Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Stratfor για τουρκικές ΕΔ: "Οι στρατιωτικοί μπορεί να επανέλθουν ισχυροί στην εξουσία"

Ανάλυση για το μέλλον των τουρκικών ΕΔ παρουσίασε το Stratfor που θεωρείται από τα πλέον σοβαρά αμερικανικά think tank.Παρόλα αυτά η ανάλυση ξεκινά μ΄ ένα μάλλον περίεργο επιχείρημα, σύμφωνα με το οποίο η Τουρκία έχει καταφέρει “η απειλή από την Ελλάδα να μειωθεί”.
Αμέσως μετά απ΄αυτό το “φάουλ” εκθειάζει τη στρατιωτική ισχύ της Άγκυρας. Αλλά και προειδοποιεί ότι η στρατιωτική εξουσία μπορεί να “επανέλθει, αν ανατέξει αυτή τη περίοδο αβεβαιότητας”.
Οι αναλυτές του Stratfor αναφέρονται στον εκσυγχρονισμό και τις αναβαθμίσεις των οπλικών της συστημάτων ο οποίος “της δίνει στρατιωτική ευελιξία για την επίτευξη πολιτικών στόχων”.

Παρόλα αυτά επισημαίνεται ότι η Άγκυρα στρατιωτικά δεν μπόρεσε να κάνει αισθητή τη παρουσία της, ούτε στη Συρία,ούτε στην Ανατολική Μεσόγειο, ούτε καν ενάντια στους Κούρδους. Αυτό αποδίδεται περισσότερο στην εξουσία Ερντογάν και λιγότερο στους στρατιωτικούς οι οποίοι όπως υποστηρίζει η ανάλυση “μπορεί η δική τους εξουσία να αναδυθεί ισχυρότερη απ΄ ότι ήταν πριν”.

Η ανάλυση του Stratfor για τη Τουρκία αναφέρει μεταξύ άλλων:

Οι Τουρκικές ΕΔ είναι ισχυρές. Με 14 συμβατικά υποβρύχια και 17 φρεγάτες, ο τουρκικός στόλος είναι ο πιο ισχυρός στόλος στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική. Η τουρκική πολεμική αεροπορία εκπαιδεύεται εντατικά με αμερικανούς εκπαιδευτές και το ΝΑΤΟ.
Εκπαιδεύει κι άλλες ΠΑ, όπως αυτές της Χιλής και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Η Τουρκία διαθέτει επίσης δεύτερο μεγαλύτερο στρατό του ΝΑΤΟ, ο οποίος είναι εξοπλισμένος με σύγχρονα σχετικά άρματα μάχης, αυτοκινούμενα πυροβόλα και ελικόπτερα. Ενίσχυση όλων αυτών των δυνατοτήτων παρέχει η τουρκική αμυντική βιομηχανία. Παρά τις όποιες αποτυχίες, αυτή η βιομηχανία είναι σε φάση ανάπτυξης και παραγωγής συστημάτων συμπεριλαμβανομένων κορβετών και μη επανδρωμένων εναέριων οχήματων.

Μερικά δικά μας σχόλια:

Το Τουρκικό ΠΝ μπορεί να είναι “ποσοτικά” το μεγαλύτερο της Αν. Μεσογείου. Ποιοτικά απέχει ακόμη από το Ελληνικό ΠΝ. Η σύσγκριση δεν γίνεται μόνο με το πόσα καράβια διαθέτει ο καθένας, αλλά με τις τακτικές που έχει αναπτύξει. Δεν χρειάζεται να αναφερθούμε σε λεπτομέρειες, αλλά η δική μας εκπαίδευση και κατάρτιση των πλοίων είναι ακόμη καλύτερη. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να εγκαταλείψουμε το Στόλο στη τύχη του, όπως γίνεται τα τελευταία χρόνια.

Για τη ΠΑ των Τούρκων. Κανείς δεν αρνείται ότι έχει υπάρξει βελτίωση των χειριστών της η οποία όμως δεν νομίζουμε ότι οφείλεται μόνο στην εκπαίδευση από τους Αμερικανούς, αλλά από τη καθημερινή εναέρια μάχη που γίνεται με ελληνικά μαχητικά στο Αιγαίο.

Όσο για τον μεγαλύτερο στρατό; Ποιος μπορεί να το αμφισβητήσει; Ωστόσο, όπως το ίδιο το Stratfor σημειώνει, αυτός ο στρατός δεν κατάφερε να αντιμετωπίσει το παρατεταμένο αγώνα που έχουν επιβάλει οι Κούρδοι αντάρτες.

Επισημαίνει ακόμη το Stratfor:

Την συστηματική προσπάθεια του Ερντογάν “να εξαφανίσει την αυτονομία του στρατού και να τον θέσει υπό πολιτικό έλεγχο”. Τονίζει ότι οι συνεχείς δικαστικές διώξεις υψηλόβαθμων αξιωματικών έχει πλήξει το ηθικό των τουρκικών ΕΔ.

Το Stratfor “εκθέτει” τον σημερινό αρχηγό των τουρκικών ΕΔ Ν. Οζέλ καθώς τον συμπεριλαμβάνει στους αξιωματικούς που προήχθησαν όχι με βάση την αξία τους, αλλά τη πίστη τους στο καθεστώς Ερντογάν. Και προσθέτει ότι αν συνεχιστεί αυτή η τακτική, τότε “η συνοχή και η αποτελεσματικότητα του τουρκικού στρατού θα πληγούν”.

“Ο τουρκικός στρατός βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι και η συνεχιζόμενη δικαστική διαμάχη θα καθορίσει αν ο στρατός θα γίνει ισχυρότερος ή ασθενέστερος. Όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα, η πορεία του στρατού θα έχει διαμορφωθεί περισσότερο από την πολιτική και όχι από τη δική του ανικανότητα”, καταλήγει το Stratfor.

Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. Και κάτι επικίνδυνα αναθεωρητικό!! προτιμώ μια εθνικιστική Τουρκία, ΦΥΡΟΜ, Αλβανία, Βουλγαρία και αυτονόητα Ισραήλ!!..... παρά τα "ροζ" φιλικάτα δήθεν αγαπησιάρικα με κοινή ιστορία (ιδέ συνέντευξη Ρεπούση)
    πολυπολιτισμικά, υπερεβιζιονιστικά, συνοροανυπαρξιακά, φυλετικομεικτικά κλπ αποπειράματα που το μόνο που, διαπιστωμένα, προωθούν είναι την καταστροφή της νεοελληνικής (ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ!) ταυτότητας της Ελλάδας.
    Το ολιγώτερον θα έχει και η Ελλάς την ιδίαν κατ' αντιστοιχίαν απαίτηση να ασκεί τα ιδικά της ιστορικά-πολιτισμικά και γιατί όχι (εάν και οι άλλοι ομοίως πράττουν) αλυτρωτικά δικαιώματα, χωρίς "παρατηρητήρια", μη κυβερνητικές και άλλα πράσινα αλόγατα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]