Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η μεγάλη ληστεία των Ταμείων

Πανηγυρίζουν οι ολετήρες του κόμματος του Μνημονίου ότι με το «κούρεμα» (haircut) μέρους του συνολικού χρέους, το γνωστό PSI, η Ελλάδα απαλλάσσεται από δανειακές υποχρεώσεις ύψους 105 δισ. ευρώ. Αυτό το ψέμα θα αποτελέσει και το βασικό πολιτικό επιχείρημα των κομμάτων της συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ - ΝΔ στις επερχόμενες εκλογές.

Οι θιασώτες του νέου Μνημονίου αποκρύπτουν από τον ελληνικό λαό ότι με το PSI επέρχεται η ολοκληρωτική καταστροφή των ασφαλιστικών ταμείων της χώρας, τα οποία χάνουν άμεσα περίπου το 85% των αποθεματικών τους.

Αλλά ας δούμε τα πράγματα αναλυτικά. Τα ελληνικά ασφαλιστικά ταμεία διέθεταν αποθεματικά (εκτός ακινήτων) περίπου 24 δισ. ευρώ. Από αυτά τα 7,8 δισ. ήταν ομόλογα που είχαν αγοραστεί στο παρελθόν με απόφαση των ΔΣ των Ταμείων. Τα υπόλοιπα 16 δισ. ήταν αποθεματικά σε ρευστό, που υποχρεωτικά, βάσει νόμου, τα κατέθεταν στην Τράπεζα της Ελλάδος. Αυτά τα 16 δισ. η ΤτΕ τα μετέτρεψε σε ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου χωρίς την έγκριση των Ταμείων.

Με το PSI, για το οποίο πανηγυρίζει το κόμμα του Μνημονίου, από τα 24 δισ. των κεφαλαίων τους τα Ταμεία χάνουν τα 20,4 δισ. (85%).

Συγκεκριμένα:

1. 12,8 δισ. (53,5%) διαγράφονται βάσει του νόμου για το «κούρεμα» του χρέους.

2. 7,5 δισ. (31,5%) αντικαθίστανται από ομόλογα του Δημοσίου που θα λήγουν από το 2023 έως το 2042. Αν κάποιο Ταμείο χρειαστεί τα κεφάλαιά του νωρίτερα, θα υποστεί ζημία περίπου 80% (τα ομόλογα αυτά τα διαπραγματεύονταν σήμερα στο 20% της ονομαστικής τιμής τους).

3. 3,6 δισ. (15%) αντικαθίστανται από διετή ομόλογα του EFSF, με επιτόκιο 0,4% τον πρώτο χρόνο και 1% τον δεύτερο χρόνο!

Παράλληλα, τα Ταμεία χάνουν και το μεγαλύτερο μέρος των τόκων που εισέπρατταν από τα ομόλογα που είχαν, περίπου 1 δισ. τον χρόνο.

Από τα 24 δισ. των αποθεματικών όλων των ασφαλιστικών ταμείων μόνο τα 3,6 δισ. θα είναι διαθέσιμα την επόμενη διετία για την πληρωμή των συντάξεων και την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των ασφαλισμένων. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ληστεία που έγινε ποτέ εις βάρος ενός ολόκληρου λαού. Πρόκειται για αρπαγή 20,4 δισ. από τις ασφαλιστικές εισφορές που κάθε εργαζόμενος πλήρωνε επί δεκαετίες.

Ο υπουργός Εργασίας Γ. Κουτρουμάνης ετοιμάζει αναλογιστικές μελέτες μετά την εφαρμογή του PSI για τη βιωσιμότητα κάθε ασφαλιστικού ταμείου. Μήπως αμφιβάλλει κανείς για τα αποτελέσματα αυτών των αναλογιστικών μελετών;

Κοροϊδεύουν και εμπαίζουν όλους τους Έλληνες. Η περαιτέρω μείωση των συντάξεων και η υποβάθμιση της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης γίνονται αναπόφευκτες όχι λόγω των επιδομάτων-«μαϊμού», που προπαγανδίζουν στον υπέρτατο βαθμό αργυρώνητα μεγάλα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, αλλά λόγω του PSI.

Η συγκυβέρνηση του Λ. Παπαδήμου και η ύπατη αρμοστία της «τρόικας» συμφώνησαν να δώσουν στις τράπεζες 25 δισ., τα οποία θα προέλθουν από πρόσθετο δανεισμό του Δημοσίου (τμήμα των 130 δισ.), προκειμένου αυτές να ισοσκελίσουν τις ζημίες από το PSI.

Αντίθετα, για τα ασφαλιστικά ταμεία ειπώθηκε ότι θα δοθούν σε αντιστάθμισμα περιουσιακά στοιχεία του Δημοσίου (ακίνητα), που στις σημερινές συνθήκες της κτηματαγοράς δεν μπορούν ούτε να αξιοποιηθούν ούτε να εκποιηθούν για να πληρωθούν οι συντάξεις.

Πρόκειται για δόλια μεθόδευση προκειμένου να δικαιολογήσουν την εφαρμογή της μνημονιακής πολιτικής, δηλαδή της εσωτερικής υποτίμησης του βιοτικού επιπέδου του ελληνικού λαού, και παράλληλα να διασώσουν ό,τι μπορεί να διασωθεί στις εκλογές που έρχονται.

Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. Άρθρα σαν αυτό πρέπει να τα κρατάμε και να αρχειοθετούνται. Στο εγγύς μέλλον θα κληθούμε να συναρμολογήσουμε τα κομμάτια του παζλ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]