Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Επίθεση Ταλιμπάν εναντίον της ελληνικής δύναμης στο Αφγανιστάν

Πυρά ελαφρών όπλων (και όχι δεκάδες χιλιάδες σφαίρες...) δέχθηκε το μεσημέρι το στρατόπεδο της Καμπούλ στο οποίο στρατωνίζεται η ελληνική δύναμη μαζί με συμμαχικές δυνάμεις, οι οποίες ανταπέδωσαν τα πυρά και το συμβάν έληξε χωρίς κανέναν απολύτως τραυματισμό, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Η επίθεση εναντίον του ελληνικού κτιρίου δεν ήταν στοχευμένη, αναφέρουν πηγές του ΥΠΕΘΑ, αλλά έγινε στο πλαίσιο συντονισμένων επιθέσεων που εξαπέλυσαν οι Ταλιμπάν εναντίον κυβερνητικών κτιρίων, στρατιωτικών στόχων και πρεσβειών, κηρύσσοντας, όπως ανακοίνωσαν οι ίδιοι, την έναρξη των εαρινών εχθροπραξιών.

Στο στρατόπεδο της Καμπούλ, δυναμικού άνω των 1.000 στρατιωτών, το οποίο έχει ρόλο κυρίως εκπαιδευτικού κέντρου, στρατωνίζονται 99 Ελληνες, κυρίως εκπαιδευτές του Αφγανικού στρατού, όπως έγινε γνωστό από το ΥΠΕΘΑ.

Η επίθεση σημειώθηκε στις 13: 46 ώρα Ελλάδας. Το στρατόπεδο παραμένει σε συναγερμό και απαγορεύτηκαν οι μετακινήσεις από τον Συμμαχικό Διοικητή της Καμπούλ.

Πηγή: ΑΠΕ

Για πρώτη φορά οι Έλληνες στρατιώτες που υπηρετούν στην ΕΛΔΑΦ στο Αφγανιστάν, απάντησαν με μαζικά πυρά στην γενική επίθεση «τύπου Τέτ», την οποία εξαπέλυσαν αιφνιδιαστικά οι Ταλιμπάν ανήμερα της Κυριακής του Πάσχα, προσβάλλοντας με διάφορα όπλα (πολυβόλα, όλμους, RPG) δεκάδες πολιτικούς και στρατιωτικούς στόχους εντός της Καμπούλ.

Μια δυσάρεστη έκπληξη επιφύλασσε για τις ΝΑΤΟϊκές δυνάμεις, αλλά και για πολλούς δυτικούς στόχους η Κυριακή του Πάσχα, καθώς ομάδες μουσουλμάνων ανταρτών Ταλιμπάν, θέλησαν να αναπαραγάγουν τις συνθήκες της πολυθρύλητης Επίθεσης του Τετ στο Βιετνάμ (30 Ιανουαρίου 1968).

ύμφωνα με ανακοίνωση που εκδόθηκε από το ΓΕΕΘΑ: «Την 15 Απριλίου 2012 και ώρα 13:46 (ώρα Ελλάδος), το στρατόπεδο στην Καμπούλ του Αφγανιστάν, στο οποίο στρατωνίζεται η Ελληνική Δύναμη, μαζί με άλλες Συμμαχικές Δυνάμεις, δέχτηκε πυρά ελαφρών όπλων πεζικού και αντιαρματικών όπλων από αγνώστους. Η επίθεση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο συντονισμένων επιθέσεων κατά κυβερνητικών κτηρίων και στρατοπέδων στην περιοχή της Καμπούλ και άλλων περιοχών του Αφγανιστάν. Οι Ελληνικές και Συμμαχικές Δυνάμεις ανταπέδωσαν αμέσως τα πυρά και το συμβάν έληξε χωρίς να υπάρξει κανένας απολύτως τραυματισμός».

Από τις πληροφορίες που συνέλεξε το defence-point.gr φαίνεται καθαρά ότι οι Ταλιμπάν επέλεξαν να κτυπήσουν με διάφορα μέσα όσους περισσότερους στόχους (πολιτικούς και στρατιωτικούς) μπορούσαν, επιχειρώντας να δημιουργήσουν κλίμα ανασφάλειας και αποσταθεροποίησης. Είναι χαρακτηριστικό ότι το στρατόπεδο στο οποίο συστεγάζεται η ελληνική δύναμη μαζί με τουρκικές και ιταλικές δυνάμεις, στοχοποιήθηκε από πυρά αυτόματων τυφεκίων, τα οποία έβαλλαν από αποστάσεις της τάξης των 300 μέτρων.

Επίσης – πάντα με τις ίδιες πηγές – οι Ταλιμπάν χρησιμοποίησαν και εκτοξευτές RPG, οι οποίοι ωστόσο δεν προκάλεσαν καμία ζημιά, καθώς οι βολές ήταν απελπιστικά άστοχες. Εκείνο που έχει ιδιάζουσα σημασία και πρέπει να επισημανθεί είναι ότι οι Έλληνες στρατιώτες παρά τον αρχικό αιφνιδιασμό, τάχθηκαν αμέσως στις προβλεπόμενες θέσεις και λειτουργώντας με πνεύμα ψυχραιμίας και αποφασιστικότητας, ανταπάντησαν για πρώτη φορά – εξ όσων γνωρίζουμε – με μαζικά πυρά κατά των θέσεων από τις οποίες βάλλονταν, αναγκάζοντας τους ακραίους μουσουλμάνους να απομακρυνθούν άπραγοι. Σημειώνεται ότι η επίθεση δεν επέφερε καμία είδους απώλεια μεταξύ των ελληνικών δυνάμεων, ενώ είναι άγνωστος ο αριθμός των θυμάτων που έχουν προκληθεί μέχρι τώρα.

Το ΓΕΕΘΑ υπογραμμίζει επίσης στην ίδια ανακοίνωση ότι: «Το στρατόπεδο παραμένει σε συναγερμό και απαγορεύτηκαν οι μετακινήσεις από τον Συμμαχικό Διοικητή της Καμπούλ». Από τις μέχρι τώρα πληροφορίες γνωρίζουμε ότι έχουν κτυπηθεί οι πρεσβείες της Γερμανίας και της Βρετανίας, το παλαιό ανάκτορο στα περίχωρα της πόλης. Επίσης μια μονάδα Γάλλων η οποία επέστρεφε από περιπολία δέχθηκε επίθεση και ανταπάντησε χρησιμοποιώντας βαρέα πολυβόλα, ενώ δύο επιθετικά ελικόπτερα του Αμερικανικού Στρατού ενεπλάκησαν σε επιχειρήσεις υποστήριξης κατά των Ταλιμπάν.

Πηγή


Οι Ταλιμπάν κάνουν λόγο για έναρξη κύματος επιθέσεων

Σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ ένοπλοι εισέβαλαν στο ξενοδοχείο Star Hotel, ενώ προσπάθησαν να εισβάλουν στο Κοινοβούλιο.

Οι ένοπλοι εκτόξευσαν ρουκέτες εναντίον του κτηρίου του Κοινοβουλίου και κατά της πρεσβείας της Ρωσίας. Έριξαν ρουκέτες και σε κατοικία όπου μένουν βρετανοί διπλωμάτες, αλλά και σε βρετανικό φυλάκιο. Καπνός υψώθηκε και κοντά στη γερμανική πρεσβεία.

Η πρεσβεία των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι δέχθηκε επίθεση.

Στόχος έγινε και ένα σούπερ μάρκετ, στο οποίο ψωνίζουν κυρίως ξένοι.

Αρκετοί άνθρωποι τραυματίστηκαν όταν δύο βομβιστές αυτοκτονίας πυροδότησαν τα εκρηκτικά με τα οποία είχαν ζωστεί, στο αεροδρόμιο του Τζαλαλαμπάντ στο ανατολικό Αφγανιστάν.

Ένοπλοι εξαπέλυσαν επίθεση σε εγκαταστάσεις της Αστυνομίας στην αφγανική πόλη Γκαρντέζ. Πιο συγκεκριμένα άγνωστος αριθμός Ταλιμπάν, οι οποίοι ενδεχομένως είναι ζωσμένοι με εκρηκτικά, κατέλαβαν κέντρο εκπαίδευσης αστυνομικών.

Ένοπλοι κατέλαβαν ένα τετραώροφο κτήριο κοντά στο αρχηγείο της αστυνομίας στην επαρχία Πάκτια, κοντά στα σύνορα με το Πακιστάν. Ελικόπτερο του ΝΑΤΟ εξαπέλυσε επίθεση εναντίον του κτηρίου.

Το δίκτυο Χακανί πίσω από τις επιθέσεις;

Εμπλοκή του δικτύου Χακανί στο μπαράζ επιθέσεων που δέχτηκαν πρεσβείες και άλλα κτήρια στην Καμπούλ και σε άλλες περιοχές του Αφγανιστάν, βλέπει η αφγανική κυβέρνηση. Βομβιστές αυτοκτονίας εξαπέλυσαν συντονισμένες επιθέσεις με εκρήξεις, εκτοξεύσεις ρουκετών και πυροβολισμούς στην πρωτεύουσα και σε άλλες περιοχές.


Σχόλιο ιστολογίου: Βέβαια, στο κυνήγι της επισκεψιμότητας, βρέθηκαν οι πρόθυμοι που υπερέβαλλαν, παρουσιάζοντας μαζική επίθεση εναντίον 99 Ελλήνων στρατιωτών, σε Ελληνικό στρατόπεδο της Καμπούλ. Πρόκειται για τους επαγγελματίες που ασχολούνται με δημοσιεύσεις περί στρατιωτικών θεμάτων. Κι επειδή γίνεται ολοένα και περισσότερο πιό έντονη η όχληση προς την κατεύθυνση δημιουργίας λανθασμένων εντυπώσεων και πολύ περισσότερο δημιουργίας εθνικιστικών τάσεων, πρέπει με την σειρά μας να σημειώσουμε πως μόνο θετική συμβολή δεν μπορούν να έχουν αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα. Αλλά, είπαμε, οι επαγγελματίες δικαιούνται την διαχείριση της είδησης, επικαλούμενοι ακόμη και "απόρρητες πηγές"... Σωστά;
Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. "Συμμαχικές Δυνάμεις"!Κι η μυλωνού τον άντρα της με τους πραματευτάδες!
    Και στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν οι κάτοικοι προβάλλουν αντίσταση στις κατοχικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ καθημερινά. Δεν μπορώ να τους κατηγορήσω γι' αυτό, είναι δικαίωμά τους. Αλλά πού πάμε εμείς, ορέ, μαζί με τους ιμπεριαλιστές του πλανήτη που ούτε να φάμε δε θα' χουμε σε λίγο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]