Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ζαμάν: "Τουρκία και Ελλάδα οφείλουν να προχωρήσουν πέρα από τα στερεότυπα", δηλώνει στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ


Των SELAHATTİN SEVİ και FATİH UĞUR
για την τουρκική εφημερίδα Zaman


Ανώτερο στέλεχος ενός από τα ελληνικά κόμματα που παρέλαβαν εντολή να σχηματίσουν νέα κυβέρνηση στέλνει εγκάρδιο μήνυμα στην Τουρκία, δηλώνοντας ότι η Τουρκία και η Ελλάδα έχουν πολλά κοινά σημεία και μπορούν να ξεπεράσουν τα οποιαδήποτε ιστορικής φύσεως προβλήματα υπάρχουν μεταξύ των δύο χωρών, προβλήματα τα οποία σήμερα έχουν καταντήσει στερεότυπα.

"Η Τουρκία και η Ελλάδα είναι ανάγκη να γίνουν εταίροι. Έχουν πάρα πολλά κοινά για να ρισκάρουν μια ανώφελη αντιπαράθεση", δήλωσε σε αποκλειστική της συνέντευξη στη Ζaman η κ. Ρένα Δούρου, μέλος του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς (ΣΥΡΙΖΑ).

Το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ έχει βγει δεύτερο στις βουλευτικές εκλογές της περασμένης Κυριακής, με ποσοστό 16,7%, που αντιστοιχεί σε 72 έδρες.

Ο Αλέξης Τσίπρας, αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, παρέλαβε την εντολή την Τρίτη, μία ημέρα αφού ο νικητής των εκλογών και αρχηγός του συντηρητικού κόμματος της Νέας Δημοκρατίας (ΝΔ), Αντώνης Σαμαράς, απέτυχε να συγκεντρώσει την απαιτούμενη στήριξη από άλλα κόμματα, και ιδιαίτερα τον ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να σχηματίσει κυβέρνηση. Ο 38χρονος Τσίπρας, ο οποίος αντιτίθεται στους όρους των μνημονίων και του δανεισμού προς την Ελλάδα, θα προσπαθήσει την Τρίτη να σχηματίσει κυβέρνηση, αφού οι βουλευτικές εκλογές έχουν οδηγήσει σε κυβερνητικό αδιέξοδο τη χώρα και σε αδράνεια το κοινοβούλιο.

Η κ. Δούρου μας δήλωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ υπήρξε η κατ' εξοχήν πολιτική δύναμη που προσπαθεί να βρει τρόπους να συμβάλει σε μια δημιουργία εμπιστοσύνης ανάμεσα στην Τουρκία και την Ελλάδα.

Το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε ότι η Τουρκία πρέπει να συνεχίσει τις δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις και να εξακολουθήσει την πορεία ένταξής της στην Ευρωπαϊκή Ένωση. "Χάρη στον πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος έχει συμβάλει σε μεγάλο βαθμό στη διαμόρφωση μιας ολότελα καινοτόμου πολιτικής, δεν αποτελεί πλέον κίνδυνο η ιδέα ότι σήμερα οι λαοί της Αιγύπτου, της Τυνησίας και της Λιβύης οναματίζονται το τουρκικό μοντέλο", δήλωσε η κ. Δούρου.

Υπογράμμισε επίσης ότι η Τουρκία διαδραματίζει ενεργό ρόλο στη Μέση Ανατολή, ιδιαίτερα στην επίλυση της κρίσης στην Συρία και στην σύγκρουση μεταξης ισραηλινοπαλαιστινιακή σύγκρουση.

Υπογράμμισε επίσης ότι η Τουρκία διαδραματίζει ενεργό ρόλο στη Μέση Ανατολή, ιδιαίτερα στην επίλυση της κρίσης στην Συρία και στην σύγκρουση μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστίνιων.

Όσον αφορά τις σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, η κ. Δούρου είπε ότι διάβασε πρόσφατα ένα βιβλίο του Μελέκ Φιράτ, καθηγητή του Πανεπιστημίου της Άγκυρας, που αναφέρεται στις σχέσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία και το κυπριακό πρόβλημα. "Βρήκα πολύ ενδιαφέρον τον τρόπο κατά τον οποίο οι δύο διαφορετικές πατροπαράδοτες ιστορικές θεωρήσεις μας (Ελλάδας και Τουρκίας) καθορίζουν την ερμηνεία της εθνικής ταυτότητάς μας. Η εξοικείωση μεταξύ μας είναι πάντα χρήσιμη. Και σήμερα είναι πιο επιτακτική από ποτέ", δήλωσε.

Όταν ρωτήθηκε για την πολιτική που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ για την επίλυση των προβλημάτων της τουρκικής μειονότητας στην Ελλάδα, η οποία στήριξε με την ψήφο της το κόμμα στις εκλογές της Κυριακής, η κ. Δούρου απάντησε ότι το κόμμα της έχει μια ξεκάθαρη πολιτική όσον αφορά το θέμα των μειονοτήτων.

"Τα προβλήματα των μειονοτήτων θα πρέπει να επιλυθούν από τις κρατικές υπηρεσίες βάσει των ίσων δικαιωμάτων, χωρίς κανενός είδους διάκριση. Εμείς, σαν ΣΥΡΙΖΑ, έχουμε επίγνωση του γεγονότος ότι κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, υπήρξε μια τάση να περιθωριοποιηθούν τα προβλήματα των μειονοτήτων, ακόμη και οι ίδιες οι μειονότητες. Με τον τρόπο αυτό, τα μέλη των μειονοτήτων γίνονται θύματα της οικονομικής κρίσης και αυτό είναι, κατά την άποψή μας, εντελώς απαράδεκτο. Είμαστε εναντίον και θα αγωνιστούμε για να μην συμβεί. Η κρίση δεν πρέπει να είναι το πρόσχημα για πολιτικές διακρίσεις εις βάρος των μειονοτήτων. Είναι πέρα για πέρα άδικο και αντιδημοκρατικό", δήλωσε το στέλεχος του ελληνικού κόμματος.

Τέλος, η κ. Δούρου πρόσθεσε ότι δύο πολιτικά κόμματα, το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα (ΠΑΣΟΚ) και η Νέα Δημοκρατία (ΝΔ), ευθύνονται σε πολύ μεγάλο βαθμό για την μετατροπή των τουρκικών μειονοτήτων στα θύματα της πολιτικής διακρίσεών τους.

"Ο ΣΥΡΙΖΑ υπήρξε πάντα η υπεύθυνη πολιτική δύναμη που επιδιώκει να διασφαλίσει τα δικαιώματα των μειονοτήτων, ειδικά σε αυτή την ιδιαίτερα δύσκολη εποχή", δήλωσε η κ. Δούρου.






Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

5 σχόλια :

  1. "οι λαοί της Αιγύπτου, της Τυνησίας και της Λιβύης οναματίζονται το τουρκικό μοντέλο"
    Αποφάνθηκε για αρκετές δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπους. Πιο υποτιμητικό σχόλιο δεν μπορούσε να κάνει. Δεν μας λέει κι'εμάς τι οραματιζόμαστε να γλυτώσουμε τις εκλογές;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο συχωρεμένος Νεοκλης είπε κάποια στιγμή ότι η Ελλάδα έχει να επιλέξει εάν θα κλίνει πρός τον σιωνισμό ή τον οθωμανισμό..δεν γνωρίζω τί άκριβώς εννοούσε για να είμαι ειλικρινής.
    Εκείνο όμως που καταλαβαίνω είναι ότι εάν τις διεθνείς συνθήκες τις ερμηνεύουμε "αλα καρτ" και τις 200000 Ελλήνων που αντισταθμίζοντο με 80000 μουσουλμάνους εν Ελλάδι τις καταντούμε 2000 φοβισμένους, λόγω διώξεων, γέροντες και επί πλέον μία ξύλινη κατασκευή την αντισταθμίζουμε με εκατοντάδες χιλιάδες εκτάρια θάλλασας (και όχι μόνο)..ε τότε ομιλούμε για λογική του καραγκιόζη (τα δικά μου δικά μου και τα δικά σου δικά μου!).
    Εάν αυτό πρέπει να λέγεται πολιτική πρόταση σε σκεπτόμενους ψηφοφόρους καλλίτερα είναι να μας πουν αυτό είναι και καπούτ..και να κανονίσουμε, όσοι επιθυμούμε, τι θα κάνουμε, δεν χρειάζεται κατασκευή συριζα και κάθε συριζα (που του επιτρέπεται και άνωθεν να δημαγωγεί γιά να "περάσουν" τα μείζονα).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αυτη τη Δουρου αφηστε τη να μιλαει, εκει φαινεται η απειρια του Τσιπρα, αλλος θα τη μαζευε για το κακο που κανει, αυτος μπορει και να καμαρωνει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δυστυχώς και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι και παραμένει αντεθνικό και τουρκολάγνο κόμμα, όπως δηλαδή και οι δωσίλογοι ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-Τσόντες, αλλά με κάποιες κοινωνικές ανησυχίες.
    Ούτε η πατρίδα είναι υπέρ πάντων, ούτε ομοψυχία υπάρχει, ούτε όραμα, τίποτα....
    Η Ελλάδα χάνεται....
    Ίσως από τις στάχτες (με τα συμβαίνοντα αναμένεται η αποτέφρωση της χώρας)να ξεπηδήσει ο Νέος Φοίνικας....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ένας ατσαλένιος φοίνικας θα βγή και πολλές κοτούλες με πολύχρωμα κοκοράκια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]