Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Πρώην δημοσιογράφος Αλ Τζαζίρα: "Το κανάλι διαστρεβλώνει τα γεγονότα"


Το τηλεοπτικό κανάλι «Αλ Τζαζίρα», που ανήκει στην κυβέρνηση του Κατάρ, εσκεμμένα διαστρεβλώνει τα γεγονότα κατά την παρουσίαση της κατάστασης στη Συρία, είναι πεπεισμένος ο πρώην δημοσιογράφος του τηλεοπτικού καναλιού Αλή Χασέμ. Ο δημοσιογράφος έδωσε αποκλειστική συνέντευξη στη "Φωνή της Ρωσίας".

Ο Αλή Χασέμ έχει επανειλημμένα δώσει ρεπορτάζ από θερμά σημεία. Συγκεκριμένα εργαζόταν στη Λιβύη κατα τη διάρκεια του πολέμου μεταξύ της αντιπολίτευσης και των υποστηριχτών του Καντάφι. Μετά τον έστειλαν σε υπηρεσιακή αποστολή στη Συρία, λέει ο δημοσιογράφος.

«Όταν επέστρεψα από τη Λιβύη τον Απρίλιο του 2011, με έστειλαν στα λιβανο-συριακά σύνορα. Εκεί μπορούσε να δει κανείς τις ομάδες των ενόπλων μισθοφόρων, που διασταύρωναν τα σύνορα. Μπορέσαμε να φωτογραφίσουμε τους ξένους ενόπλους, που πολεμούσαν εναντίον του συριακού στρατού στα συρο-λιβανικά σύνορα. Και σε ζώνη βάθους περίπου δυο χλμ. στο συριακό έδαφος. Δεν ξέρω, αν ήταν Σύροι, Λιβανέζοι ή Παλαιστίνιοι. Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι είδαμε ανθρώπους που πολεμούσαν. Όμως το τηλεοπτικό κανάλι δεν θέλησε να το παρουσιάσει από την τηλεόραση. Οι προϊστάμενοί μου που έδωσαν εντολή να ξεχάσω τους ενόπλους ξενόφερτους μαχητές. Απλώς να μη τους δίνετε προσοχή. Γιατί η υπόθεση παρουσιαζόταν σαν «ειρηνική επανάσταση» και δεν έπρεπε να υπάρχουν εκεί ένοπλοι μαχητές της αντιπολίτευσης. Το τηλεοπτικό κανάλι δεν θέλησε να παρουσιάσει τέτοιο πράγμα».

Ο Αλή Χασέμ είναι πεπεισμένος ότι αυτή η εντολή προερχόταν από την κυβέρνηση του Κατάρ:

«Ήταν απόφαση της κυβέρνησης, στην οποία ανήκει το κανάλι, απόφαση του Υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ. Προσπαθούσαν να παρουσιάσουν τα γεγονότα στη Συρία σαν καταστολή ειρηνικών διαδηλωτών. Στην πραγματικότητα η κατάσταση ήταν διαφορετική. Διεξαγόταν πόλεμος μεταξύ ενόπλων μισθοφόρων της αντιπολίτευσης και του στρατού».

Η «Αλ Τζαζίρα» δεν έκανε απλώς λογοκρισία στα ρεπορτάζ και παρουσίαζε στον «αέρα» απροκάλυπτα ψεύδη. Το κανάλι επέμβαινε άμεσα στα διαδραματιζόμενα στη Συρία γεγονότα, εφοδιάζοντας τους αντιπάλους του Μπασάρ Άσαντ με μέσα κινητής και διαδικτυακής επικοινωνίας, δήλωσε ο Αλή Χασέμ.

«Αυτό γινόταν μέσω των λιβυκών συνόρων. Από ό,τι ξέρω, ο στόχος μιάς από τις πρώτες επιχειρήσεις μυστικής προμήθειας ήταν η μεταφορά μέσων επικοινωνίας στη Συρία. Μου είναι γνωστό ότι σε κάποιους έχουν πληρώσει 50 χιλ. δολάρια για τη μεταφορά εξοπλισμού από το Λίβανο στη Συρία. Είμαι σίγουρος ότι υπήρξαν πολλές επιχειρήσεις τέτοιου είδους. Η ηγεσία του τηλεοπτικού καναλιού δήλωνε ότι ήθελαν να ακούσουν έξω από τη Συρία εκείνους τους ανθρώπους, οι οποίοι σ΄αυτή τη χώρα δεν έχουν δικαίωμα στην ελευθερία του λόγου και της έκφρασης. Όμως από ό,τι ξέρω, αυτές τις συσκευές δεν τις χρησιμοποιούσαν μόνο οι ειρηνικοί διαδηλωτές, αλλά και οι ένοπλοι μισθοφόροι».

Σε ένδειξη διαμαρτυρίας εναντίον της παραβίασης των βασικών αρχών της δημοσιογραφικής ηθικής ο Αλή Χασέμ, καθώς και πολλοί ομόλογοί του απολύθηκαν από το κανάλι «Αλ Τζαζίρα». Ωστόσο το τηλεοπτικό κανάλι συνεχίζει τη λειτουργία του και η συνεχιζόμενη μη αντικειμενική παρουσίαση των γεγονότων στη Συρία διαμορφώνει την κοινή γνώμη στις αραβικές χώρες και στη Δύση.

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]