Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Νέα γερμανική πρόκληση: «Η Ελλάδα να γίνει προτεκτοράτο»

Οι Γερμανοί έχουν ξεφύγει τελείως και δεν σκέφτονται πως στο δρόμο που πήραν δεν τους ακολουθεί κανείς και μένουν τραγικά μόνοι...

Γράφει η Σοφία Τζάνη

«Η Ελλάδα να γίνει προτεκτοράτο»!!! Με αυτόν τον τίτλο, η γερμανική εφημερίδα «Hamburger Abendblatt» φιλοξενεί άρθρο του Thomas Straubhaar, ο οποίος ούτε λίγο ούτε πολύ προτείνει τη λύση αυτή, για να βγει η Ελλάδα από την κρίση.

Ο επικεφαλής του Διεθνούς Οικονομικού Ινστιτούτου του Αμβούργου (HWW) υποστηρίζει ότι το πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι η έλλειψη χρημάτων, αλλά οι αναποτελεσματικές δομές του κράτους.
Η χώρα απέτυχε να υπερασπιστεί τον εαυτό της από τις κερδοσκοπικές επιθέσεις που δέχτηκε.
Κάνει λόγο για ένα «αποτυχημένο κράτος», του οποίου το πρόβλημα δεν είναι η έλλειψη χρημάτων αλλά θεσμών.

Ο γερμανός ερευνητής σημειώνει ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να αμυνθεί με τις δικές της δυνάμεις και προτείνει να της παρασχεθεί «συμβουλευτική και πρακτική υποστήριξη για τη δημιουργία λειτουργικών κρατικών δομών».
Προτείνει δε σε αυτή τη διαδικασία να συμμετάσχει ενεργά και η Γερμανία, η οποία, όπως λέει, απέκτησε σημαντική εμπειρία με τη διαδικασία της επανένωσης.
Οπότε η λογική λύση είναι αμέσως μετά τις εκλογές η Ελλάδα «να γίνει ένα ευρωπαϊκό προτεκτοράτο».

Η άποψη του Straubhaar δημιούργησε αντιδράσεις και μέσα στη Γερμανία.
Στο ίδιο άρθρο η Katja Kipping, αντιπρόεδρος του Αριστερού Κόμματος, διερωτάται μήπως θα ήταν καλύτερο να σταματήσει η χρηματοδότηση του εν λόγω ινστιτούτου, του οποίου ο επικεφαλής υποστηρίζει τέτοιες αντιδημοκρατικές ιδέες.
Η καλύτερη απάντηση από μια αξιοπρεπή φωνή…

Τι να πεις σε έναν νοσταλγό του παρελθόντος;
Έχουν αρχίσει οι απειλές και οι εκβιασμοί από όσους κέρδισαν από το ξεζούμισμά μας 2 χρόνια.
Γερμανία και «συμμάχους»(όσοι απέμειναν), ΔΝΤ και λοιπή συμμορία.
Η ακροδεξιά θρέφεται από αυτούς τους φελλούς τους πολιτικούς και «παράγοντες».

Η ΑΠΟΜΟΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΑΓΚΕΛΑΡΙΟΥ (το βλέμμα του Νέρωνα ενώ η Ρώμη καίγεται) Merkel:
«Η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει το Μνημόνιο»,
«Η Ελλάδα πρέπει να δει μόνη της ποια κυβέρνηση συνεργασίας μπορεί να είναι εφικτή μετά τις εκλογές», ανέφερε.
Όποια ελληνική κυβέρνηση προκύψει τελικώς από τις εκλογές θα πρέπει να συνεχίσει να εφαρμόζει την πολιτική των μέτρων λιτότητας και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που η χώρα έχει συμφωνήσει, σε αντάλλαγμα για τη διεθνή βοήθεια, τόνισε την Δευτέρα η Γερμανίδα καγκελάριος Angela Merkel, σχολιάζοντας το αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογών.

«Η Ελλάδα πρέπει να δει μόνη της ποια κυβέρνηση συνεργασίας μπορεί να είναι εφικτή μετά τις εκλογές», ανέφερε.
«Φυσικά, το πιο σημαντικό πράγμα είναι τα προγράμματα που συμφωνήσαμε με την Ελλάδα θα συνεχισθούν», σημείωσε.

Η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει πιστή στην οδό των μεταρρυθμίσεων στην οποία συμφώνησε, στο πλαίσιο του πακέτου στήριξης, δήλωσε νωρίτερα εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης.
«Οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται. Αυτός είναι ο καλύτερος δρόμος μπροστά για την Ελλάδα» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Steffen Seibert, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
«Η πολιτική αυτή συντίθεται από μια μεγάλη ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, από τη μια πλευρά και από τεράστιες προσπάθειες της ελληνικής πλευράς» από την άλλη, οι οποίες πρέπει να επιτρέψουν «μακροπρόθεσμα, να αποκατασταθεί η ανταγωνιστικότητα, αλλά και η χρηματοπιστωτική σταθερότητα της Ελλάδας», πρόσθεσε.
Όσο θα εφαρμόζονται αυτά τα μέτρα, «θα υποστηρίζουμε την Ελλάδα, ανεξάρτητα από το ποιος είναι στην κυβέρνηση», συνέχισε ο εκπρόσωπος.

Ο κ. Seibert υπογράμμισε, επίσης, ότι η Γερμανία δεν θα επαναδιαπραγματευτεί το σύμφωνο δημοσιονομικής πειθαρχίας και απορρίπτει μέτρα για την προώθηση της ανάπτυξης που θα αυξήσουν τα επίπεδα του χρέους.
Το Βερολίνο, σημείωσε, θα περιμένει τον σχηματισμό κυβέρνησης στην Ελλάδα και διαβεβαίωσε ότι η Γερμανία θα συνεργαστεί με οποιαδήποτε δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση.

Ο Γάλλος σοσιαλιστής François Hollande, ο οποίος κέρδισε χθες τις προεδρικές εκλογές στη Γαλλία, έχει δηλώσει πως θέλει να επαναδιαπραγματευτεί το σύμφωνο δημοσιονομικής πειθαρχίας.
«Από την άποψή μας, μια νέα διαπραγμάτευση του δημοσιονομικού συμφώνου δεν είναι δυνατή», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και πρόσθεσε:
«Δεν θέλουμε ανάπτυξη με νέα χρέη, θέλουμε, μάλλον, ανάπτυξη μέσω δομικών μεταρρυθμίσεων».

Ο Seibert δήλωσε πως η καλή σχέση της κ. Merkel με τη Γαλλία θα συνεχιστεί υπό τον κ. Hollande.
Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Guido Westerwelle κάλεσε τη Δευτέρα τα ελληνικά κόμματα να τηρήσουν τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει απέναντι στην ΕΕ για την εξυγίανση των οικονομικών της χώρας.
«Αναμένουμε το σχηματισμό μίας κυβέρνησης της σύνεσης στην Ελλάδα», είπε σε δηλώσεις του στο Βερολίνο.
Αυτό σημαίνει, εξήγησε, μία κυβέρνηση «ξεκάθαρου ευρωπαϊκού προσανατολισμού», κάτι που θα αποτελέσει και αντικείμενο συζητήσεων της γερμανικής πλευράς με την Ελλάδα, όπως είπε.
«Η Αθήνα θα πρέπει να συνεχίσει να έχει στραμμένο το βλέμμα της προς την Ευρώπη», τόνισε.

Ο Γερμανός ΥΠΕΞ χαρακτήρισε πολύπλοκη την κατάσταση στην Ελλάδα και είπε ότι το εκλογικό αποτέλεσμα δημιουργεί πολλά ερωτήματα.
Εξέφρασε, ωστόσο, κατανόηση για τη δυσαρέσκεια των ψηφοφόρων, καθώς πλήττονται διπλά, από τις δημοσιονομικές περικοπές και τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις.
Η Ευρώπη δεν πρέπει τώρα «να ξεχαρβαλωθεί», αλλά να συνεχίσει ενωμένα, όπως επιτάσσει το πεπρωμένο της για να αντιμετωπίσει τον ανταγωνισμό νέων δυνάμεων σε Ασία και Λατινική Αμερική, υποστήριξε.

Άσχετο: η Merkel έχασε το κρατίδιο Schleswig-Holstein!
Τον έλεγχο ενός ακόμη ομόσπονδου κρατιδίου, του τέταρτου μέσα σε 2 χρόνια, κινδυνεύει να χάσει η παράταξη της Angela Merkel μετά τα απογοητευτικά αποτελέσματα των τοπικών εκλογών στο Schleswig-Holstein.
Οι Χριστιανοδημοκράτες απέσπασαν το 31% των ψήφων, που είναι το χειρότερο αποτέλεσμα της παράταξης στο συγκεκριμένο κρατίδιο από το 1950, και απέσπασαν 22 έδρες.
Το SPD μπορεί να ήρθε δεύτερο, με το 29,9% όμως των ψήφων κι επίσης με 22 έδρες κινητοποιείται για τη δημιουργία κυβέρνησης συνασπισμού με τα άλλα μικρότερα κόμματα.
3η δύναμη αναδεικνύονται οι Πράσινοι με 14%, ενώ οι λαβωμένοι στις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις Φιλελεύθεροι συγκεντρώνουν 8,5% και για 1η φορά στο τοπικό κοινοβούλιο θα εκπροσωπείται και το κόμμα των Πειρατών με 8%.
Το SPD, πάντως, δήλωσε ότι θα διεκδικήσει τον σχηματισμό κυβέρνησης με τους Πράσινους και το Κόμμα SSW που αντιπροσωπεύει τη δανέζικη μειονότητα.
Εάν συμφωνήσουν τα τρία κόμματα, τότε θα ελέγχουν 35 από τις 69 έδρες στη βουλή του κρατιδίου.
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]