστε τους να λυσσάνε, μη κάνετε απερισκεψίες... τους βοηθάτε.
    Η λύση θα έλθει σύντομα, αφού οι προδότες δωσόλογοι καταβαραθρωθούν,
    στο χέρι μας είναι....
    Ο θεός και η Παναγία είναι μαζί μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. και επειδη δεν θα το φωναξει γιατι ειναι λαος αντιδραστικος και αδαης η τουλαχιστον ετσι τον καταντησαν, θα μας αναγκασει ο Θεος να το φωναξουμε ολοι μαζι.Πως; με εναν πολεμο.Εκει να δεις παρακλησεις και λιτανειες και μετανοιες.Τοτε το "Θεε μου σωσε μας" θα ειναι σε ολα τα χειλη.
    Οσο πιο γρηγορα αλλαξουμε, τοσο λιγοτερα θα παθουμε, παντως τις εξετασεις θα τις δωσουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]