Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Πανευρωπαϊκοί εκβιασμοί: Μύθοι και πραγματικότητα

Του Τάσου Θωμά

Τεράστια εκστρατεία εκφοβισμού διεξάγεται και στην Ιρλανδία κατ’ εικόνα και ομοίωση με τις πολλαπλές παρόμοιες που έχουν βιώσει οι Έλληνες πολίτες. Η πολιτική ελίτ της χώρας διατρανώνει την πίστη της στην Ευρώπη της λιτότητας και έχει μετατρέψει το δημοψήφισμα για το Σύμφωνο Σταθερότητας σε μια υπαρξιακή απόφαση για την Ιρλανδία: Είτε ψηφίζουμε ΝΑΙ, είτε σταματά η χρηματοδότηση και μας πετούν από το ευρώ. Σε αγαστή συνεργασία με τους κυβερνώντες που υπέγραψαν το Μνημόνιο του Δουβλίνου, βρίσκονται οι μεγαλο-επιχειρηματίες. «Υπάρχει μόνο μια ψήφος και αυτή είναι το ΝΑΙ», είπε ο διευθυντής της εταιρίας κατασκευής ηλεκτρικών ειδών Γκλεν Ντίπλεξ (Glen Dimplex) Σιν Ο’ Ντρίσκολ.

«Η Ιρλανδία μπήκε στο ευρώ το 1999 και η είσοδος αυτή είχε κάποιους κανόνες – κανόνες τους οποίους σπάσαμε (…) ο μόνος τρόπος να ξαναβάλουμε την ανάπτυξη στην ευρωπαϊκή ατζέντα είναι να ψηφίσουμε ΝΑΙ», είπε ο Σ. Ο’ Ντρίσκολ, απηχώντας την γενική διευθύντρια του φαρμακευτικού Τιτάνα ΓκλάξοΣμιθΚλάιν (GlaxoSmithKline), Σάλυ Στόρεϊ. «Το ΝΑΙ είναι πολύ σημαντικό ώστε να διασφαλιστεί η μελλοντική σταθερότητα, η εμπιστοσύνη των επιχειρηματιών που έχουν επενδύσει στην Ιρλανδία», είπε η Σ. Στόρεϊ. Κάπως έτσι η ασύλληπτη προπαγάνδα περί των περιφερειακών απείθαρχων χωρών συνεχίζεται, ενώ τα ψεύδη μπορούν πολύ απλά να αποκρουστούν με μια ματιά στα επίσημα στοιχεία της Γιούροστατ, που θα πείσει και τον πλέον επιφυλακτικό αναγνώστη. Ας τα δούμε, λοιπόν, έχοντας στο νου τα θεσπισμένα επί Μάαστριχτ κριτήρια του 60% του ΑΕΠ για το δημόσιο χρέος και 3% για το έλλειμμα.

Από τα 14 κράτη-μέλη που είχαν δημόσιο χρέος άνω του 60% του ΑΕΠ, τα 12 ανήκουν στην ευρωζώνη! Ελλάδα με 165,3%, Ιταλία με 120,1%, Ιρλανδία με 108,2%, Πορτογαλία με 107,8%, Βέλγιο με 98%, Γαλλία με 85,8%, Γερμανία με 81,2%, Αυστρία με 72,2%, Μάλτα με 72%, Κύπρος με 71,6%, Ισπανία με 68,5% και Ολλανδία με 65,2%. Αν, λοιπόν, υποθέσουμε πως οι κανόνες αυτοί εφαρμοστούν τότε αυτοί οι 12 πρέπει να αποχαιρετήσουν την ευρωζώνη που μετέπειτα θα αποτελείται από την Εσθονία (6%), το Λουξεμβούργο (18,2%), την Σλοβακία (43,3%), την Σλοβενία (47,6%) και την Φινλανδία (48,6%). Οι 5 πραγματικοί Κολοσσοί της παγκόσμιας οικονομίας δηλαδή! Αν, μάλιστα, βάλουμε στο παιχνίδι και το απόλυτο μέγεθος του χρέους τότε ίσως να βγάλουμε τις παρωπίδες. Τα 700 δισ. που χρωστάνε μαζί οι μνημονιακές χώρες (Ελλάδα, Ιρλανδία, Πορτογαλία) ωχριούν μπροστά στα χρέη των μεγάλων πειθαρχημένων χωρών. Η Γερμανία χρωστά 2,088 τρισ. ευρώ, η Ιταλία 1,897 τρισ. ευρώ και η Γαλλία 1,717 τρισ. ευρώ. Συνολικά δηλαδή Γερμανία, Ιταλία και Γαλλία χρωστούν τα 5,702 τρισ. από τα συνολικά 8,215 τρισ. που χρωστά η ευρωζώνη!

Αν ρίξουμε τώρα μια ματιά στο έλλειμμα, έχοντας ήδη διώξει τις 12 από τις 17 χώρες της ευρωζώνης θα ήμασταν στην δυσάρεστη θέση να διώξουμε και άλλες δυο. Σλοβενία με έλλειμμα στο 6,4% και Σλοβακία με έλλειμμα 4,8% ακολουθούν τους υπόλοιπους απείθαρχους και αφήνουν την ευρωζώνη στην Εσθονία, το Λουξεμβούργο και την Φινλανδία! Η ευρωζώνη δηλαδή θα είχε τότε συνολικό ΑΕΠ στα 248 δισ. από τα σημερινά 9,2 τρισ. ευρώ!

Παράλληλα, μια ματιά στα συνολικά στατιστικά της ευρωζώνης αποδεικνύει πως ο μόνος λόγος για την βελτίωση του ελλείμματος (από 6,2% που ήταν το 2010 έπεσε στο 4,1%) είναι η αύξηση του χρέους, καθώς από 85.3% ανέβηκε στο 87.2%. Στην Ιρλανδία επί παραδείγματι το χρέος εν έτει 2009 ήταν στο 65,1% και σήμερα είναι στο 108,2%, ενώ στην Ελλάδα από το 129.4% του 2009, σήμερα είναι στο 165,3%! Μεγάλη επιτυχία των Μνημονίων!

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]