Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η Ρωσία εκσυγχρονίζει τα μαχητικά αεροσκάφη της

Η Πολεμική Αεροπορία της χώρας εξοπλίζει με νέα συστήματα τα υπάρχοντα μαχητικά της και προμηθεύεται νέους τύπους αεροπλάνων. Άγνωστο είναι τι θα γίνει με το μαχητικό 6ης γενιάς

Η Πολεμική Αεροπορία της Ρωσίας αποφάσισε να μην περιμένει πότε θα ετοιμαστεί το μαχητικό αεροσκάφος πέμπτης γενιάς και γι'αυτό ξεκινάει την ανανέωση των αεροπλάνων της με ό,τι σύγχρονο υπάρχει σήμερα. Δεδομένου λοιπόν, ότι η ρωσική αμυντική βιομηχανία έχει κατασκευάσει κιόλας νέους κινητήρες μεταβλητής διεύθυνσης ώσης, οι σχεδιαστές σκοπεύουν να τους τοποθετήσουν σε ορισμένους από τους υπάρχοντες τύπους αεροσκαφών. Η παρτίδα των νέων μαχητικών θα παραδοθεί στην Αεροπορία έως το τέλος του 2020. Το ίδιο έτος έχει προγραμματιστεί η είσοδος σε υπηρεσία των νεότατων Τ-50.

Όπως ανέφερε στην «Ιζβέστια» ο δοκιμαστής πιλότος των Su-35 και Τ-50 Σεργκέι Μπόγκνταν, «όταν ένα αεροσκάφος με συμβατικό κινητήρα μεταβαίνει σε χαμηλή ταχύτητα σε υψηλές γωνίες επίθεσης, χάνει τον έλεγχο και τη σταθερότητά του, και κάνει ελιγμούς οι οποίοι δεν εξαρτώνται από τον πιλότο. Δηλαδή το αεροπλάνο σε κάποιο βαθμό κινείται ανεξέλεγκτα. Το Su-35 είναι δυνατόν να ελέγχεται σε όλες τις ταχύτητες, ακόμη και σε μηδενική, όπως για παράδειγμα όταν η ουρά του πέφτει προς τα εμπρός».

Σχετικά με την παράδοση στην ΠΑ νέων υπερευέλικτων αεροσκαφών μίλησαν στην «Ιζβέστια» και εκπρόσωποι της εταιρίας Sukhoi. Πηγή στην αεροδιαστημική εταιρία επιβεβαίωσε την πληροφορία και πρόσθεσε ότι μαζί με τα Su-35 και PAK-FA (μελλοντικό αεροπορικό σύστημα τακτικής αεροπορίας Τ-50), οι κινητήρες μεταβλητής διεύθυνσης ώσης 117C (AL-41F-1) θα εγκατασταθούν επίσης στα αεροσκάφη Su-30ΜΚ2 και Su-30ΜΚΙ. Η ρωσική ΠΑ υπέγραψε ήδη το πρώτο συμβόλαιο με την εταιρία «Irkut» για να προμηθευτεί 30 τέτοια αεροσκάφη.

Μοναδικές δυνατότητες

Η μακέτα με το σχέδιο του κινητήρα AL-41F-1 παραγωγής της «Ένωσης Κατασκευής Κινητήρων της Ουφά» («ΕΚΚΟΥ») παρουσιάστηκε πρόσφατα στη διεθνή έκθεση Defexpo India 2012, στα πλαίσια της «Ενωμένης κοινοπραξίας κατασκευής κινητήρων». Ο AL-41F-1 αποτελεί ουσιαστικά έναν καινοτόμο εκσυγχρονισμό του κινητήρα AL-31F με ώση δύο τόνους μεγαλύτερη από τις επιδόσεις του συνηθισμένου κινητήρα.

Το ενσωματωμένο σε αυτόν περιστροφικό ακροφύσιο μεταβλητής διεύθυνσης ώσης εξασφαλίζει πολύ μεγάλη ευελιξία σε μικρές ταχύτητες, καθώς και άλλα μοναδικά χαρακτηριστικά, τονίζει το γραφείο Τύπου της «ΕΚΚΟΥ». Η πρώτη παρτίδα αυτών των κινητήρων παραδόθηκε στην «Sukhoi» το καλοκαίρι του 2010, ενώ μέχρι το 2015 η «ΕΚΚΟΥ» σχεδιάζει να παραδώσει 96 κινητήρες για 48 μαχητικά Su-35.

Για πρώτη φορά παγκοσμίως ο κινητήρας μεταβλητής διεύθυνσης ώσης εμφανίστηκε στις εκδόσεις του αεροσκάφους Su-30 που προορίζονταν για εξαγωγή στην Ινδία. Το πρώτο σχετικό συμβόλαιο είχε συναφθεί πάνω από 10 χρόνια πριν. Αυτή τη στιγμή η Ινδία διαθέτει 150 αεροσκάφη Su-30 και προγραμματίζονται συμβόλαια για ακόμη 100 “κομμάτια”. Επίσης, η Ρωσία προμηθεύει Su-30 με τέτοιους κινητήρες στη Μαλαισία και στην Αλγερία.

«Πρόκειται για την ίδια εκδοχή με εκείνη των ινδικών, αλλά αποκλειστικά για τη δική μας αεροπορία, με ρωσικό ηλεκτρονικό εξοπλισμό. Στο εξής όλα τα νέα αεροσκάφη Su-27 θα κατασκευάζονται με τον κινητήρα μεταβλητής διεύθυνσης ώσης, εφόσον από το 2011 το Υπουργείο Άμυνας επιδιώκει να αγοράζει νέα τεχνολογία», ανέφερε ο εκπρόσωπος της αεροδιαστημικής εταιρίας. Σύμφωνα με αυτόν, είναι τεχνικά εφικτή η τοποθέτησή τους και σε παλιά αεροσκάφη, εφόσον φθείρονται πιο γρήγορα. Ωστόσο κατά την αλλαγή κινητήρα στα μαχητικά πιθανότατα θα μπουν κινητήρες χωρίς μεταβλητή διεύθυνση ώσης, διότι οι τελευταίοι υπάρχουν σε αφθονία στα οπλοστάσια της ΠΑ. Προς το παρόν τα αεροσκάφη με το νέο κινητήρα χρησιμοποιούνται μόνο στα εκπαιδευτικά κέντρα.

Οι κινητήρες με περιστροφικά ακροφύσια θα εγκατασταθούν και στη ναυτική έκδοση Mig-29K, τα οποία το υπουργείο Άμυνας αγοράζει για το αεροπλανοφόρο «Admiral Kuznetsov». Το εργοστάσιο «Klimov» κατασκευάζει ήδη τέτοιους κινητήρες για τα Mig που έχουν πωληθεί στην Ινδία, στα πλαίσια του συμβολαίου που αφορά το αεροπλανοφόρο «Admiral Gorshkov».

Εκτης γενιάς αεροσκάφη

Εως τώρα οι αεροναυπηγοί συνεχίζουν την εξέλιξη του PAK-FA Τ-50, παρά το γεγονός ότι πολλές ανεπτυγμένες χώρες έχουν παραιτηθεί προ πολλού από την κατασκευή αεροσκαφών πέμπτης γενιάς και έχουν επικεντρώσει τις προσπάθειές τους στην έκτη, στα μη επανδρωμένα μαχητικά. Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι θα ήταν σωστό να ακολουθηθεί το παράδειγμα των ξένων, αλλά για τη δημιουργία της έκτης γενιάς δεν υπάρχουν ούτε οι οικονομικοί πόροι, ούτε και ο χρόνος, καθότι ο ρωσικός στόλος μαχητικών δεν έχει ανανεωθεί εδώ και σχεδόν 20 χρόνια.

Το Τ-50 πραγματοποίησε την πρώτη του πτήση τον Ιανουάριο του 2010. Οι εργασίες που αφορούν τη σχεδίαση των πυραύλων ειδικά γι’ αυτό το μαχητικό, αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το 2014. Έως το 2020, στην ΠΑ πρέπει να έχουν παραδοθεί 60 μαχητικά Τ-50.
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]