Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Οι ΗΠΑ ετοιμάζουν επέμβαση, δια αντιπροσώπων στο Σιιτικό Ιράν και στο Συριακό καθεστώς, Άσαντ


Σύμφωνα με την Turkish Daily News το ενδεχόμενο επέμβασης στη Συρία κερδίζει έδαφος. Η Washington Post ήδη από τα μέσα αυτού του μήνα αποκάλυψε ότι καλύτερης ποιότητας όπλα φτάνουν στα χέρια αντικαθεστωτικών στη Συρία από χώρες όπως η Σαουδική Αραβία και το Κατάρ. Η ίδια εφημερίδα αναφέρει πως το συντονισμό αυτών των επιχειρήσεων έχουν αναλάβει υπηρεσίες των Ηνωμένων Πολιτειών καθώς διαφαίνεται ότι η σύγκρουση είναι πια αναπόφευκτη.

Είναι σημαντικό να αναφερθεί πως μια ακόμη πηγή προμηθειών είναι η Μουσουλμανική Αδελφότητα, η οποία έχει αναπτύξει δίοδο επικοινωνίας με τους αντικαθεστωτικούς. Η Post καταλήγει ότι μέσα στις προσφιλής επιλογές της Ουάσιγκτον είναι η καταστροφή της αεράμυνας της χώρας με εναέριες επιθέσεις. Ο Μάικλ Βάισς υπεύθυνος επικοινωνιών της Henry Jackson Society δήλωσε στην Daily Telegraph πως αντικαθεστωτικοί στην Χατάι του είπαν πως η Τουρκία όχι μόνο τους προμηθεύει με ελαφρύ οπλισμό αλλά εκπαιδεύει Σύριους στην Κωνσταντινούπολη. Συμπληρώνει ότι η Τουρκία δε θα είχε αυτή τη συμπεριφορά αν δεν ενθαρρυνόταν από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Κάθε άλλο παρά σε αντίθεση έρχονται τα παραπάνω δημοσιεύματα με τις δηλώσεις του Τζέι Κάρνει, αξιωματούχου του Λευκού Οίκου, ο οποίος δήλωσε ότι οι ΗΠΑ παρέχουν μη-φονικό υλικό στην αντίσταση.

Μαζί με τα ΑΚ-47 και τις IED βόμβες που εισρέουν κατά δεκάδες στη Συρία από την Τουρκία οι επαναστάτες έχουν προμηθευτεί και αντιαρματικά όπλα τρίτης γενιάς 9Κ 115-2 Metis-M και Kornet-E. Τα συγκεκριμένα όπλα, σύμφωνα με την εφημερίδα έφτασαν στη Συρία μέσω Σαουδικής Αραβίας και Κατάρ, μετά από προτροπή του Προέδρου Ομπάμα για να εκδιωχθεί ο Ασσάντ γρηγορότερα.

Ο Λίβανος και η Ιορδανία λειτουργούν και αυτές ως βάσεις οργάνωσης των επαναστατών αλλά οι Κούρδοι δείχνουν απρόθυμοι να συμπράξουν καθώς αποστρέφονται τη συνεργασία με τη βασική εχθρό τους την Τουρκία.

Ο Λίβανος συμπράττει με τις υπόλοιπες δυνάμεις για να επεκτείνει την εσωτερική σύγκρουση με τους Σιίτες της Χειζμπολάχ, με τους επίσης Σιίτες του Ιράν και τους Αλεβίτες του Ασσάντ.

Η Σαουδική Αραβία από την άλλη, σε μια προσπάθεια να απομονώσει διπλωματικά τη Συρία και το Ιράν, εργάζεται υπέρ της δημιουργίας μιας ενώσεως αποτελούμενη από κάποια κράτη του Κόλπου, Μπαχρέιν, Κουβέιτ, Ομάν, Κατάρ, Σαουδική Αραβία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Το Ιράν αποκάλεσε αυτό το σχέδιο “Προσπάθεια των ΗΠΑ να προσδέσουν το Μπαχρέιν στο άρμα της Σαουδικής Αραβίας”. Ωστόσο, η Ένωση Αραβικών Κρατών αναγνώρισε το κυρίαρχο δικαίωμα αυτών των κρατών να δράσουν όπως αυτά αντιλαμβάνονται το εθνικό τους συμφέρον.

Οι διεθνείς κυρώσεις ενάντια στη Συρία έχουν ήδη αποστερήσει σημαντικές πήγες ενέργειας από τη χώρα (καθώς οι πόροι φυσικού αερίου αρκούν για να καλύπτουν μονάχα το ήμισυ των αναγκών της χώρας) ενώ έχουν κοστίσει $ 4 δις από τον κλάδο ενέργειας.

Το άρθρο της Turkish Central News καταλήγει ότι είναι πλέον φανερό πως τα Ηνωμένη Έθνη λειτουργούν σαν αποσταθεροποιητικός παράγοντας στην προκειμένη περίπτωση για να ενισχύσουν το σχέδιο των Ηνωμένων Πολιτειών και των συμμάχων τους να διαμορφωθεί μια φιλοσουνιτική συμμαχία ενάντια στο Ιράν.

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]