Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Σταθερή πηγή ανησυχίας, η Συρία, για την Άγκυρα

Η "ποιοτική" κλιμάκωση των επεισοδίων βίας στα σύνορα Συρίας-Τουρκίας, ανησυχεί ιδιαίτερα την 'Αγκυρα. Σε σειρά πρόσφατων επεισοδίων πρόσφυγες που διέφευγαν από τη Συρία πυροβολήθηκαν, ενώ βρίσκονταν μέσα στο τουρκικό έδαφος. Οι πυροβολισμοί προέρχονταν από όπλα μεγάλου βεληνεκούς και η βαλλιστική ανάλυση δείχνει ιδιαίτερα μεθοδικό και σχεδιασμό των πυροβολισμών και αποκλείει συνεπώς το ενδεχόμενο απλών επεισοδίων θερμής καταδίωξης.

Η προσχεδιασμένη πρόκληση θα μπορούσε να γίνεται ακόμα και από δυνάμεις που δεν ελέγχονται από το καθεστώς του Ασαντ και αυτό είναι όπου που ανησυχεί ακόμα περισσότερο την 'Αγκυρα.

Η ασφάλεια των στρατοπέδων υποδοχής των προσφύγων ενισχύεται καθώς πολλά από τα στρατόπεδα αυτά που βρίσκονται κοντά στα σύνορα είχαν δημιουργηθεί παλαιότερα για να εξυπηρετήσουν τους προσκυνητές που εκινούντο προς την Μέκκα.

Η σύγχυση που υπάρχει γύρω από τον λεγόμενο Ελεύθερο Συριακό Στρατό και και τον εξοπλισμό του αυξάνει τις ανησυχίες.

Οι τουρκικές υπηρεσίες γνωρίζουν ότι 60.000 μέλη της Συριακού στρατού έχουν λιποτακτήσει μαζί με τον οπλισμό τους και έχουν προσχωρήσει στην αντιπολίτευση. Το γεγονός αυτό αλλάζει όλο το θέμα του εξοπλισμού του λεγόμενου Ελεύθερου Συριακού Στρατού, λένε τουρκικές πηγές.

Οι ίδιες πηγές μιλούν για δέκα χιλιάδες νεκρούς, 80.000 αγνοούμενους και άγνωστο αριθμό κρατουμένων. Στην Τουρκία έχουν καταφύγει 25.000, ενώ 95.000 έχουν καταφύγει στην Ιορδανία και τον Λίβανο.

Πληροφορίες που φθάνουν στην Τουρκία μιλούν για μείωση της βίας αλλά όχι για πλήρη τερματισμό της. Το θέμα είναι η επιστροφή των στρατιωτικών μονάδων στα στρατόπεδα τους και όχι η απλή απόσυρσή τους στις παρυφές των πόλεων από όπου πολύ εύκολα μπορούν να ξαναεπιτεθούν.

Πρόσθετη ανησυχία προκαλεί η ρευστότητα της κατάστασης που από τη μια στιγμή στην άλλη μπορεί να δημιουργήσει ένα ανεξέλεκτο κύμα προσφύγων.

Η Τουρκία δεν έχει μέχρι στιγμής ζητήσει κάτι από το ΝΑΤΟ, αλλά σημειώνει την "άμεση" αντίδραση των Βρυξελλών στις επιθέσεις που έγιναν μέσα στο τουρκικό έδαφος.

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]